返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之:不要在錯誤的道路上愈走愈遠

所以我早前都話過我最欣賞猶太經的思想。
人類的麻煩係由食分別善惡果開始。
但根本麻煩係由製造人類開始。
再上一級的根本麻煩由製造宇宙開始。
最高麻煩由製造上帝開始。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 42# 抽刀斷水
我就話最純粹應該係念冇善惡分別。
善惡只係老作出來的價值觀,只存在於思想入面。
回覆 45# 抽刀斷水
貼咗label之後方便喺學校教細路仔如何分辨善惡,作用如同生果。
終於有個細路仔發現,先生教佢分別善惡,其實有保質期。譬如,行路見到嗹仔跌落河,救起佢以為咁就好L有善念,其實原來隨世事多變,咁做有可能害L死好多人。
見孺子落井而救之,孰善孰惡,都要由機會率決定。
所以,如果因此而投胎做乜,要等塵埃落定才有定論。單憑救起靚仔論善惡,為時尚早。
若果只憑念計數,咁善念生惡果,念善有乜L嘢用?
你講緊既係禽獸的生命.....無需分善惡, 日子只為食, 屙, 同扑野.....弱肉強食... ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 04:02

咁樣直頭冇惡念先係最純潔
害死多人, 係嗰條「嗹仔」既惡念,
唔係出自救咗佢嗰個啵

你買加車超速車呱咗陳版友....唔係去怪責車廠好 ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 04:04

救咗佢,佢先有機會害死人。
咁白粉食死人都唔關賣白粉嗰位事啫?佢賣白粉,初心係想您過癮,係善念黎喎
回覆 54# beebeechan
係咖,這些事本來很大自然,我們睇documentary向來都覺得咁係老奉
食白粉條友伸直咗,
都只可以告賣白粉者販毒...
唔係告佢謀殺架喎

(雖然有啲地方, 販毒都係死刑) ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 08:47

咁做咩要告人賣白粉唔告人賣車?
回覆 58# beebeechan
咁我就受保育。
猩哥絕種,政府又立例保育。若果佢真係咁不堪教壞細路,不如由得佢絕種啦
教猩猩善惡?
即係教個一歲細路點扑野........
beebeechan 發表於 2023/4/20 10:38

唔係喎,當年天主叫各種動物自己去方舟集合,佢地都識聽天主話。而天主係冇叫其他動物唔好食分別善惡果,所以佢地都應該識分別善惡。
點解天全凈叫亞當唔好食呢?
若架架車俾人開出街都車呱人既話, 真係唔俾賣車。
好似美國依家醞釀緊唔俾賣鎗咁. 啲人拎鎗嚟亂咁fa ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 10:21

跳落河救人發生率雖然不高,但係一單都足以害死幾千萬人。係咪都應該開會封論下點様管制呢?
佢地做乜都係善咖啦,根本冇惡念嘛。
凈係人先咁笨七自己執著咁就惡咁就善。若能斷捨,放下自在就究竟湼槃完全解放
Don't know where God is but the Devil is in the details
天主又夠冇惡念,何來善念?
阿彌陀佛,阿孟
係嘞。大象無形乜都包曬
香港的向大佬没有教兒子黃賭毒....兒子英國留國。

台灣樂隊五月天中的「阿信」是黑幫大佬兒子。老荳也 ...
beebeechan 發表於 2023/4/20 19:38

黑白二道都係睇環境因時制宜,有時做黑道有利,有時白道著數。有需要就內黑外白,或者內白外黑都說不定,絕不墨守成規。貴國國父基督徒都做過426,世界唔係黑白分明嘅。隨時移世易,黑變白,白變黑,黑又表皮變……咁先係現實人生。
觀乎呢個主題上既對話,我覺得我同沙文已經吐返粒分辨善惡果出黎了。
抽刀斷水 發表於 2023/4/20 19:17

唔好自大。
您講漏咗最具啟發性嘅莊子。
聖人不死,大盜不止睇得最透係佢。

跟住大佬行先冇錯?就係要錯先至整到支QJZ89。這次錯,係意外。如果自己特登製造意外,咁就叫做think  out  of  the  box.
佢唔reboot住,因為想籍最後一口氣,畀天主知道: 其實佢嘅安排,通常都係錯嘅。
“就黎”標凖係點,都係任人定
天國近了都近了咗2000年。我話抽抽埋單近了,有咩咁得罪佢?
屌我何曾有話過天國不近呢?
我就係話天國同阿抽嗰頭都近。
我信耶穌的日子都近。
OK啦?
高級模式 | 發新話題
換一個