返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 教育局處理有關放棄修讀宗教科的投訴調查報告

個案都幾得意,入讀教會學校後要求放棄修讀宗教科,教育局勸學校按家長要求去辦。

https://www.ombudsman.hk/wp-cont ... B_IR_TC202106_3.pdf

事件反映社會愈來愈開 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 16:24

你呢啲死品, 唔知幾時先改到。
你求其貼啲野, 然後就加個你想講既標題, 懶係有依據咁。

呢個標題和帖文, 你講到教育局在勸學校去配合長要求咁。

個報告係申訴專員公署發既, 內容更話教育局也是被投對象嚟, 被投訴站在校方一邊,
投訴人 於是向教育局投訴,但 認 為 該
局 未有妥善處理,容許學校迫使其女兒接受宗教教育
」, 辦事不力!

與你的標題, 你在帖文想表達的..不符!
咁有個中一家長嚟話, 佢個仔一早立志做醫生架哩...
所以要轄免上音樂, 美術, 歷史, 地理....無謂屣時間, 因為志不在此咁講。

唔知抽水校長會點做呢?
上宗教科, 並不是宗教崇拜,
宗教課只是「以基督教倫理科傳達 的 道德、公民及生命價值」
甚至講十誡:欽崇一天主在萬有之上, 無呼天主姓名發虛誓....都適同在回教徒身上架喎, 將天主改為亞拉咪得哩。
不邪淫, 不偷盜, 不貪他人妻..回教徒就不用如此?

信回教的就不能去認識其他宗教了?
新移民來到個新社會, 不是要融入主流社會嗎?
現在是要主流社會來改變去配合他們在祖家的生活方式。
也請留意申訴專員的判決:

事件反映社會愈來愈開明
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 16:24

也反映社會愈開明, 蠻不講理的人愈多

習帝的一黨專政有時都有優點
如私人教育培訓.....禁
電玩無益:未成年的只可以在周5, 6, 日, 8時-9時打機一小時
朝令即施, 根本唔使乜三讀通過
死哩, 依家有啲中學要學生上游泳課架喎

本校體育科將於六月期間安排中五級學生上游泳課
http://www.cyma.edu.hk/noticeview.php?id=61&nid=1934

回教女生唔可以同男人共池架喎
佢地既泳衣可嫓美沙文件潛水衣, 又合唔合本地游泳池許可既呢

咁又可唔可以轄免上游泳課呢
回覆  beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:06

報告劈頭便說了家長替子女選校時, 是有選擇權的
辦學機構的宗教背景也是很公開的..
回覆  beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:06

#4 講了, 只要不是崇拜....去認識其他信仰是無妨的.
伊斯蘭教將耶穌視為純粹人類,問你條氣順唔順?
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:20

正統基督教, 都係視「耶穌」係人嚟, 無話順唔順
"
我老婆都係咁樣同我講”我嫁你嗰陣只係睇到你嘅顏值, 冇為意原來你係唔信耶穌嘅........”
沙文 發表於 2023/4/11 23:28

咁你都順過老婆意, 跟佢去過教會聽過耶穌唶
(你唔去, 老婆黑口黑臉, 今晚唔開門營業?)
在 選校時 以 所選學校的學術表現 是 否 適 合其女兒為考慮,未 有 理 會 該 校的宗教背景

我老婆都係咁樣同我講”我嫁你嗰陣只係睇到你嘅顏值, 冇為意原來你係唔信耶穌嘅........”
沙文 發表於 2023/4/11 23:28

少...即係你老婆想嫁你時就話你唔係基都OK, 有車有樓, 識潛水就夠man勒
嫁咗後又嚟介意你唔係基, 蓬門不開.......
你話係咪玩野先?
伊斯蘭教將耶穌視為純粹人類,問你條氣順唔順?
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:20

咁天主教徒去認識乜係五薀八苦, 輪迴, 因果.....無話順唔順架喎
佛佬都話天主只係天道, 連輪迴都未脫添....
伊斯蘭妹妹都有上宗教堂, 我申請豁免不獲批准, 但後來因其他理由被通知唔需要再聽耶穌 ...
沙文 發表於 2023/4/11 23:41

咁你老婆有冇跟你去潛水? 順下你意
定係申請轄免, 甚至唔俾你再潛
家長替子女選校時可可以知學校宗教背景
相反, 學校不知申請學生的宗教背景。
或者日後學校不會收持某些信仰的學生囉....
到時又會玩以宗教理由排斥, 歧視 (罪名仲大)

首先我們知道學生在教會學校就讀時,學生和家長一方與學校一方乃屬合同關係,彼此的法律關係是由合同維繫,在這個大前提下我們可以試想像以下一個問題:學生可不可以在學校就讀時用任何理由拒絕修讀任何某科目?

明顯是不可以,因為學生在報名入讀該校時該校的教學內容以及哪些科目是必修、哪些科目是選修已為學生和家長一方知悉。教學內容(有甚麼科目)亦是合同的一部分,既然願意入讀就意味着同意合同的內容,教學內容也不例外。。既然在入學時教學內容裏其他科目是看成學生和家長一方已經同意,為何宗教科要例外。

如果他們不想再接受任何有關宗教學習及教育的教學內容而學校又無意在合同內容上讓步,惟一結果就是雙方因合同內容不能達成協議而終止合同,但絕不是學生有權要學校在其學業中免除這部分教學內容,道理就和學生不會因為不同意該校的歷史科或者數學科就有權免修這些科目一樣。
如有來自台灣的學生, 不認為中華人民共和國是中國的合法政府, 係咪可以申請轄免出席每日升旗禮?
目前香港伊斯蘭教中學只得一所. 當然不足夠應付南亞裔移民。
為甚麼未有伊斯蘭團體有心人出來多辦幾間學校來接收他們的子女囉.
千祈唔好跟住我。呢樣嘢唔係人人啱玩,勉強冇幸福
沙文 發表於 2023/4/12 01:31

你個教練牌要除牌哩
叫人潛咗入水時唔好跟住你
咁唔係拉去坐篮咩?唔睇扯旗就得啦?
沙文 發表於 2023/4/12 01:41

係囉, 你心裡點!&tw^!%)*^%!小娜星係你既事, 都係要出席
高級模式 | 發新話題
換一個