返回列表 回覆 發帖

怎樣揭開生命的迷底?

咁~ ...

咁~敬畏上主的決定,是未開始智慧的決定
抽刀斷水 發表於 2023/9/2 20:14

咁又打個心喻
長城內的IT人, 都懂千方百計來搞翻牆...
因為一翻牆, 便是另一個資訊世界的開始。

敬畏上主,把智慧提升優化到另一高境界
點解長城內的IT人要翻牆呢?因為佢地知道有牆。

如果佢地唔知有牆,咁點解會有要翻牆既決定呢? ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/3 01:30

點解人類既漫長歷史中都係有人要找神, 要有宗教呢?
因為佢地知道係有個主宰。

長城內唔少人想翻牆, 但唔係人人曉翻, 要搵專業IT友教路
人要搵神, 咪又係要搵人教路, 自摸, 盲人摸象, 摸出唔同樣既神
其實係因為災害難以預測,希望找個途徑可以避免。

依家颱風都可以靠天文台預測了,我祈求天主唔好 ...
抽刀斷水 2023/9/3 11:40 提交

你既祈禱係想操控「成」與「不成」。
天氣預測在「打得成風」/「打不成風」一事上無主導。
回覆  beebeechan

祈禱同操控有咩關係?
抽刀斷水 發表於 2023/9/3 20:28

你係祈求「唔好打過嚟」
我祈求天主唔好打過黎都無用既。

係要跟你旨意行事。

(好似鋤大D, 出隻3仔就想攞話事權)
吓?照你咁講,有咩祈求係無操控性質架?

我既祈求好謙卑,都係為香港眾生著想咋喎。 ...
抽刀斷水 2023/9/4 01:58 提交

你呢個冒道友無學過耶穌點教我哋祈禱咩?
耶穌教的天主經一句:
願你的旨意奉行在人間如同在天上。
(係以天主旨意,不是你旨意)

其二:
天主經內又有另一句,「求你今天賞給我們日用的食糧。」
你想達到的,要「求」
你就求也没有求,一開口便要「打不成風」,是你指揮天主要點樣跟你旨意做,無大無細。
仲夠膽死話「謙卑」!
唔好打到掛九號波啦
天主先無你咁發雞盲,我主題劈頭第一句就係「祈求天主唔好畀蘇拉打黎香港呀」。

咁就當堂無哂操控 ...
抽刀斷水 2023/9/4 14:42 提交

你呢舖就好似北京話:特首係香港人民主選舉產生既。
但香港人又唔覺得係。甚至話係由中央指派既就真。
即係講一套,做時另一套。

你話係「祈求」,一到真祈禱時就求都無求。是命令多過求。。
你咁樣黎解釋我既祈求無效,夾硬話我既祈禱又操控又命令,好鬼牽強。
抽刀斷水 2023/9/4 17:32 提交

若然係「牽強」就應好易反駁喇。你試試看吧。
你咁樣黎解釋我既祈求無效,夾硬話我既祈禱又操控又命令,好鬼牽強。
抽刀斷水 2023/9/4 17:32 提交

「五大訴求,缺一不可」中有那個真是「求」?是「命令」多過「求」。

那是當然的,難道民為主的社會,要政府搞什麼還得踊跪著求? ...
jimmychauck 2023/9/4 20:01 提交

我正是要向抽水指出,口中說「求」,心中卻是「不求」這情況。
回覆  jimmychauck

咁祈禱其實又有咩用呢?
抽刀斷水 發表於 2023/9/4 21:58

你咁既心嚟祈禱被忽略, 都唔係出奇囉
係網絡上, 你唔依從 http, ftp....格式嚟傳送, 真係送唔出, 收唔到架喎
回覆  jimmychauck

上帝/天主又點同一介凡人比呢?不過如果上帝/天主持續忽視信徒既祈求禱告,咁 ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/4 21:58

咁當日, 又係咪只得你一個人在祈禱,
又係咪所有祈禱既人都祈求打唔成風呢?
(你唔好太自我中心, 全世界得你一個, 或你係最重要嗰個.....世界要跟著你意思轉咁就真)
有慕道者希望有一個黃大仙神,係希望啫,
jimmychauck 發表於 2023/9/4 21:45

咁會慕錯道? 錯慕道
我呢個理性既慕道者,唔同一般迷信既信徒,乜都唔理就去信既,係有些少麻煩架喇。
抽刀斷水 發表於 2023/9/5 10:56

有啲信咗幾十年既資深教友, 都未必明得哂經上既野架啵
你要明哂, 清楚哂先話信, 咁可能永遠信不成。

第二, 那句:「信則有, 不信則無」...並不只指有無神的「有」
深一層的意思是你信了, 便給你明白得更多,更快.....不信..就成日都係旁觀者咁, 無長進
答:正如吸毒之後才能明白毒品的害處嗎?
抽刀斷水 發表於 2023/9/6 00:24

咁你都未做過太空人, 去過外太空親眼望番地球
你又明白地球係圓既, 係藍色既?
(會唔會係成班太空人夾埋嚟呃人架? 陰謀論)
唔係啦,咁你都信:
抽刀斷水 發表於 2023/9/6 11:14

???
唔「係」乜野?
「信」乜野?

總知就係唔知乜野

地球唔係圓
抽刀斷水 發表於 2023/9/7 00:13

哦.....原來係關於「圓」

地球唔係圓
抽刀斷水 發表於 2023/9/7 00:13

呢個只係話 pi 唔係 3.14
應該係:3.141592653589793238462643383279502884197

一般人唔使咁要求高係嘛, 4捨5入都得卦。
回覆  leefeng

乜你美國民主投票係鬥合理唔係鬥人多?
.
jimmychauck 發表於 2023/9/7 00:35

事實也是「人多」唔一定就係「合理」

歷史上唔係無先例。 1933年,希先生不是以大比例得票勝出大選嗎?

近日好多人搶鹽, 咁搶鹽就係合理?

呢個係民主制度既死穴。

今時今日, 懂群眾心理, 要弄出個「人多」唔係難。
你看長城內不也是擅長搞「人多」咩
如果唔計海水,地球就一巉一忽架啫。
抽刀斷水 發表於 2023/9/7 10:23

電腦畫面上的圓, 其實都不是圓喇, 真係一巉一忽
不是我說你耶,BBC,我想這樣求都求不到,上主不准!
你可不可以幫我求他通融一下,早點比你們這幫白痴先離開世界!
dior13dior13 發表於 2023/9/8 00:06

看到你, 我懷疑「白痴」是否可延年益壽就真, 腦殘丸補五臟六腑
高級模式 | 發新話題
換一個