返回列表 回覆 發帖

點解成本聖經只有一個賣家產的少年?

那少年人對耶穌說:「這一切我都遵守了,還缺少什麼?」
耶穌對他說:「你若願是成全的,去!變賣你所有的 ...
沙文 發表於 2023/2/23 13:01

呢一段, 用今日既情景, 可以咁講:
你(沙文)若願跟隨我, 去!,把你電腦內所有的咸相都刪掉....然後來跟隨我。
(沙文一聽這話,就憂悶的走了,因為他擁有10G咸相4仔片。)

重點是:
瑪竇福音16:24 咁講:
於是,耶穌對門徒說:「誰若願意跟隨我,該棄絕自己,背着自己的十字架來跟隨我,
回覆  beebeechan
刪咁嘥?我送畀神職人員啦,好多人等住要。
至於十架方面,屌,啱啱先清曬袋,您都要畀 ...
沙文 發表於 2023/2/24 04:12

呢啲你沙存之寶, 梗係父傳子, 子傳孫哩
日都有,但他們不常有我。 ...
沙文 發表於 2023/2/24 08:17

耶穌第二次降臨未到
但唔等如不在

瑪竇福音28:20
凡我所吩咐你們的,都教訓他們遵守。我就常與你們同在,直到世界的末了。」
回覆  beebeechan

您睇chicago今朝lumber期貨咩價?
沙文 發表於 2023/2/24 04:12

圖表派會話依家係撈底. 入入貨好時機
就係因為2nd降臨未到,話知窮鬼餓L死。
同在,係冇用的,只是塘邊鶴睇睇下。
沙文 發表於 2023/2/24 08:29

唔會....佢會搵啲人「撼親個頭」, 代佢去幫啲窮鬼既
(佢唔搵你唶, 雖然你話「隨時候教」)
have a nice trip.記得唔好憾咁大力,呢尐地方好多豆腐渣工程
沙文 發表於 2023/2/24 08:47

呢班都係幾大力撼個頭得既名人....佢地撼頭既地方無乜豆腐渣
佢地都係咁椅畀小小啫。我聽耶穌講嗰個畀兩粒腎寡婦豪過佢地九條街。
我一德納成副身家亦唔輸蝕
所以應該咁 ...
沙文 發表於 2023/2/24 10:26

你又令我聯想到經上《宗徒大事錄》第4章中, 有巴爾納伯, 光明正大咁捐出錢財來做好事。
馬上對比的就是第5章中的亞納尼雅和撒斐辣兩公婆, 拎部份錢出嚟就話係成副身家...同沙文你現在咁。
好采你都係係到得個講下, 未真做。 不然天主要你立即反肚, 連「等到十一時辰先上工未遲」既機會都無。
唔係呀!我試過啦,上次我老婆奉獻嗰陣,我睇下銀碼,然後大聲嗌:"嘩!我成副身家嚟㗎喎"
唔知點解到而家都冇事 ...

求下你快啲整L死我示眾喇
沙文 發表於 2023/2/25 02:02

啲油未滾, 無咁快落鑊
等你過埋第十一時辰先哩
你不是欺騙人,而是欺騙天主!
阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。

又話快過打針, ...
沙文 發表於 2023/2/25 02:26

妖。。。有啲要慢火炆, 有啲要猛火炸
你跟佢學下野哩
(你粗慣, 應頂得順佢啲粗口媽叉你)
沙文一聽這話,就跌倒笑到碌地。凡聽見的人,都十分害怕。   驚佢跌親
沙文 發表於 2023/2/25 02:39

經文又只係話條阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣,
都可以係笑死。。。。
焦點係斷了氣。
天主要收番你條命, 用乜方法都得, 笑死, 嚇死都係蒙主歸召

人既死法千奇百怪都有, 早前就有個大媽俾副假牙哽死
48-Year-Old Dies After Accidentally Swallowing, Choking On Her Dentures in Sleep
https://www.news18.com/news/lifestyle/48-year-old-dies-after-accidentally-swallowing-choking-on-her-dentures-in-sleep-6212491.html
(你老咗時記住唔好笑到咁勁)
最緊要係聽見的人都害怕,慌死均富唔切啫, 笑死就真係唔使驚,笑喪都算好㗎
沙文 發表於 2023/2/25 05:57

經文上係咁講既,阿納尼雅夫婦香咗既消息傳咗開去, : 其他的人沒有一個敢與他們接近的...真係倒米, 使唔少「差少少就信既人」dup 住個「逼力」。。
都係警告啲人, 唔好諗住嚟搵著數, 真係想信先好埋嚟。
很可能當時的『凡物公用』(徒二44)生活制度,阿納尼雅夫婦大概企圖一面保留『私有財產』的好處,一面又可分享『公有財產』。

今日都有呢類信徒架喎....正如亞抽話臨死話信, 可以有塊山地, 骨龕咁話
係啦,所以始終都係喺貴國信耶穌最公有財產,不如煩帝肛遷都北京
沙文 發表於 2023/2/25 08:54

今日你在大陸講無產, 共產, 公有財產, 大寨...人地當你黐咗線
"人地當"從來都唔使care, 只要一條友啱聽就得㗎喇, you know who
沙文 發表於 2023/2/26 03:35

嗰條友依家只係講「一黨專政」,, 唔係講共產, you know who
專下專下就毋忘初心㗎喇, you know how
沙文 發表於 2023/2/26 15:01

up mud
高級模式 | 發新話題
換一個