返回列表 回覆 發帖

ChatGPT 解釋,點解遠古歷史不可靠,但演化論可靠

舉證責任及剃刀原則

舉證責任:你話人有靈魂,應該係由聲稱有靈魂者提出證據,而非叫他人提出反證。

剃 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 13:11

不過, 在這裡, 話人無靈魂嗰個係你啵
舉證責任及剃刀原則

舉證責任:你話人有靈魂,應該係由聲稱有靈魂者提出證據,而非叫他人提出反證。

剃 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2023/8/1 13:11

你老婆死了。
假設科學倡明到可以由你死去了的老婆抽出細胞, 復製出一個與你老婆一模一樣, 有血有肉, 能說話的, 能跟你扑野的「老婆2.0」。。你會當這第二代老婆是你的真老婆嗎?
你老婆死了。
假設科學倡明到可以由你死去了的老婆抽出細胞, 復製出一個與你老婆一模一樣, 有血有肉, 能說話的, 能跟你扑野的「老婆2.0」。。你會當這第二代老婆是你的真老婆嗎?
beebeechan 發表於 2023/8/1 22:51

你呢個例子係想表達靈魂既存在?

老人痴呆既人無哂記憶,咁呢個人仲有無靈魂?如有,咁個靈魂仲有無記憶?

老人痴呆既人無哂記憶,咁呢個人仲有無靈魂?如有,咁個靈魂仲有 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:41

老人痴呆都唔係「無哂記憶」架喎

老人痴呆既人無哂記憶,咁呢個人仲有無靈魂?如有,咁個靈魂仲有 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/1 23:41

又打個比喻, 好比你同人 facetime 中, 

個影像出理走樣, 雪花, 甚至無畫面 

對方唔係無咗, 再唔存在, 瓜咗, 變咗異形。。。。只係溝通唔到唶。

老人痴呆。。唔係等如佢無咗個靈魂, 只係無咗正常既溝通方法。
對方唔係無咗, 再唔存在, 瓜咗, 變咗異形。。。。只係溝通唔到唶。

老人痴呆。。唔係等如佢無咗個靈魂, 只係無咗正常既溝通方法。
beebeechan 發表於 2023/8/2 00:14

假設靈魂存在,咁本人失去記憶,但靈魂是否仍有記憶?呢個係我想問既問題,你答唔中point喎。
假設靈魂存在,咁本人失去記憶,但靈魂是否仍有記憶?呢個係我想問既問題,你答唔中point喎。 ...
抽刀斷水 2023/8/2 10:32 提交

你係IT 人,咁你可以把靈魂看成係軟件,身體只是硬件。
咁個 app 有 bugs 令到 當機,freeze 咗,你唔係未見過唶。

可能要power off ,reboot
你係IT 人,咁你可以把靈魂看成係軟件,身體只是硬件。
咁個 app 有 bugs 令到 當機,freeze 咗,你唔係未 ...
beebeechan 發表於 2023/8/2 15:54

基督耶穌的硬件被雷劈,是不是因為十字軍表現不好,所以拿雷劈他的硬件???
成日拎啲chatGPT嚟, 好似當AI 都係咁講啵, 我岩!

好快, AI, 就會被「神」化咗

這看似對AI合理的批評與擔憂
合乎邏輯

但我們最好還要回顧歷史
100年至200年前,發生了工業革命
機械取代大隻佬和勞動力
人類發明了汽車、飛機、鐵路、起重機、收割機等
勞工只需要把東西搬上機械上,讓機械代勞
即使全球跑最快的人,也不可能比汽車快
即使全球最強壯的人,也不可能比機械大力
但有了機械,我們應該點
勞工可以做少D,大隻佬需求少咗,但做得更多,可以輕易興建高難度基礎建設,如填海、移山、高樓大廈、海底隧道、跨海大橋等等。

因此,老師便開始叫我們,應該要讀多些書,不用再刻苦操練體能
因為勞動力可比機械取代
但腦力不可能

100年後的今天,機械人似乎已經可以取代人類腦力
如同100年前取代勞動力一樣

AI 似乎就係智慧方面的機械人

未來,AI就好似知識上和智慧上的飛機或高速鐵路,智力上的起重機
可能連世界上的最聰明的學霸,哈佛或清華畢業生,都遠不及 AI 聰明

用 AI 就可以令我們智慧進化更快,如工業革命可以輕易讓人建高樓大廈和海底隧道一樣

唔用 AI ,就等同於在智力上,唔坐汽車,唔用機械搬野,絕非理智之舉

未來,AI就好似汽車、鐵路、飛機,我們大腦就好似我們手腳,我們只需要係行路上車,唔再需要長途跋涉行路。
高級模式 | 發新話題
換一個