返回列表 回覆 發帖

點解基督徒價值觀會扭曲?

回覆  beebeechan

神父攪男童攪女童攪修女先至係本論題嘅官方樣版
天人…. 發表於 2023/1/16 11:38

本論題係你開既, 都唔係講神父攪男童攪女童攪修女

真係開題9翕容易, 能論就難矣
咁下次唔使寫標題哩.....自由題 (標題寫:9翕)

神父攪男童攪女童攪修女先至係本論題嘅官方樣版
天人…. 發表於 2023/1/16 11:38

我真唔明神父攪男童攪女童攪修女, 因為讀咗邊一本被抄寫員修改既經書然後心理、價值觀、思想被扭曲先照做

不如你吹埋係金庸既搞陰真經傳咗去西方, 俾抄寫員抄埋落經到, 神父當咗係教義囉..
(反正你都唔使拎論據出嚟...狗吠成性)

拿,呢啲就係潛移默化嘅厲害,你仲未明白,證明你仲未從當中醒來 ...
天人…. 發表於 2023/1/16 12:09

「醒」咗係變成你咁膠既話
不如瞓多陣

咦?!乜你把口咁嘅?!
天人…. 發表於 2023/1/16 12:45

「咁」即係點?
詞未達意啵

心照不宣啦
天人…. 發表於 2023/1/16 12:57

詞窮又理短, 不如不宣

你又再一次展現你作為本主題嘅人版本質啦
天人…. 2023/1/16 13:05 提交

講過既說話又要拎番嚟再講,擺明就係詞窮哩喎。

你又再一次展現你作為本主題嘅人版本質啦
天人…. 2023/1/16 13:05 提交

說話循環再用,好環保喔
咁多口舌之爭無用啦,
天人…. 2023/1/16 13:48 提交

就嚟阿普京都會話打烏克蘭係無用啦
明眼人看在眼裡嘅
天人…. 2023/1/16 13:48 提交

有點在乞求旁觀者垂憐咁喎
回覆  逃出魔幻紀

傻豬嚟嘅~天主教徒嘅性格就係喜歡同撒但開party
(拿,但我唔係認緊自己係撒但嚟 ...
天人…. 2023/1/16 14:07 提交

挑。…你有資格做撒殫咩。
你係佢粒卒仔咋。
係普京推去烏克蘭既俄羅斯平民,做無人機既炮灰。

(拿,但我唔係認緊自己係撒但嚟 ...
天人…. 2023/1/16 14:07 提交

應該係耶穌驅逐「軍旅」時跳出去變豬既2000隻魔鬼仔之一。
回覆  下流寄生虫

誠如與bbc討論顯出,關於手抄本知識我還是門外漢,因為相關知識我不是從學術門檻渠道獲得。
天人…. 發表於 2023/1/16 14:51

門外漢只是問題之一,
還有的是你只看單邊, 凡事都會有正, 反意見
只執著一邊, 不理其他持相反的理據.......
回覆  下流寄生虫

誠如與bbc討論顯出,關於手抄本知識我還是門外漢,因為相關知識我不是從學術門檻渠道獲得。
天人…. 發表於 2023/1/16 14:51

你肯認是門外漢, 學藝未精.......咁我都俾番個like 你既
你以為你抗擊緊撒但
天人…. 發表於 2023/1/16 14:30

撒殫既聖經, 神學知識比我強百倍, 我唔係佢對手既
不過, 抗擊你......就綽綽有餘
相似者,大家都以善為善,以惡為惡,最多情度標準上有所不同。

但不似者則相反矣,已經不是情度標準上 ...
相似者,大家都以善為善,以惡為惡,最多情度標準上有所不同。

昊暠昺 發表於 2023/1/17 09:28

以你咁講, 就應叫「相同」,, 不是「相似]囉。
    抗擊我?咁你點知你唔係抗擊埋耶穌?你點知我一定唔會係那耶穌最小的弟兄? ...
天人…. 發表於 2023/1/17 11:35

你呢帖令我當年巴解同以色列對峙時,
都拉一把童, 婦女附近做人肉盾。

你點知我一定唔會係那耶穌最小的弟兄? ...
天人…. 發表於 2023/1/17 11:35

耶穌最小的弟兄:
給你們預備了的國度罷!因為我餓了,你們給了我吃的;我渴了,你們給了我喝的;我作客,你們收留了我:我赤身露體,你們給了我穿的;我患病,你們看顧了我;我在監裡;你們來探望了我。

你....一樣徵狀都無喎
剛剛見到這篇文章,也算是對題:

How the Church Manipulated the Original Bible
Tuesday, January 10, 2023
By G.M. Gates ~
抽刀斷水 發表於 2023/1/17 17:19

邊個係 GM Gates? 乜水呢
係咪鬼佬版既leefeng?

哦!咁唔係我格硬拉耶穌做我肉盾喎,
.
天人…. 發表於 2023/1/18 00:57

#122 又明明係你拉耶穌出嚟, 擺埋佢上檯喎
剛剛見到這篇文章,也算是對題:

How the Church Manipulated the Original Bible
Tuesday, January 10, 2 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/17 17:19

唔係咁明白個作者阿Gates 會話教會添加了字句:

If you’re paying attention, you’ll notice that the Christian church deliberately added to the passage, and did this intentionally.

我看只是「出入平安」,譯上了「出入安全」
不見得意思上給改動了。

(2)
再者, 第一段說是 Jewish bible的字句,
但又是英文之喎, 由希伯來文譯作了英文。
試問, 又有幾多次由不同的翻譯者會同上相同的字眼來譯一段文字的....
高級模式 | 發新話題
換一個