返回列表 回覆 發帖

人類第一宗謀殺案的緣由及其啓示

睇下你個「社會」定義到幾闊啦,响基督教社區,講下其他宗教都違反道德啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/1 22:53

如信咗教, 你既「社會」只係「教會」,, 咁都幾狹隘下囉
如信咗教, 你既「社會」只係「教會」,, 咁都幾狹隘下囉
beebeechan 發表於 2023/5/1 23:30

係架,現實都存在呢啲教派。所以咪就問你心目中「社會」界定到咩程度囉。
係架,現實都存在呢啲教派。所以咪就問你心目中「社會」界定到咩程度囉。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/5/2 01:29

咁點解你要小社會的尺來量大社會?
好心你入壇俾啲時間睇下上文下理, 人講緊乜
唔知頭唔知路。。出帖有得分咩
beebeechan 發表於 2023/5/1 23:24

妖徒講乜?唔係滅絕人性嘅話,就係顛三倒四,有乜好嘢呀!
經上以色列人,在奴時最依靠上主。
日後發跡了, 便背叛忤逆。
達味, 撒羅滿....都係衰在他們「強」大之後。
beebeechan 發表於 2023/4/30 19:52

如果依照你以上既舉證,
你個上主真是十分之無能!
竟然連基本一尐既令人不背叛,不忤逆的`全能'都冇?
本經一班廢柴寫到上主咁巴閉/利害,又話降災十倍?又話子孫代代有罪嘅?
竟然從阿當到以色列人一路開始不停咁背叛同忤逆?

咦?你又在指出你個上主咁廢架?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
咁點解你要小社會的尺來量大社會?
beebeechan 發表於 2023/5/2 02:23

不明白是什麼意思。
不明白是什麼意思。
抽刀斷水 發表於 2023/5/2 10:33

例如, 只是少數人鍾意「gay」, 就要個大社會立例立法去遷就
例如, 只是少數人鍾意「gay」, 就要個大社會立例立法去遷就
beebeechan 發表於 2023/5/2 11:15

哦,咁點解你會話「我要」既呢?我係問緊你個社會既定義去到幾大,同埋你依家指既「少數人」程度有幾少。
高級模式 | 發新話題
換一個