返回列表 回覆 發帖

人老咗扯唔起旗多咗隻腳有病痛睇到苦難就係會走番去信神

既然版友又咁講,我就分享一下個人經歷。

這個講法,幾十年前都聽過。小學嗰陣讀天主教學校,條8婆先生都係咁講“好多人以為可以唔信耶穌,到臨終,就知道驚嘞”。中學讀新教學校,尐先生都講過咁上下嘢,具體字句內容唔記得,因為瓜老襯這些事,距離我好遠,小學先生講嘅就記得,只係因為第一次聽。

差不多讀完中學,阿叔由美返港。佢去潛水帶我埋出海。第一次之後我就lur佢教我。scuba 嘅decompression table最早係60年代由軍佬issued畀civilians, 之前差不多係軍事秘密,70s都未算popular, 在中國香港,到late 80s就多人玩,我讀書嗰陣資源仍不算多,中國香港當時由英國佬揸fit. training要follow BSAC 英國潛水總會標準,很有military style, 要孭住一條10磅鉛帶游水200m. 做到先有得開始學。其實這個係鬼仔standard. 如果有番150lb嘅人就不會很難,但由英國搬過來中國香港不加amendment冇得同佢拗,everything is wrong.

屌我17歲嗰陣身形係新馬仔加鄧寄塵÷2, 連氣咳都冇機會,直接沉池底。

阿叔冇笑我,操fit我,嗰陣冇而家嗰尐high protein supplements食,只能靠自己exercise. , 半年後勉強游到。於是,我就玩scuba玩咗幾十年。

所以,阿叔係我偶像,雖然我老豆帶我去東京睇艷舞,我很感激,但我崇拜嘅偶像係阿叔。

點知幾年後,阿叔生cancer. 走嗰陣未夠4張。

佢住St.Teresa,臨死前幾日,忽然有修女揸住本聖經來牀邊,叫佢信耶穌。睇佢個樣以為係人臨死都會信,而我阿叔擰擰頭。阿叔冇娶老婆,臨去時我陪住佢,以上scenario係親眼睇住耳聽住。

我承認以上“睇佢個樣”這句,可能係我屈修女嘅,佢未必有咁以為。但係就令我confirmed小學8婆先生講的“到臨終就知驚”,都唔係好有把握。

我亦承認,到我嘅時候,我未必有阿叔咁硬凈,可能我老婆囈下囈下,我會“屌唔好再煩嘞,我信L咗佢就算嘞, 當我欠妳嘅。”

只要耐心等,多一個教友都唔會好難。
covid期間好似用zoom?
沙文 發表於 2023/2/8 11:34

唔知呢,當時我無報名呀。
車錢時間都慳返,你都咪話我唔醒。
抽刀斷水 發表於 2023/2/7 18:18

covid期間好似用zoom?
正一屎坑橋
放飛機多過20%就會打回頭, 要再起過機
beebeechan 發表於 2023/2/8 10:59

打回頭洗唔到啫,仲係慕道者身份丫嘛。
喂喂,慕道班報咗名然後放飛機都得喎,咁就長期慕道,最多無得領洗,但依然有得葬天主教墳場:

如未能出席 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/8 10:18

正一屎坑橋
放飛機多過20%就會打回頭, 要再起過機
大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

咁物識定多啲龍躉大媽...一個人可以霸兩個位
喂喂,慕道班報咗名然後放飛機都得喎,咁就長期慕道,最多無得領洗,但依然有得葬天主教墳場:

如未能出席,請事前通知導師。若出席率未如理想,導師可能不推薦慕道者領洗。

https://hf.catholic.org.hk/wp/%E ... %E8%B3%87%E8%A8%8A/

車錢時間都慳返,你都咪話我唔醒。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
您又諗一條橋點様drain乾教會吖。邊個出計好尐,本網可能授勲
沙文 發表於 2023/2/8 09:08

色誘神父,然後告佢性侵,畀律師費同賠錢,咁比起慕道彌撒霸位有果效得多啦。

https://www.pedestrian.tv/online ... ican-investigation/
叫啲人去撐咗你老婆教會嗰埸先哩...
應該係唔夠客既埸先會諗呢啲屎橋既 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 15:09

您又諗一條橋點様drain乾教會吖。

邊個出計好尐,本網可能授勲

到阿媽生日,我就問佢攞錢買禮物畀佢自己。佢又肯喎!

沙文 發表於 2023/2/8 07:36

梗OK 喎
因為你仲記得佢生日, 仲有個心想買件禮物.....甜哂哩
可以改進咖嘛,您train下佢地都唔肯咩
沙文 發表於 2023/2/8 07:41

咁神父既職責唔係做棟篤笑, 做show.....
講道...亦唔係彌撒中最主要既部份。
唔岩聽時教友成機恰一陣
話時話, 十個神父, 七八個都係講野悶蛋既
唔似得啲新教會, 搵個藝人臨埸唱番隻歌, 跳跳舞(走艷)嚟贈慶 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 15:12

可以改進咖嘛,您train下佢地都唔肯咩

呢個天主送隻羊畀人獻番畀佢自己古仔很有啟發性。我6歲嗰陣阿媽畀錢我買生日禮物畀阿嫲。咁,我以為老奉係咁。到阿媽生日,我就問佢攞錢買禮物畀佢自己。佢又肯喎!

Don't know where God is but the Devil is in the details
天主雖然無限,但教會資源有限

敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

亞巴朗帶依撒格上山獻子,
依撒格問老荳:「哪裏有作全燔祭的羔羊?」亞巴郎回覆說:「我兒!天主自會照料」。(創22:7-8)

你少擔心
敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:36

咁又有排都未到一日要搞16埸彌撒既地步
您講得悶蛋就梗放蚊,神父講道內容充實,我們就會留心聽書
沙文 發表於 2023/2/8 06:41

話時話, 十個神父, 七八個都係講野悶蛋既
唔似得啲新教會, 搵個藝人臨埸唱番隻歌, 跳跳舞(走艷)嚟贈慶
回覆  beebeechan
就係同您撐旺個場等您唔好咁肉酸。

大家版友咪客氣啦,you're welcome. ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:19

叫啲人去撐咗你老婆教會嗰埸先哩...
應該係唔夠客既埸先會諗呢啲屎橋既
對無心信既人....個個星期日要佢地去聖堂霸位
為幅山地,長年累月咁去上慕道班....佢地話:不如死L咗好過哩 ...
beebeechan 發表於 2023/2/7 14:11

您講得悶蛋就梗放蚊,神父講道內容充實,我們就會留心聽書
普通一個聖堂, 主日撒閒閒地都有四埸
加開無問題既
beebeechan 發表於 2023/2/7 14:18

敝在天主創造一日24粒鐘,您粒半鍾一場,通埋頂都得16場,神父唔駛痾尿,輔祭都要recess,  有labour laws咖嘛

除非simplify,改為急就章5mins一場彌撒,咁就冇您符

天主雖然無限,但教會資源有限,唔能夠好似李小龍咁以無限為有限
此所謂以有涯隨無涯, 殆矣
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個