返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

各位有冇注意, 其實呢條猶太佬律例係廢嘅

你應計算七個安息年,即七乘七年;七個安息年的時期,正是四十九 ...

做主人嘅, 一定會喺第49年要條友做到死.
所以, 表面上係福利, 其實反而成為係資本家害死債仔嘅motivation
由一開始, 免債就係揾笨嘅
沙文 發表於 2016/6/17 23:57

你呢d 思維係連老婆病到就黎斷氣哩
你都要小番鑊先
唔要得! 好很醜陋
猶太佬思維真係好很醜陋, 諗埋咁嘅屎橋出來
好在有我好心提醒各位提防
沙文 發表於 2016/6/18 00:12

中國人都懂唔好趕狗入窮弄, 窮寇莫追
係智慧黎既
所以, 猶太人歷史中無無產階級大革命這回事。
你呢水蠢人唔會領悟到。
中國人都懂唔好趕狗入窮弄, 窮寇莫追
係智慧黎既
而猶太佬就諗出喜年Halakhah, 監硬引地主要無產階級做到 ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:22

你又拋忍錯書包哩
喜年都不是叫 halakhah

屎的香不了。
回覆  beebeechan
痴綫兼無知又要扮識猶太文化
,+Halakhah&source=bl&ots=3YZVIddygs&sig=FI0fsLhUdJukt1z ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:39

哇。。。
你查左半粒鐘先搵到咁既料咋

都好,肯查,都好過唔肯去查既個班「乜楓物 feng」
回覆  beebeechan
痴綫兼無知又要扮識猶太文化
,+Halakhah&source=bl&ots=3YZVIddygs&sig=FI0fsLhUdJukt1z ...
沙文 發表於 2016/6/18 00:39

不如,你睇完 (包括你係睇得明),
才來話我講錯左乜哩。
懟篇文俾我,無忍用架喎
懟篇文俾您,就緊係冇忍用啦, 您都唔識睇
我係懟畀識字嘅網友睇啫

--------------------

各位唔好以為免 ...
沙文 發表於 2016/6/18 01:50

不過, 你又好清楚咁寫明, 係懟俾我:
回覆 975# beebeechan

人地唔想要
你唔好亂懟
夾硬塞入去
回覆啫, 冇話懟畀您, 識字啦您

--------------------------------------
而且弟兄同姊妹待遇不同, 姊妹係 ...
沙文 2016/6/18 01:57 提交

咁你唔好笠亂fook人
回覆啫, 冇話懟畀您, 識字啦您

--------------------------------------
而且弟兄同姊妹待遇不同, 姊妹係 ...

沙文 2016/6/1若另娶一個、那女子的喫食、衣服、並好合的事、仍不可減少。
21:11若不向他行這三樣、他就可以不用錢贖、白白的

8 01:57 提交

或者係「大食」
食唔飽,唔夠食
21:2        你若買希伯來人作奴僕、他必服事你六年、第七年他可以自由、白白地出去。
21:3        他若孤 ...

8卦嘅網友, 或者會好奇, 點解老婆冇生過仔就有得免了人的債, 生過仔就冇份免債呢?
係智慧黎既, 就係一條小小嘅律例,都可以睇出猶太佬嘅智慧:

妳個躉唔夠大冇生養,留妳黎把卵咩?
沙文 發表於 2016/6/18 03:43

人地講贖債法
你就睇奴婢法
條狗又唔搭捌
贖債法其實係為咗方便鹹濕老爺攫妻奪子而設:
21:4        他主人若給他妻子、妻子給他生了兒子、或女兒、妻子和兒女要歸主人、他要獨自出去。

老爺對邊個嘅老婆起痰, 就行駛贖債法
沙文 發表於 2016/6/18 11:13

邊個老爺會對『起痰』既女人, 先俾個奴搞左先 (哇....乜咁很好員工福利), 搞到生卵。。。
然後先去著二手鞋?
唔通女人真係愈老愈索?

你呢d 編劇, 屎卵都脾。。。連無錢電視劇務也嫌你級數低
您真係連兒童聖經故事都唔識, 叫亞媽帶您返 Sunday school啦
聖經編劇, 屎卵都脾。。。連無錢電視劇務也 ...
沙文 發表於 2016/6/18 13:04

肥騰騰, 買舊豬肉去拜神。。。你都起痰
咁我都唔弱囉, 碩士:

沙文自爆自己瘋狂愛上一個亞伯
http://exchristian.hk/forum/redirect.php?tid=12132&goto=lastpost#lastpost
12:9 老你為甚麼藐視耶和華的命令、行他眼中看為惡的事呢。你借亞捫人的刀、殺害赫人烏利亞、又娶了他的妻為妻。

老懵董唔記得咗, 其實係佢自己叫猶太佬行他眼中看為惡的事,殺哂尐赫人嘅:
申20:17        只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.
沙文 發表於 2016/6/19 13:46

這就說明以色列人進入迦南地時, 對異族進行了『滅族屠殺』是不靠譜的講法.

不單没有『殺絕』異族人, 後來的以色列人還與異族人很friend
如撒羅滿王為赫特人和阿蘭人的君王送車馬 (見列王紀上 10:29)
唉,離教者走佐極端,拒地一味閙基督教,忘記佐基督教經常做善事幫人。信教者又走另外一個極端,唔肯面對現實。
Guest from 85.90.246.x 發表於 2016/6/21 07:42

唉, 呢到無否認當年以色列人有殺異族平民。
兩國交戰, 怎會無平民被殺, 
也不排除有平民, 孩子是在非戰鬥情況下被殺。

這裡是說用上『屠殺』, 或「大屠殺」, 「滅族」等字眼是否誇大了。
要豫備margin call時補倉,
沙文 發表於 2016/7/6 05:58

可見你係成日俾人call孖展, 有感而發。。。。。
你個係迷你倉, 無法哩。。係咁架哩
我倉大, 孖展大
1000銀子就真係迷你倉, 一手都買唔到, 不如收埋牀下底
個僕人冇錯喎
沙文 發表於 2016/7/6 08:04

1000皮, 夠買美式認購認沽輪
刀仔可以鋸大樹
懂嗎你?
丟那媽買舊番薯就或者得
沙文 發表於 2016/7/6 08:20

你真係唔忍使知價

一塔冷通60米納
一米納有60舍客勒

當年扑左鄰家一個處女, 都係賠50舍客勒做禮金。
扑60個處都仲有找。
你碌番薯有幾貴?
食豬好過食薯哩
您咁計就大錯特錯啦。
當年扑鄰家一個處女,賠50舍客勒做禮金。 - 係出埃及時代嘅報價。太平盛世時, infl ...
沙文 發表於 2016/7/6 19:22

你都明時代唔同, 價值唔同咩?

今日扑左鄰家處, 唔使找數添。。。
邊有燕飛唇!
貶忍哂值就真
回覆  抽刀斷水
但係, 真正大檸樂外科問題, 佢又唔敢掂

將施洗約翰個死人頭擺番上去條頸度, 佢就可以繼續 ...
沙文 發表於 2016/7/11 22:54

你唔好抄襲人條戲軌哩

不過都廿幾年前囉。
無版權
其實出黎走江湖, 此乃基本要識嘅戲法

, 係阿穌咁屎唔得
太平廣記中邵進個老婆法力都勁過阿穌:
唐大历元年 ...
沙文 發表於 2016/7/12 07:07

弊傢伙勒
個鬼佬無娶個識縫紉既老婆添。。。。死硬!
唔怕, 我有好提議賀賀佢: 77樓
沙文 發表於 2016/7/12 20:34

77樓?!

有無得搭電梯
高級模式 | 發新話題
換一個