返回列表 回覆 發帖

★★★ 反基害人,影響永生 ★★★

聖經是一本"工具書", 想殺人就會引用要殺人那段..  唔想被殺/反對殺人既人就會引"十戒叫人唔好殺人" 那一段 ...
kwongyauleung 發表於 2010/11/14 00:56

十戒叫不好殺人
咁有侵掠者到你家, 搶你國家錢財, 姦你妻女妹妹...
都唔可以保家衛國殺人咩?
日本侵華時抗日的中國戰士全部做錯了事? 要入地獄?

所以: 不要殺人, 你係咪有點....又解作錯了?

唔識....就黎問下人先好無?
回復  beebeechan

那改一下, 可以殺人
Guest from 124.11.143.x 發表於 2010/11/15 16:18

用不用交立法會, 三讀通過
咁其實, 係咪大家都知點解架哩?
只係為鬥咀而鬥?
在一般情況下, 大家對甚麼叫殺人...都有一定的共識
其實沒有,在地理上,不同地方對甚麼叫謀殺有不同觀點。在時空上亦然。
當時以色列人奉上帝之命種族清洗,我們今天視為謀殺
當時以色列人奉上帝之命殺降,我們今天視為謀殺

dye 發表於 2010/11/16 07:46

其實我又想問返你
你屋企發現有老鼠, 幾經辛苦捕獲並打死了兩隻大鼠,
跟住又發現原來牠們生了一竇肥肥白白, 都幾趣緻既老鼠仔。
你會點處置這些老鼠仔? 牠們有咩得罪過你, 可能連你家內的食物都未偷吃過。
你會:
(1) 打死牠們
(2) 養大佢, 當寵物?
(3) 包起來, 搵朋友收留?
(4) 趕出街算了, 自生自滅, 眼不見為乾淨, 餓死, 給動物當點心吃不算死在你手?

乜外邦人同老鼠可以混為一談 0.0
豬丫痾腎 發表於 2010/11/17 14:15

哈...
那人殺人,
與天主殺人........就可以混為一談了?
你認為是一樣的嗎?
我自認我係遍幫同類,即係人類。

,我們(人和鼠)合不來,仍是各自努力吧。

dye 發表於 2010/11/17 14:31

對....從天主看
祂的子民與邪惡民族也是「合不來」的。
祂就是「遍幫祂所選的子民,即係猶太人」。

你看舊約的記述, 當時的以色列人又的確「無依足天主的吩咐」, 以至邪惡的民族死灰復燃, 以色列人逃不過拜迦南邪神的命運, 給天主批死了。

以色列人拜迦南邪神愈拜愈發,顛鼠都批唔死以色列人啦,您估顛鼠真係乜都得咩 ...
沙文 發表於 2010/11/18 13:48

有艷星「養鬼仔」, 養了之後當紅了, 不如你又養哩.

給人坎家富貴, 魔鬼都會做的。

係喎...咁你又岩既~
癲鼠講句說話就已經殺到人, 比我地人類威水咁多~
當然唔可以混為一 ...
豬丫痾腎 發表於 2010/11/18 16:12

你知咪好囉.
所以, 好多殺人事件, 要殺人的還是人, 不是天主。
高級模式 | 發新話題
換一個