返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

如果係佛教嘅theory, 我做唔到 Rockefeller個仔係因為我前世縱慾過度, OK我認命

但係如果係基督教, 每個靈 ...
沙文 發表於 2023/2/27 19:25

雖然我哋唔明白天主嘅全盤操作,但係通過聖經都知道多少嘅:「因為我上主,你的天主是忌邪的天主。對於恨我的人,我必在子孫身上追罰他們祖先的罪惡,直到第三代,第四代;對於愛我,守我誡命的人,我對他們施行仁慈,直到千代。」(申命紀5:9-10)
回覆  逃出魔幻紀
嗱冇錯嘞,您一qoute有關經文就明白了。係天主特登質我去做乞佢憎祖宗的子孫,根本我做 ...
沙文 發表於 2023/2/28 15:01

梗係唔係咁啦,如果你祖先乞天主憎,你只不過係俾祖先禍延三四代嘅其中一代,但係如果你忽然間歸向天主並守其誡命,就即刻從被禍延變成蒙福,而且恩澤你嘅千代後代。當然啦,托你鴻福嘅其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又要衰三四代。
我讀書不多, 你不要騙我
點解我冇聽過佢同佢老豆信耶穌茄?
沙文 發表於 2023/2/28 20:32

或者佢對上四代都唔乞天主憎呢,或者起碼冇喺離教者之家之類嘅地方鬧天主調侃天主呢?天主用佢嘅主權做嘢我知唔得咁多㗎喎,只不過覺得你嗰啲佛教嘅邏輯喺天主嘅主權範圍內行唔通咁啫。
回覆  逃出魔幻紀
好似係貴教的基督邏輯喺reality行唔通。
您話“其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又 ...
沙文 發表於 2023/3/1 00:31

OK啦, 我只係講出我相信嘅嘢同埋自己嘅觀點,冇時間繼續打牙骹,你悉隨尊便啦。
係嘅係嘅,逢親係你解釋唔掂嘅問題就係打牙骹
點先至唔係打牙骹呢?  唔知。因為冇問題係你解釋得掂嘅 ...
沙文 發表於 2023/3/1 07:47

我有嘢做,唔得閒一日到黑喺度吹水啫。況且信與不信有何共同股份?其實我相信救恩臨到之後仲大鑊過以前,三四代都好難信耶穌仲慘過三四代都捱窮,我唔知我係咪三四代之中嘅一份子,不過我係我成個家族中第一個信耶穌嘅,所以只要肯回頭,天主都會接受嘅。我希望我嘅後代千代都信耶穌。
I can wait.
沙文 發表於 2023/3/1 10:06

我發覺我信耶穌之後真係變咗好多,以前揸住杯咖啡喺水吧同人吹水拗嘢係一件最開心嘅事,而家一啲興趣都冇,而且對呢種環境有一種另外嘅睇法,諗返起同你拗澳洲袋狼嗰啲嘢,真係覺得好無謂,好無聊。始終都係嗰句:呢度每個人都係我嘅老師,但係我聽課唔一定要提問嘅,亦唔一定要同意老師嘅觀點嘅。
高級模式 | 發新話題
換一個