返回列表 回覆 發帖

「明鏡台」的功能

「身是菩提樹,心如明鏡台,時時勤拂拭,勿使惹塵埃 」,

我看是基督信仰中, 人都是罪人, 常惹塵埃, 要時 ...
beebeechan 發表於 2023/8/12 23:34

基督徒故意說是「偈語」,不說那是「佛偈」,怕被其他人知道基督教以外原來存在佛教這個宗教嗎?

這兩句著名的佛偈,前者是北禪宗神秀和尚「漸修法門」的佛偈,後者是六祖惠能禪師「頓悟法門」的佛偈。

佛教好得意既,你有咩修為就行咩法門,所以即使你淨係識拜拜諗下經,唔識咩深奧佛理,其實都係有佢既「方便法門」。所以,神秀同惠能,其實無分高低,都係鼓勵弟子按個人既修為,搵佢地適合既「法門」。

所以,你循規蹈矩經常拂拭塵埃努力修行,同埋你突然醒覺空性本來乜都無,都係有機會可以通往彼岸。

普通天主教徒又點會識呢啲野丫。
係嘎,
嫖賭飲蕩吹。。。。都可以係法門嚟
beebeechan 發表於 2023/8/13 12:57

嫖賭飲蕩吹都好過搞人地仔女。
五祖聽到呢句, 馬上將衣砵傳咗俾慧能....已經係分咗高低喇
beebeechan 發表於 2023/8/13 01:17

睇野唔好咁膚淺啦,唔通揀呢任教宗,就即刻可以解決哂性侵醜聞咩。
你都唔好咁死撐哩
所有佛子讀到呢到, 都被渲染了是慧能高過神秀....(因為句子夠「玄」, 「偈」味重?.... ...
beebeechan 發表於 2023/8/13 21:07

你都識講係「被渲染」,我就唔覺得一定要分高低了。

星雲大師寫過:《楞嚴妙指》卷九,就把修行分為:頓悟漸修、漸修頓悟、頓修漸悟、漸修漸悟四種。不管是頓悟漸修、漸修頓悟、頓修漸悟、漸修漸悟,大家應該互相包容,應該容許異己的存在,因為這個世界不是一個人所有的,大家應該共榮共存。因此,過去禪門的頓漸紛爭,並不是六祖惠能大師和神秀大師的紛爭,六祖大師對神秀大師十分尊敬;神秀大師也經常派遣弟子到惠能大師座下參學,甚至推崇他才是禪宗的嫡傳。可以說,祖師們並沒有紛爭,而是門徒們所謂「滿瓶不動半瓶搖」。因此,希望今後佛教的門徒們,要體諒師門的苦心,大家要相容相忍,共同為法、為教爭光。

https://books.masterhsingyun.org/ArticleDetail/artcle158
B按:
你現在不分高低, 但當年南北禪卻是在爭高低
beebeechan 發表於 2023/8/14 10:18

呢個時候,好似我呢種高人就會講返句「爭咩丫,溝埋一齊做瀨尿牛丸丫,笨!」

高級模式 | 發新話題
換一個