返回列表 回覆 發帖

各宗教心靈止痛藥,技術原理及副作用分析

樓主幾有創意。

用影響人類情緒的血清素和腎上腺之類藥物來比喻宗教,可能會更貼切。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
給抽水:
懂(1)-(5) 是  intelligence
懂得用(1)-(5)的..是wisdom

希望你懂分辨
beebeechan 發表於 2023/7/21 00:23

intelligence和wisdom兩者皆可中譯作「智慧」,有啲教徒又話此智慧=/=彼智慧,你覺得中文表達唔到而用英文,都有返啲智慧既。
止痛劑:欺騙痛楚感覺
血清素和腎上腺之類藥物:欺騙情緒
安慰劑:欺騙心理

如果認為宗教帶有欺騙成分,它都可以是人類心靈上的止痛劑、血清素、安慰劑。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
咁你即係話蘋果, 橙都生果...唔使分?
beebeechan 發表於 2023/7/21 11:16

中文分到蘋果同橙喎。
咁係你譯得屎

跟亞觀返去糼稚園喇
beebeechan 發表於 2023/7/21 11:19

乜你咁話劍橋網上字典架。
點解英文要用兩個字講同一樣野? intelligence, wisdom
beebeechan 發表於 2023/7/21 11:27

好多時都係咁架啦,lift / elevator, cinema / theatre, film / movie...
劍橋網上字典有中英字典版?
beebeechan 發表於 2023/7/21 11:35

你唔係唔知下話?我都查咗intelligence畀你啦,仲以為你IQ好高添。
由於有反安慰劑效應,所以我們不應該「攻擊宗教」,但要避免宗教傷害,所以最好就係,除咗要堅持宗教自由之外,學新加坡政府搞「維持宗教和諧法」也未嘗不可,至少有機會可以解決到西方世界頭痕的宗教恐怖襲擊問題。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/21 11:37

大陸名義上都說是宗教自由的,但就堅持要在國家控制之下。
高級模式 | 發新話題
換一個