返回列表 回覆 發帖

窮基督徒的悲歌

雖無stat study, 印象中貴教勢力正向窮區擴展,而穆斯林係咪相反踩過有錢區呢?長此下去對貴教經濟實力威脅 ...
沙文 發表於 2023/2/21 14:36

千方百計想keep住啲神父既寶貝,完全忽視關公災難,視我提出既閹割神父方案為搞下笑咁,依家好嘞,你話點收科?
回覆 6# 沙文

你既然諗到霸住啲教堂座位,等教徒無位坐而離開的話,如果無神父既話,當然由霸位教徒頂上啦。

如果佢地怕被閹,大可以新增一職類似「慕道神父」,到正式先閹。

簡直可以用智勇雙全黎形容呢個計劃。
領導,咁就冇人肯去霸位。
到時您去霸呀?
沙文 發表於 2023/2/21 19:53

首先神父同信徒係1 to many relationship,一位霸位教徒做咗慕道神父,咁好容易招募返另一位霸位教徒架啫,再唔係佢地生返件細路,又可以霸返個位。

真係無哂人填補果個位的話,慕道神父都可以搵個藉口下令拆咗原本個位。

仲有好多方法解決,唔駛下下要我講哂下話參謀?
您睇32樓,AI就係咩可能都講曬出黎
沙文 發表於 2023/2/22 05:32

好主意喎,你一於將霸位教徒、慕道神父同閹割神父方案提交畀AI,等佢幫手完善。
蛙島無得玩
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
都有今日嘞,vpn得唔得
沙文 2023/2/23 00:12 提交

vpn得就得,我冇買囉。
really封網?
沙文 發表於 2023/2/23 08:41

中華人民共和國香港特別行政區絕不希罕使用:
https://www.groupbuya.com/jetso/477878

香港大學已率先禁用:
https://tw.news.yahoo.com/%E6%B8 ... E%8B-030511664.html
但中國傷港。問下阿chat邊個傷邊個
沙文 發表於 2023/2/23 17:20

AI暫時回答唔到令中國滿意既答案,所以官方不會用。
google search結果都係唔滿意,一隻歌仔都搞到您頭痕,做咩又唔禁googlr?
沙文 發表於 2023/2/24 08:07

你搞清楚先:
ChatGPT不容許中國、蛙島使用
中國不容許科企提供ChatGPT服務

我覺得蛙島現在裡外不是人:
淘寶當蛙島是海外地區
美國要求蛙島製造貨品標明Made in China

現在蛙島正值搶人才之際,話準備發展創科,如果主動禁止google,啲android手機完全唔用得,好多service無哂,用開whatsapp要轉做咩?後果都好嚴重架,仲搶乜鬼人才?

之前起底法實施,已傳聞google FB 會撤出蛙島,後來又繼續。
蛙島前景堪憂,咁都好既,第日唔好咁多人响度,太密質質了。
回覆 36# 沙文

笑死我。
從神學家俄利根自我閹割,以及君士坦丁大帝頒布的二十條教令,當中第一條就是「自閹者不得成為神職人員」,加上早期教派Valesians與18世紀在俄國興起的Skoptsy教派,都主張閹割。種種跡象顯示,閹割曾經在天主教一度流行並普及,你認為是什麼原因?後來支持閹割的派別被排擠孤立,原因又是什麼?
在Jungle Law之下,人民互相殺戮,因此世界大部分地區都立法禁止殺人。

立教令「自閹者不得成為神職人員」,也是因為當時有很多神職人員自閹。

就係想了解,自閹如何由當時的主流/普及變為極端而被禁止
係呀,法律通常唔會屎忽痕無事搵事黎規管。

我相信有關自閹行為曾一度流行,其後相關的資料應已被消滅,問AI都無資料可提供的了。

可以問下佢,訓練下佢:君士坦丁大帝頒布的二十條教令,當中第一條就是「自閹者不得成為神職人員」,以排名來說突顯這條法令的重要性,為何有此教令?
強調禁慾和獨身,應該不是在禁止閹割之後,兩者並無關連,因其後的神父也可結婚生子,導致有教會資產被神父子女承繼的風險,才開始鼓吹神父獨身。

獨身聖召在教會中的發展 (hsscol.org.hk)
從種種新聞反映,許多神職人員無法恪守禁慾和獨身教義,一度被排擠的支持閹割的觀點,有沒有可能重新被認識?
如果說閹割是一種侵犯人權的行為,難道禁慾和獨身不是一種侵犯人權的行為麼?

禁慾和獨身可以說成是自願,為何自願閹割卻被視為極端?
如果只要是某些宗教、教派或職業的要求,就不被視為侵犯人權的行為,那麼要求先閹割才能做神父,該人可自由選擇是否遵守順從,同樣也不應被視為侵犯人權的行為,是不是?

如果閹割跟現時的禁慾和獨身一樣都是自願自主,神父本身自願被閹割,又是否被視為極端和侵犯人權?
我現在正訓練AI的思路,將禁慾、獨身與閹割睇齊。
高級模式 | 發新話題
換一個