返回列表 回覆 發帖

「明鏡台」的功能

身是菩提樹,心如明鏡台,時時勤拂拭,勿使惹塵埃 」,

我看是基督信仰中, 人都是罪人, 常惹塵埃, 要時常打抺去塵埃。
猶如天主教徒注意思言行為上的過失, 省察知過,勤辦修和聖事。

菩提本無樹,明鏡亦非台,本來無一物,何處惹塵埃」。
就好似班反基咁....做乜無喇喇話我有罪?!
人死如煙散, 何來惹罪罸?
(有啲唔知錯, 有錯都唔認既感覺.......教壞人就真)

醫生勸病人, 依時食藥, 少鹽少糖少煎炸...多做運動
條病人話:挑.....我都無病, 食乜野藥
所以話基督教啱心地邪惡的人去信,
信佛教的人必須自我努力,戒淫戒殺戒罪惡,很辛苦才可以信佛。
而 ...
leefeng 發表於 2023/8/12 23:39

咁你咪向「何處惹塵埃」打臉囉
(原來係一身都係塵?)
你亂解一通!

佛教說每個人都是菩提樹(好野黎),心如明鏡台(個心亦純潔無瑕),只要常常自勉拂拭, ...
leefeng 發表於 2023/8/13 00:00

挑....無惹塵埃, 又何需勤拂
是說每個人都是純潔的,心無壞念惡念,根本「罪」不起來,何罪之有,罪從何來!
leefeng 發表於 2023/8/13 00:00

咁點解又話:
信佛教的人必須自我努力,戒淫戒殺戒罪惡

你愈翕愈白膠漿咁黐
哈,你放呢張後來/後天的「惹塵埃」圖,剛剛好用來打臉基督教【原罪論】,
難怪旁觀者兄話你是個插科打諢 ...
leefeng 發表於 2023/8/13 00:07

不管先天或後天
只知你不沖涼, 就會久臭

你咁多塵, 要不要我拂你
所以,神秀同惠能,其實無分高低,
抽刀斷水 發表於 2023/8/13 00:50

五祖聽到呢句, 馬上將衣砵傳咗俾慧能....已經係分咗高低喇
其實無分高低,都係鼓勵弟子按個人既修為,搵佢地適合既「法門」。

佛法, 連誅殺外道都係「法門」之一喇, 叫「誅法」「破外道」
所以,你循規蹈矩經常拂拭塵埃努力修行,同埋你突然醒覺空性本來乜都無,都係有機會可以通往彼岸。

所以, 佛法....就是各自各修, 自爽便是。無法可言。
好似食自助餐......各揀各的食物
(通常炒粉麵飯, pizza..就無人吼)
你哋呢班友, 真係反基無力, 護佛又不能
.

人係可以完全靠自己,唔需要靠神靠別人,
leefeng 2023/8/13 07:57 提交

佛子既通病又嚟勒。
朝早講修佛靠己力,
日落時就講要請佛陀菩薩,高僧大德來「加持」
佛教,唔需要護既,你估基督教咩,人地唔信就滅人地族咁衰格?
信佛者的確有如食自助餐,各取所需,幾好 ...
leefeng 2023/8/13 09:26 提交

係嘎,
嫖賭飲蕩吹。。。。都可以係法門嚟
人係可以完全靠自己 ...
leefeng 2023/8/13 07:57 提交

咁唔使乜「慈航」「慈舟」,自己游水到彼岸。
睇野唔好咁膚淺啦,唔通揀呢任教宗,就即刻可以解決哂性侵醜聞咩。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/13 15:34

你都唔好咁死撐哩
所有佛子讀到呢到, 都被渲染了是慧能高過神秀....(因為句子夠「玄」, 「偈」味重?....正!)
你都識講係「被渲染」,我就唔覺得一定要分高低了。

星雲大師寫過:《楞嚴妙指》卷九,就把修行分 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/14 00:46

翻開佛教史,
禪宗於五祖滅後, 慧能向南去, 神秀向北去...各傳各的法
(至少神秀不認同慧能的偈, 還是去弘他的「身是菩提樹,心如明鏡台,時時勤拂拭,勿使惹塵埃 」...即所謂北禪宗。
禪宗分裂為南能北秀; 南頓北漸。

北宗的漸悟禪法,影響力非常廣泛,幾乎覆蓋全國,導致南宗頓悟法門無立足之地。

後來因慧能大師座下的神會禪師(稱之為禪宗第七祖)北上弘法,為了正慧能大師六祖的身份,說南宗頓悟法門是“禪法正統”,並開始抨擊神秀的北宗漸悟法門,導致禪宗門下上百年的宗派紛爭。
神會禪師為正師名,與當時普寂禪師為代表的北禪宗進行論辯,並說神秀漸悟法脈是旁道,不是正統禪法,因此形成了曠日持久的“南頓北漸”宗派之爭。

B按:
你現在不分高低, 但當年南北禪卻是在爭高低
呢個時候,好似我呢種高人就會講返句「爭咩丫,溝埋一齊做瀨尿牛丸丫,笨!」
     ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/14 11:18

今日既佛子, 已把神秀慧能分咗高低, 慧能一面倒嬴哂
你同佛子講「勿使惹塵埃」,, 佢會暗笑你未開悟, 功力淺咋
「何處惹塵埃」先係真禪

其實「何處惹塵埃」有啲似基督教中有人信「因信稱義」「一信得救」.....說「勿使惹塵埃」的是「以行為得救」咁
高級模式 | 發新話題
換一個