返回列表 回覆 發帖

智慧的開端

當你想智慧有個開端但係唔知點做, 有人話畀你聽應該要敬畏耶和華, 理由係”Pro9:10 敬畏耶和華是智慧的開端”

稍為為學過邏輯嘅同學應該會發現, 呢個條件關係, 即是P ⇒ Q

而這個條件關係, 並冇排斥O⇒ Q , R⇒ Q, S⇒ Q

簡單來說, 食叉燒包係飽肚嘅開端, 並不表示食蓮蓉包唔係飽肚嘅開端, 又不表示食雞包仔唔係飽肚嘅開端......... 你要食飽, 有好多種選擇。

所以根據箴言經文, 要智慧的開端, 敬畏耶和華並唔係唯一嘅選擇, 因為經文並冇封死其他得到智慧開端嘅途徑。

時代巨輪隆隆, 到咗新約, 佢哋就學多咗嘢: Jhn 14:6 我就是道路、真理、生命。若不藉著我,沒有人能到父那裡去。

“若不藉著我”就封死咗”到父那裡去”的任何其他方法。 我只能夠問”做乜L嘢要去老豆度?”
以及support 點解“若不藉著我,沒有人能到父那裡去”的理由係”我就是道路、真理、生命”。
世上道路不止一條, 而且路是人走出來的, 即使本來冇, 行行下就有㗎啦。
真理從來不止一條, 真理的哲學讀到你頭大都得: https://plato.stanford.edu/entries/truth/
生命就更加多Biodiversity, 你以為嗰隻方舟裝得曬咩?

雖然比舊約有點進步, 但都係唔合格。
所以, 話"玩賓週係智慧的開端"都得㗎, 佢同敬畏耶和華係智慧開端一樣, 都係冇得證明㗎啦

敬畏耶和華嘅粉腸, 只能夠猛咁拍心話”我好L有智慧” , 冇其他途徑show到佢嘅智慧
再睇下十誡原話係點樣講:
Exo 20.3除了我以外、你不可有別的神。
佢唔係話“除咗我之外就冇別的神”
基本上同我老婆話“除了我以外、你不可有別的女人”係一樣。
我老婆都唔係話“除咗我之外呢個世界就冇別的女人”,佢只係吩咐我...
所以,佢只係同猶太佬講,"你不可有別的女人"都唔算不合理, 人之常情啫。

即使演化成基督教,亦保留原有寫法:
天主教:欽崇一天主在萬有之上。
新教:不可敬拜上帝以外的別神

最多只係認屎認屁話佢最叻,都唔夠膽話上天下地得孤一個神。
但係傳教嗰陣就唔講呢尐,一味自high得一個神。
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁我真係向來都唔知天主點智慧法。
譬如,養幾條金魚,您唔會整太平洋咁大嘅缸。但係佢為咗裝住地球......
Don't know where God is but the Devil is in the details
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗 ...
沙文 發表於 2024/5/9 10:35

要靠睇佢地係咪剝光豬才知道有無食咗,顯然天主都無智慧啦。

智慧門檻都幾高。
顯然食咗都冇智慧。若果佢地識得詐帝唔介意剝光豬,as usual咁吊吊揈周圍走,天主都唔知禁果業已畀佢地食咗
「那樹上的果, 你不要吃, 吃了會死」,, 這是知識
去吃, 或是不去吃...是要運用智慧

亞當厄娃吃了, 就是無智慧, 因為他們不敬畏上主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 10:45

蛇哥說「你們吃了也不一定死」也是知識,而且按故事結果,他的知識比起「吃了會死」更準確。

因此如單純說判斷事物是否正確來說,亞當厄娃吃禁果的決定是有智慧的,然而如果說吃了就是無智慧的話,就是由於他們不懂分辨耶和華的容人氣度之小和力量之大,以現今職場或銷售員的觀念即係「唔識湊客/湊老細」。
不過睇經文又睇唔出天主設計時裝, 男裝同女裝有咩唔同喎.
真係要好有智慧的開端先至搞得掂,既然你都開端咗 不如你解釋下點解貴教接受男人可以打出lin頭, 女人就唔得,等我對智慧的開端有一些初步了解

Unto Adam also and to his wife did the LORD God make coats of skins, and clothed them.
回覆 23# beebeechan
咁呢樣就要睇解經嘅智慧嘞。當時夫婦二人剝光豬並不羞恥,食咗之後就摘樹葉,咁係咪基督教解經,亞當凈係遮住賓周唔遮對lin,厄娃就上下遮曬,而伊斯蘭解經就男人都遮埋lin頭?
講開又講,從來冇見過奧olympics游泳水賽有伊斯蘭國家選手,都係智慧之一。
貴教在這方面,智慧係較少嘅
所以就係立場決定觀點。
採取乜嘢立場,就各廟各菩蕯,有時係自己中個埋去,有些人在伊朗出世,好醜命生成。
我有得揀,尚算不幸中之大幸
夠曬智慧喇啩?啱曬你life style
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

有時真係要講下敬畏同智慧架
正如遊天安門, 唔好隨便拎住張A4白紙
伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦

... men-dress-code.html

我哋一 ...
沙文 發表於 2024/5/9 06:03

真神亞拉既旨意我唔清楚
天主既旨意就無吩咐過麻甩佬都唔准露上身胸肌, On the day you 露了, you shall die!

屌不如您買一套扮杜拜王子隨從,同阿超講奉王子命如期拎5個億來.
大紫荊勲章您都有得攞
點解猶太人祖先願守613條規則來使自己生活不便?
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 05:02

伊斯蘭嘅智慧多過猶太佬, 不如過檔啦
https://www.mpvusa.org/sharia-law

為咗顯示你有智慧,快啲換衫啦
http://www.norislam.com/html/Fait_life/2015-04-15/1922.html
https://www.iqrasense.com/zh-CN/ ... men-dress-code.html

我哋一班人去埃及潛水, 順便玩下Cairo, 一天早晨有個friend在尼羅河邊跑步, 跑跑下熱起上嚟剝咗件T shirt, oh sorry唔記得講我個friend係條麻甩佬。
一陣間, 有架警車跟住佢行,警告佢要著返件T shirt,如果唔係的佢返差館。

夠曬智慧喇啩?啱曬你life style
狗認為篤屎好吃架, 唔食都要索下陣味

(好似你認為執出上邊幾句經文就係反基正野嚟) ...
beebeechan 發表於 2024/5/8 22:00
你已经麻木不仁【性无能】
你老la快快快d死la臭閪
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
豬狗冇讀過書,佢哋連「呈清」、「唔苟」、「徨論」 係啥都唔知。但牠們卻有智慧分辨啥好吃,啥唔好吃。 ...
旁觀者 發表於 2024/5/8 21:14

狗認為篤屎好吃架, 唔食都要索下陣味

(好似你認為執出上邊幾句經文就係反基正野嚟)
因為知道開罪了神, 不依神旨意生活係會出現惡果, 唔講得笑, 咁先要敬畏天主。
beebeechan 發表於 2024/5/8 21:02

BB仔,你有「依神旨意生活」了麼﹖你有去俾猶太佬「擊殺」了麼﹖
「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》
人可以有知識而無智慧
但無知識就無智慧
beebeechan 發表於 2024/5/8 10:45

豬狗冇讀過書,佢哋連「呈清」、「唔苟」、「徨論」 係啥都唔知。但牠們卻有智慧分辨啥好吃,啥唔好吃。
守下規矩,係為咗下次都有得說玩咁大把啫,唔算智慧卦,若果智慧係守規矩就算係。咁我都開端咗好耐啦,駛 L ...
沙文 發表於 2024/5/8 15:50

規矩邊個鍾意守, 邊嗰玩潛水既唔想一入水就成條海豚咁?
就係見在水下面出事既事故, 玩潛水玩出人命....先至懂要「敬畏水底」,, 要守則。呢啲就係智慧。

點解猶太人祖先願守613條規則來使自己生活不便?
我見只不過係幾十年,眨下眼都過咗,咁就好頭好尾勉強挨埋落去,但又要我敬呢樣畏嗰樣,唔好咁過份喎,智慧大L曬呀?
高級模式 | 發新話題
換一個