返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

耶穌"代人贖罪"已證實全是謊言, 你還敢撒謊造謠?
旁觀者 2023/9/25 23:48 提交

你係用乜春嚟「証實」?
去以色列時, 記得叫以色列人將你殺死, 因那是"天主"的"聖訓".
旁觀者 發表於 2023/9/25 23:46

人哋以色列特拉維夫機場 日日都有訪客。

不過, 對你呢啲不曉英文, 又無簡体字說明既地方, 你都係少去。你囚在井底內太耐矣
大部分猶太人所信奉的猶太教,並不認為耶穌是基督。對此天主教徒會感恩嗎? ...
抽刀斷水 2023/9/26 11:37 提交

猶太人是天主的選民。通過猶太人使世人(外邦人)也認識天主:YHWH。這才是感謝的地方。

耶穌是默西亞是認識天主後的事。天主教不是敬拜耶穌代替了敬拜天主。
kam 發表於 2023/9/27 00:43

莫明...又奇妙
擘大個屁眼睇楚啦!
https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
旁觀者 發表於 2023/9/26 22:38

自己講, 自己爽
求同存異,企圖以和為貴啫下話。

天主教歷史上點樣壓迫猶太人,不如都分享下啦好冇? ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/27 20:12

兩兄弟係屋企都會打下交喇。
打完交, 嗌霎完就無野架喎, 始終都係兄弟嚟

你都唔好唔知歷史上猶太人點樣壓迫初期的基督徒

今日, 不知幾多牆國大媽到日本朝聖咁...
你還講「歷史上日本人點樣侵華」係咪有啲 追不上時代?
初期基督徒都唔信三位一體
kam 發表於 2023/9/28 01:53

你既「初期」指有幾初先?
瑪竇福音28:18
耶穌便上前對他們說:「天上地下的一切權柄都交給了我,
19所以你們要去使萬民成為門徒,因父及子及聖神之名給他們授洗,..

這句便有三位一體的觀念。

(1)瑪竇福音寫於公元70年左右....都幾「初期」下喇!

(2)若當時瑪竇都不知甚麼是三位一體, 那神推鬼㧬識寫出呢無厘頭既野?     咁唔話係由神默示寫出嚟既都唔得勒。
黃藍夠係始終都係香港人啦,你睇依家仲係咪無野? ...
抽刀斷水 發表於 2023/9/28 09:48

岩岩先熄火唶
個煲仲燙手架嘛
殺人喎,乜咁輕描淡寫呀?

抽刀斷水 發表於 2023/9/28 09:48

俄羅同烏克蘭都曾經係兄弟, 並肩對抗納綷侵略, 今日咪又你殺我我殺你
其實天主教當唔當耶穌係猶太人?
抽刀斷水 發表於 2023/9/28 14:11

點解要「當」???
唔通身份証國藉一欄要申報:heaven?
恩將仇報

發動是此襲擊的哈瑪斯領䄂:Yahya Sinwar

是2011年以色列與哈瑪斯人質交換計劃, 以1026個哈瑪斯囚犯換回一個以色列兵。 (明顯係慈悲大贈送嚟喇)

可是, 有人以怨報德。

看來, 日後還要有不少自己的同胞為此「勝利」賠上性命, 代罪羔羊。
有一天,有人拎住本書入你屋企,話你間屋係「神的應許之屋」,打到你半死,搶咗你間屋,用1026蚊換你一 ...
leefeng 發表於 2023/10/9 00:14

你呢啲對中東歷史一嚿雲, 根本唔知發生過乜事, 不知始末。
得把死人口亂唱。

等老師教你一課:
二戰結束後中東, 北非回教國家紛紛獨立, 同時驅逐境內猶太人離開。(回教徒對非回教信仰的一貫手段)

聯合國於是劃出巴勒斯旦一片土地來收容大批難民。
這片土地(今日的以色列)實在是當時中東一個大規模的猶太人集中營而已。

不是你說的
有人拎住本書入你屋企,話你間屋係「神的應許之屋」,打到你半死,搶咗你間屋

可是, 驅逐猶太人就齊心, 卻没有一個回教國家肯收留巴勒斯旦這片土地上住著的「回教兄弟」。
(因為是不同支派, 淨係什葉, 遜尼派自己都打崩頭)

====
B按: leefeng 呢啲乜都唔識既, 聲卻多, 十講9.5都係錯.....真係唔好笠亂愛國, 應送去維吾爾人的再教育營深造
我對中東歷史冇興趣
leefeng 發表於 2023/10/9 01:21

唔係無興趣
係無認知

即係你都唔曉打哥爾夫, 你憑乜春嚟評tigerwood既球技
基督教性侵,殺戮,侵略,出反智黃畜基督教徒,憑呢d嚟評,夠未?
我一個又話無認知啫,成個離教網既出 ...
leefeng 發表於 2023/10/9 01:39

想翕乜春
狗同鴿講
「巴勒斯坦」是「神的應許之地」
leefeng 發表於 2023/10/9 01:21

真係要

學人講「神的應許之地」,
睇睇經上說「神的應許之地」, 給12支派的地方

覆蓋了今日約旦, 敍利亞, 黎巴嫩...
今日以色列既地, 只係「神的應許之地」既一勿。

唔識野唔好話人楂住本聖經返嚟搶地。

#47既圖, 一班爛身爛世既難民, 會有幾好打可以嚟搶到地?
原來為了保衛自己家園? 正常人應該大力支持!

leefeng 發表於 2023/10/9 08:19

衝入以色列, 擄幾個美女回家享用...

中東曱甴你就拍手叫好?....
回覆  Guest from 203.145.89.x

神梗係會幫武器勁啲嗰邊啦,
抽刀斷水 發表於 2023/10/9 16:19

唔一定架
如戶藉紀中, 梅瑟派12探子到客納罕地, 回報說他們有戰車, 又有巨人, 武器精良, 兵有戰甲...叫梅瑟千祈唔好入客納罕啊!
神都係幫咗猶太人喎
"應許之地"說明這片土地, 本不屬於猶太佬, 你住入人家地方, 人家准許, 叫移民, 不許便叫侵略. ...
旁觀者 發表於 2023/10/9 23:01

假日, 中區, 維園先有菲傭聚集...
後來一班印傭...咁印尼傭係移民, 或是侵略者

(淨係識字無銀用架, 仲要明理)
高級模式 | 發新話題
換一個