返回列表 回覆 發帖

Canadians consider certain religions damaging to society: survey

呢位抽水係好落力推銷「基督宗教息微末落」,, 不過, 手法就有啲「搏大霧」。。
讓我撥開雲霧睇真啲:

(1)
開門第一句就說:
WATCH: A new survey by the Angus Reid Institute suggests Canadians aren't keeping their faith, with only 18 per cent identifying as religiously committed.

加拿大統計局的人口普查就有一欄問人的宗教取向既
結果是:

呢個Angus Reid Survey 只係採樣1708受訪者,
人口普查係全民.....

你話邊個的數據可信, 準繩一點先?

(2)
何謂identifying as religiously committed.
WATCH: A new survey by the Angus Reid Institute suggests Canadians aren't keeping their faith, with only 18 per cent identifying as religiously committed.

呢個尺度真係人人唔既, 調查無交代用甚麼準則來量。
有啲人認為要每日都有祈禱, 去彌撒,早午晚祈先算係religious committed

神父, 教宗既religious committment同我呢個平信徒既commitment又真係好唔同既

(3)打茅波
The data shows that one-fifth of Canadians (19 per cent) now classify themselves as “non-believers.”

Religion: One-fifth of Canadians see themselves as non-believers, poll shows

按統計局的分類, 肯定說不信神的只是3%
20% 是不屬宗教團體, 不能說是没有信有神的啵。
(唔少反基都用呢招, 夾硬擸埋呢份來篤數:不屬教會就是不信神)

好比說不是民建聯, 就是泛民港獨咁。
唔緊要既,留條命多幾年,應該可以睇到明顯趨勢。
抽刀斷水 2022/6/22 22:45 提交

咁點解唔等有更明顯趨勢先嚟唱?

唔通你驚無命唱?
今日股市跌幾百點、炒慣股既沙文都曉話你知:總要定、淡定有錢淨。過兩日就彈番上去喇。
回覆  beebeechan

你讀下歷史都知基督宗教既信徒數目係靠打仗打返黎架啦,想反彈又想打邊度? ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/23 00:00

誰人不看歷史呢?

聖經新約中的書信, 有保祿寫給厄弗所, 格林多, 迦拉達, 哥羅森, 得撒洛尼教會。 有若望給中亞細亞七所教會的叮囑...說明當時基督教已在那些地區生根, 但一世紀時的宗徒, 傳教士....當没有帶軍隊刀劎, 無權又無勢的…

你讀下歷史都知基督宗教既信徒數目係靠打仗打返黎架啦,想反彈又想打邊度? ...

自中國開放政策後, 基督徒數字飇升...驚人。
莫非又給西方基督國家攻陷了?
(淪陷給美元就真)

做生意的也懂說賺頭蝕尾,  左手蝕五毛, 右手賺十皮...
在美加蝕少少, 在中國賺一大筆啵。

歷史告訴我們, 基督教興盛於大一統的羅馬帝國開始走向衰敗之時。北方蠻族的入侵。 往往就是羅馬帝國軍事上不敵蠻夷。 基督教無可能可以用強權迫令人信。
羅馬帝國在武力上敗給了蠻族,基督教卻在精神上馴服了野蠻人。 至少四至八世紀時是這樣
在我看來,中國文明經歷了滿清外族、中共文化等影響,原有深厚文明根基被削弱,才讓基督教有機可乘。 ...
抽刀斷水 2022/6/23 12:14 提交

佛教初來到中土時,不是與本土道教鬥得火熱嗎。
今日唔少人(包括你) 卻話佛教係最好既宗教咁講。
當正了佛教是大中華文化。不是說它 「有機可乘」。
難保將來基督教也是這樣的。
在我看來,中國文明經歷了滿清外族、中共文化等影響,原有深厚文明根基被削弱,才讓基督教有機可乘。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/23 12:14

說基督教來華破壞中華文化,(典型被了洗腦思維) 是嗎?
看, 晚清傳教士來到中國, 都是改穿漢服, 學漢語, 盡融入社會。
何來破壞文化?

反觀, 真真正正的文化侵略今日才嚴俊,可是少人有怨言, 還欣然受落, 時尚哩!

道風山充滿中式建築:

還老作了一個美麗傳說來包裝:「從前的道風山是一個寺院,後來有個和尚信了耶穌, ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/24 21:08

連教堂也採用中式風格, 何來破壞文化?

佛寺也來個哥德建築, 又是誘惑誰?

原來係咁,佛教都幾環保,唔拆咗再重建。
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 01:32

睇你點樣去縯繹哩,
究竟係天主教凋零無錢要賣堂, 定係佛門無錢建寺, 要執夜冷二手教堂咁呢?

自古有謂, 人能敵患難, 不能敵富貴。
商埸合夥人, 夫妻,  朋友, 神父, 佛僧.....人神關係..都會是一樣.

腐敗的事, 不是基督教獨家代理的…
有辣妹, 幾千萬....放在眼前, 唔起痰就真係要好高修為先得!

舊約中, 猶太人最苦難時, 與神的關係是最好的, 人日日向神祈求。公元前6-7世紀時, 富甲一方, 繁榮得很, 卻是在信仰上最敗壞的時候。
這幾位尼姑佛僧, 在窮時可是虔誠佛子, 一旦面對大堆$$$$$$$, 誘惑實在又太大, 功力未夠,

這段時間便出了五大先知12位小先知, 著書立說, 罵盡當權者, 行錯路的猶太人.....可惜都是聽不入耳。
(聖經, 在史實, 故事上可以不真實, 但寫人性.....就很真, 真理囉)
他朝有日, 抽水網站有大量善款湧入, 唔知亞抽仲可唔可以咁清高?
佛門有錢好,還是無錢好?
抽刀斷水 2022/6/25 11:26 提交

你既焦點放得太重在「有」與「無」,忘記了是否罪過是在「怎樣運用」。
你覺得我現在好清高咩?

抽刀斷水 發表於 2022/6/25 17:46

你都不清高, 那又何必嘲笑不夠清高的人呢?
如性侵, 貪財....偽善......
正如基督徒常說: we are all sinners.
(N-1....那論欄, 摺咗佢哩)
.
這些所謂宗教「敗類」,其實只是預先在現世實現天堂/極樂世界而已。也是實行「活在當下」的思想。
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 17:46

基督宗教相信人死後有復活及來世的生命。
受撒殫影響下的就極力推銷「活在當下」「人死如煙散」的概念, 來生.....無咁既事架! 唔好信

但人, 雖口中說「活在當下」, 實際上又不時都為未來打算的:
勤力讀書,
供樓,
買保險,
供強積金,
投資,  做定期,
做gym, 打疫苖;
屋企裝鐵閘, 打風時用膠紙貼窗..防乜防物
我可以貪財,可以婚前性行為,可以買豪宅,可以攬女去夏威夷,因為我無叫人唔好咁做,亦無受相關教 ...
抽刀斷水 發表於 2022/6/25 21:49

咁係咪抽老豆唔應該叮囑抽仔行路返學時, 過馬路要小心, 睇車........
因為抽老豆都會唔小心扔野既
高級模式 | 發新話題
換一個