返回列表 回覆 發帖

不自由,毋寧死!

聖經中的出谷紀, 用了大篇幅地講奴隷, 領出埃及, 曠野, 到福地的故事。
除了部份是歷史外....係咪比喻人要從撒殫奴隷中被領出?
19世紀初有屬靈人士別出心裁,將聖經剪輯出有利章節,供被奴役的奴隷閱讀:
...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 11:08

經剪輯(scriptureshop), 都可以把天主打造成嗜殺, 淫賊哩...好似旁觀者, 瘋9之流搬既經文咁囉

(依家啲AI 智能換臉, 純情玉女都可以變咗係大淫娃....你唔係當真架, 係嘛?)
很簡單,神把撒殫區禁就可以了。就如警察捉罪犯咁。

為甚麼神不?很難想像一個愛人民的政府會放任罪犯 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/17 09:33

即係有個富二代同佢老豆講:
你啲家產遲早都係俾我, 間公司我會做老總架喇,
使撚要我去讀書, 出國留國, .....?

出了埃及的以色列人, 上主一野送哂地到預許地咪得囉
做乜要佢地流浪曠野40年呢...又要無水飲, 無肉食, 跟異族打生打死
咁你唶係認為愛人民的政府係應該放任所有犯罪之人啦,你認為咁樣合理咩?!

好似嗰個蒙晒成佪頭既點衣 ...
昊暠昺 2023/1/19 12:32 提交

咁你都識講哩:有為愛人民的政府來立法、執法來懲罰使人受苦的惡人,又使乜天主處處,無時無刻咁要出手行神蹟嚟阻止罪惡呢。
「無能」既,也是那些「愛人民的政府」
好一個「天主」阻止罪惡:
    「耶和華曉諭摩西說:『……要從出去打仗的人口……每五百取一,作為貢 ...
旁觀者 發表於 2023/1/19 23:19

本來不是太想回應你的9up帖。

不過你帶出嚟既話題:
生擒了艾城的王,將他解到約書亞那裏。以色列人在田間和曠野殺盡所追趕一切的居民,艾城人倒在刀下,直到滅盡。以色列眾人就回到艾城,用刀殺了城中的人,當日殺斃的人,連男帶女,共有一萬二千,就是艾城所有的人。約書亞沒有收回手裏所伸出來的短鎗,直到把艾城的一切居民,盡行殺滅。惟獨城中的牲畜和財物,以色列人都取為自己的掠物,是照耶和華所吩咐約書亞的話。約書亞將艾城焚燒,使城永為高堆、荒場,直到今日。又將艾城王掛在樹上,直到晚上。日落的時候,約書亞吩咐人把屍首取下來,丟在城門口,在屍首上堆成一大堆石頭,直存到今日。」《約書亞記》8:18

又可以借題說說。

(1)
反基仔講到創世, 大洪水, 過紅海...就識講呢啲係真既咩? 老作之卦!
依家講到以色列人屠殺..就百份百係真事咁勒。

(2)
反基仔講到耶穌時, 又識話聖經以外, 邊到有文獻講有耶穌呢個人架?
又有乜經外文獻講到以色列人在埃及為奴架?!

若蘇厄書講艾城大殲滅, 殺男殺女殺兒童殺牲口...又唔見講經外仲有咩文獻話有咁既事。
事實上, 近代的考古,又真係話根本無毀滅耶利哥這回事, 在艾城遺址又搵唔到曾火燒, 大規模人為破壞的痕跡喎。

(3)
上邊另一帖就有條友(乜天人..)貼出乜lower textual criticism...higher textual criticism (扮哂識野咁)

呢個時候就係要試用higher textual criticism 勒。
即係對比過所有手抄本, 文字上都無抄錯, 無被改過勒 (呢啲就係叫lower textual criticism)
咁文字講既, 又係咪真有其事, 是真實的? 還是另有所指。
(呢啲就係叫higher textual criticism)。

睇嚟, 你(旁觀者)都係得個low, high唔起囉
其實耶穌係咪真係教導其子弟要不斷侮辱與自已相佐嘅人?
咩嘢愛自己的仇敵係咪廢噏㗎咋?
聖經中的耶穌教導 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 04:44

唔想俾人侮辱時都要適當既自重架
況且...忠言都多數會係幾逆耳
呢啲咁嘅聖經耶穌真係搵鬼信。
天人…. 發表於 2023/1/20 04:44

如我所講:
依家講到以色列人屠殺..就百份百係真事咁勒。

就唔係做鬼都有人信
回覆  beebeechan

咁即係你只能做到「以牙還牙,以眼還眼」囉!
聖經教徒係咁上下,學唔到所謂耶穌 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 05:04

咁耶穌咪唔應該驅魔囉.
咁係會開罪撒殫, 令佢唔開心......係咪要愛撒殫咁呢

你憑咩有呢個判定 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 05:18

你話我「憑甚麼來判定」時,你又不停咁判定緊我喎, 咁你又憑咩?

呢個世界, 其實都係你有你準則, 我有我準則, 你判我, 我判你架哩
回覆  上流寄生族

呢嘢一下正中教徒死穴,自證聖經矛盾
天人…. 發表於 2023/1/20 05:24

聖經是神的話語,是神所默示的,是絕對真理【屌理!】,不會出錯,不容置疑

咁包唔包括六日創世, 大洪水, 過紅海咁呢

真係個穴位係邊你都未識

人哋又唔係附魔。
天人…. 發表於 2023/1/20 05:18

附魔唔一定係會嘔白泡, 吐屎, 頭會擰歪嗰啲架喎

我咪就係憑聖經嚟判你囉,你呢啲聖經教徒無得唔受聖經判斷㗎喎。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 05:29

咁你又話聖經「搵鬼信」既?
咁你咪用假準則嚟判人?
好似警察拎枝水鎗去捉賊
查實, 你條友信唔信聖經講既野呢

咁呃人聖經話不屬神的就是屬世界、屬魔鬼喎?
咁你又係咪就可以非友即敵咁當晒啲 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 05:36

聖經後尾都說耶穌和他的天兵要與撒殫和他追隨者在阿瑪革冬開戰架喎
你可唔可以要澤連斯基愛普京呢.....至少在對峙時是講不通

你唔亂挑衅聖經時我都會幾愛你既

咁又話聖經都是「神所默示」、
天人…. 發表於 2023/1/20 05:47

嗯....呢句又可以同你玩下 textual criticism 喎
不過唔知你曉唔曉玩

咁即係你都承認聖經唔係「神所默示」,係有「假」,對不?

天人…. 發表於 2023/1/20 05:47

天主教係無教「聖經無誤」呢啲教理架喎

你唔好把基督新教講既野當係所有基督徒都係咁。(唔係所有中國人都鐘意共產黨既)
呢啲係你認知十分不足

「你唔亂挑衅聖經時我都會幾愛你既」

咁咪即係你只能「以牙還牙、以眼還眼」,做 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:01

我係呢到成日俾條友屌喎
你有無見我屌番佢呢?
點可以話我以牙還牙, 以屌還屌

要用到高等批判,咁即係聖經唔係「全真」,咁聖經咪唔係所謂嘅「神所默示」囉。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:03

即係黑社會陀地叫你「出入平安」時
你係咪要用higher textual criticism嚟睇咁呢
你唔可以話佢講假話喎

咁你都係唔係完全做到唔以牙還牙額,咁即係你唔係完全跟到耶穌嘅成全律法囉!
而 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:12

#20你先話我做到
咁即係你只能做到「以牙還牙,以眼還眼」囉!

依家又話我做未到

唔知點textual criticism勒

咁你都可以話佢唔係講緊假話呀?
咁我服左你。
你只能講佢講出入平安時真時假。
...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:13

higher textual criticism就係要由文字中找回真正要表達的意思
即使是黑社會陀地同你講出入平安, 都可以係祝福嚟
視乎講話埸合, 前因後果
唔係同你講緊「真假」
高級模式 | 發新話題
換一個