返回列表 回覆 發帖

有本事就現身出嚟同我講

一般屍體腐化過程,不外乎蛆蟲、霉菌分解。

屍體沒有腐化,的確很少見,但時有發生,以往民智未開,在不同宗教下,都屬於其轄下的「神蹟」。

隨著對生物科技方面的知識發展,都有好多方法可以排除蛆蟲、霉菌,所謂神蹟都可以人為辦得到。

好悶呀,有無啲勁啲既「神蹟」呀?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
密蘇里州個修女又用咗乜方法排除蛆虫霉菌咁呢?
呢啲方法係易過借火?

未有腐化的屍身就真真實實咁 ...
beebeechan 發表於 2023/5/28 11:58

係咪可以毫無保留咁將條屍身交畀科學家分析呢?抑或要保護呢個「秘密」,繼續成為「神蹟」之一?教會方面會點選擇呢?
如果有條女告你強姦過佢。表面証供、人証物証乜都無…….都可以拉你上庭審一餐。係咪咁都得? ...
beebeechan 發表於 2023/5/28 13:01

你意思係咪所謂神蹟經唔起科學驗證?

教會都係收埋條屍「神蹟化」佢把啦,咁最有利。
開棺時修女遺體有霉。。。因為在地下濕氣重。
beebeechan 發表於 2023/5/29 00:09

有霉遺體都無爛到呀?咁啲霉菌食乜?
遺體下葬後唔腐爛, 已經唔再係科學嚟喇

解通就唔係神蹟嚟
beebeechan 發表於 2023/5/29 10:26

咁呢度至少有三個神蹟喎:遺體唔腐爛、遺體旁邊的霉菌有遺體但唔食、霉菌無食野仍生存。
留番俾科學解囉,.....科學咁叻
beebeechan 發表於 2023/5/29 11:15

可以咩?真係可以將條屍交畀科學家檢驗咩?
我唔知啲霉菌食乜,
更唔知點解遺體發哂霉又唔爛
不過, 遺體無爛, 又有霉...卻係在現埸的人看到的 (影埋有 ...
beebeechan 發表於 2023/5/29 11:15

• 「霉菌」是極微細真菌群的俗稱,這種微生物依賴已死亡的有機物質生存。
    • 室內霉菌可分解已死亡的有機物質,會對食物,各類建築物料,紡織物,皮革及地毯等不同物質造成破壞。

https://www.iaq.gov.hk/wp-conten ... ould-part-1-chi.pdf

你絕對唔可以忽視霉菌有遺體但唔食,同埋霉菌無食野仍生存呢兩個神蹟架喎。
你好似「食白果」囉
beebeechan 發表於 2023/5/29 22:43

因為教會方面淨係宣稱屍身不腐係神蹟,欠缺公開其他可驗證的一切,所以咪建議交畀科學家檢查一下囉。
教會(梵蒂崗)又未公開肯定這是「神蹟」....
beebeechan 發表於 2023/5/30 00:11

一個修女仔,應該未夠level升格為神蹟,如果係大主教又唔同,拿拿林封哂啲可否證既證據之後就可宣告為神蹟了。
回覆 41# beebeechan

條屍响你地手上,你話乜都得架啦。

咪係囉….要做個神蹟嚟拉客都搵個大修女喇,如德蘭修女仲叫座哩。好比佛光山,點都要訂做十幾粒舍利子塞 ...
beebeechan 發表於 2023/5/30 12:29

神蹟呢啲野,大有大做,小有小做架啫,間教堂仔都想出下名,多啲人過黎奉獻下丫嘛,呢個就可能係你所講既動機囉。
耶穌為人贖罪甘願被釘十字架。
咁個耶穌像為里約熱內盧居民頂著上億伏特高壓電上幾萬安倍既電流,小兒科哩 ...
beebeechan 發表於 2023/8/2 16:05

十字架,二手網都大把
https://www.carousell.com.hk/sea ... source=type_suggest
高級模式 | 發新話題
換一個