返回列表 回覆 發帖

不自由,毋寧死!

回覆  beebeechan

高等批判指出聖經有好多講大話造假嘅地方,呢啲事實又唔見你講? ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:27

咁「有好多」時又唔見你舉到一個例子既?
你見人講鬼話哩

使鬼我舉咩!大把聖經歷史批判法學者舉晒證啦!

話時話,又唔見你可以舉到一例駁 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:04

哦..原來你不舉

大把聖經歷史批判法學者舉晒證啦!

李+X大把錢時, 唔等如你就係有錢架喎

使鬼我舉咩!大把聖經歷史批判法學者舉晒證啦!
.
天人…. 發表於 2023/1/20 07:04

亦有大把神學家, 經學者講咗呢段野係要點睇啦
生擒了艾城的王,將他解到約書亞那裏。以色列人在田間和曠野殺盡所追趕一切的居民,艾城人倒在刀下,直到滅盡。以色列眾人就回到艾城,用刀殺了城中的人,當日殺斃的人,連男帶女,共有一萬二千,就是艾城所有的人。約書亞沒有收回手裏所伸出來的短鎗,直到把艾城的一切居民,盡行殺滅。惟獨城中的牲畜和財物,以色列人都取為自己的掠物,是照耶和華所吩咐約書亞的話。約書亞將艾城焚燒,使城永為高堆、荒場,直到今日。又將艾城王掛在樹上,直到晚上。日落的時候,約書亞吩咐人把屍首取下來,丟在城門口,在屍首上堆成一大堆石頭,直存到今日。」《約書亞記》8:18

咁你唔好叫我舉喇

係囉,我「不舉」,
天人…. 發表於 2023/1/20 07:15

喂...咁你即係舉唔舉到架

你唔好去呢啲垃圾網到搵喎
「聖經的錯誤 - 令人戰慄的聖經 (truthbible.net)」
嗰到無架
咁即係你只能剪貼人哋啲嘢出嚟,又唔係你舉你自己啲嘢出嚟。
...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:21

我係呢個論題「剪貼」過乜野?

唔使我舉㗎!Bart D.Ehrman舉到都夠做你哋基督教學術界啦! ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:26

人地Bart Ehrman 反基, 賺到盤滿, 都收山, 封口哩
你反基就俾人噴到一臉屁.....
係囉,你係58剪貼證明你自己「不舉」囉。
天人…. 發表於 2023/1/20 07:29

#58嗰啲係叫「引用」喎......
咁即係你承認高等批判指出嘅大量聖經大話造假係事實啦!對不?

天人…. 發表於 2023/1/20 07:31

咪就係「大量」到你一個都講唔到

我都話不如我同你調位......我表演, 你學下野..好無?

要反基, 都帶多啲料嚟先哩
你真係「無料案內所」嚟
「引用」同「剪貼」咪又係人哋啲嘢唔係你自己啲嘢。
唔係用你自己啲嘢咪證明你「不舉」囉。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:44

咁你又剪貼我啲野?
調咩位呀!你咪就只會講對基督教有利嘅高等批判而唔會講屬絕大百分比對基督教不利嘅高等批判。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:47

調位...係話我要反基, 都反得無你咁肉酸, 無料, 不舉

(睇返你自己點認知「耶穌最小弟兄」 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:51

又想賣冷飯?
有無小鮮肉
不過你唔使旨意我要應你機,
天人…. 發表於 2023/1/20 08:01

你唔使舖定路啵
我一早知你係無料反應架哩
咁你講到你反基反得咁有料,咁你咪出嚟反嚟睇吓幾有料囉。
不過你唔使旨意我要應你機,你自己講晒你 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 08:01

當住你係靚模先
即係你一剝衫, 我就舉架哩
可惜你羞身愚辱
無法自行編寫學術論文(或較為次級嘅非學術文章)反應學者(例如Bart D.Ehrman)學術資料,即係無能 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 08:34

挑....依家係你係到同我拗
又唔係bart ehrman 同我辯

bart ehrman 識既野唔係你都識咗
咁我咪指出Bart D.Ehrman指出聖經大量造假囉。
你唔服咪搵返個權威攞啲學術資料出嚟指出返Bart D.Eh ...
人哋抽水都攞左篇文章出嚟講摩西五書點樣唔真啦,又唔見你攞到篇文章反駁返點解摩西五書點樣真法?
天人…. 發表於 2023/1/20 08:52

又bart ehrman又抽水, 只係無你.....
洗乜無時無刻,一次捉咗魔鬼就得啦!

你不如話冇愛人如子既天子好過啦! ...
昊暠昺 發表於 2023/1/20 10:21

有云新冠病毒源於蝙蝠....中國有些人接觸蝙蝠, 染了病毒, 又傳到別人, 全城, 全國, 全世界
現在來說殺哂啲蝙蝠有鬼用咩...

人....由原祖聽撒殫既話,墮落開始便染上原罪哩......從此唔使撒殫啲人都會犯罪架哩
一次捉咗魔鬼有鬼用咩。

不如打疫苖防感染, 信靠耶穌減少犯罪好過哩
點解要有我?我自量已經好足夠,好過你唔自量話自己能舉最終都係不舉。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 10:45

我見你搬埋啲乜高等批判, 低等批....以為你有啲料
點知係一埸誤會
原來你只係搬字既咕喱佬嚟

得哩, 放工哩....你去領「一個德納」工資哩
可惜你連搬字都無能,連反駁Bart D.Ehrman(或高等批判/歷史批判法)同抽水關於摩西五經嘅文章都搬唔到出嚟,甚至乎連一個反駁到Bart D.Ehrman(或高等批判/歷史批判法)嘅權威人士都搬唔到出嚟。

反駁唔到人哋啲嘢,咪即係人哋啲嘢係真係事實囉,而嗰事實咪就係聖經造假囉。
天人…. 發表於 2023/1/20 11:01

嘿....#53 開始, 我叫你好埋單, 找數, 俾錢
你無錢俾時, 依家仲話我欠你錢!??
唔好講咁多廢話,即係冇人反駁到Bart D.Ehrman,咁Bart D.Ehrman講嘅嘢就係事實,而嗰事實就係聖經 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 11:59

bart ehrman 係你塊遮醜葉咩
高級模式 | 發新話題
換一個