返回列表 回覆 發帖

猶太人絕對係世界上最聰明的民族,當之無愧

1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relati ...

為咗避免教徒產生反安慰劑效果 ( nocebo effect ),
本人絕不建議與教徒辯論及批判他們的信仰。
你又搞錯概念啦。
1)智慧≠智商。曾經係「晨星」嘅撒旦聰明絕頂,智商超高,但卻選擇咗地獄之路, ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/20 12:59

1. 智商係量度智慧既單位:IQ, (from “intelligence quotient”), a number used to express the relative intelligence of a person. (見 https://www.britannica.com/science/IQ

2. 嗯,教徒智慧不等於普通人智慧嘛。

3. 猶太人絕大部分都唔係基督徒喎,你又想入埋基督教數呀?
回覆  beebeechan

我不把自己定義為無神論者。
抽刀斷水 2023/7/20 11:54 提交

定義埋你是否聰明哩
部分教徒版友成日沾沾自喜,引經據典自以為智慧高非教徒一等。

似唔似信寶藥黨啲人話自己食完寶藥就健康啲 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/20 10:27

你又搞錯概念啦。
1)智慧≠智商。曾經係「晨星」嘅撒旦聰明絕頂,智商超高,但卻選擇咗地獄之路,毫無智慧。
2)我鍾意飲咖啡,幾十年來睇到報紙雜誌互聯網上各種專家講述關於飲咖啡利弊嘅科學研究結果,反反覆覆莫衷一是。我喺大學工作同學習嘅時候,對專家搞項目做研究嘅動機同程序略有了解,所以我引用專家觀點嘅時候非常謹慎,專家觀點同聖經完全唔係同一Level。所以呢,我鍾意引用聖經,你鍾意引用專家,雙方係聖神與肉體,天主與凱撒嘅分別,我不嬲都話不相通就係不相通。你搭錯咗線。
3)就算搭去第條線,唔講智慧講智商,建議你睇事實好過睇未必信得過嘅專家。猶太人多次流散於世界各地,血統大兜亂得好犀利,唯一嘅共通同點同凝聚力就係從出生到死亡都跟隨天主,有堅定嘅宗教信仰。佢哋嘅人口唔到世界人口嘅2%,但係佢哋獲得諾貝爾獎嘅數量係總量嘅百分之二十幾,喺各民族中獨佔鰲頭。你執「專家」口水尾講無神論者高智商,過到猶太人呢關先再講啦。
嗯...咁你呢啲左貼右貼既連結,
又係咪代表咗你好學術, 有科學頭腦, 又係智慧高過信神的...沾沾在自喜?

如果係真神,咁一定要信啦

但如果係搞詐騙,咁就應該要打假

不過,有時候,心理學和醫學不是這麼簡單

當你痛的時候,吃一下會騙自己大腦的止痛藥,對自己的反而更好

宗教可能係人類心靈上的止痛藥。

不過止痛藥都有很多種,有不同的方法和技術。

基督和佛教可能只係兩種唔同技術的心靈止痛藥。
回覆 22# beebeechan

我不把自己定義為無神論者。
回覆  beebeechan

我應該無响你地教徒面前,以高人一等既智慧自居,如果有請告知,我會改善收斂。 ...
抽刀斷水 2023/7/20 11:23 提交

你貼呢啲連結.基本上可假設你是認同了它們(你亦没有表態是不認同)
而標題上就大字寫了:「無神論者更聰明」
你當你是「有神論」定係「無神論者」?
回覆 20# beebeechan

我應該無响你地教徒面前,以高人一等既智慧自居,如果有請告知,我會改善收斂。
英研究_無神論者更聰明_因為克服_宗教本能 [離教百科] (exchristian.hk)

無神論者_vs_信徒誰較聰明_研究_高智商或遠離宗教信仰 [離教百科] (exchristian.hk)

嗯...咁你呢啲左貼右貼既連結,
又係咪代表咗你好學術, 有科學頭腦, 又係智慧高過信神的...沾沾在自喜?
都是寶藥黨黨員囉

唔係能引經就代表智慧高嘎...
亞觀都左引右引架喇, 但見唔到佢有咩信仰上智慧。

似唔似信寶藥黨啲人話自己食完寶藥就健康啲?

更受唔起學術研究呢。

英研究_無神論者更聰明_因為克服_宗教本能 [離教百科] (exchristian.hk)

無神論者_vs_信徒誰較聰明_研究_高智商或遠離宗教信仰 [離教百科] (exchristian.hk)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
小小的以色列,竟然創造出這麼厲害的宗教,令世人神魂㒹倒。
這就係猶太人的智慧。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2023/7/18 10:49

基督鬼徒吹噓猶太人智商最高, 是在找個理由安心好做奴才.
    兩個國際組織的研究, 說明智商最高的人群在東亞, 即中, 日, 韓.
    基督邪教之所以"厲害", 是通過戰爭與殺戮, 強迫世人信服(和伊斯蘭教一個鳥様), 而非它的教理. 畢竟愚蠢和奴性的世人不少.
經多年同反基仔「便」論, 都覺得真係有少少智慧、聰敏、超見、明達
beebeechan 發表於 2023/7/19 08:53

反邪者教過你唔少, 只是你班次太低, 没智慧領受丁點, 腦子始終裝滿"便"!
一拼領受堅振聖事
beebeechan 發表於 2023/7/19 08:53

返去幼稚園再堅振啦!字都未識!
我地領洗時一拼領受堅振聖事。

你"領洗"時,  屁股"一拼"領受"神父""堅振""性事"啩?
敬畏上主是智慧的肇基;只有愚昧人蔑視知慧和規律
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/19 08:25

"敬畏上主"正是愚昧的肇基!
     你有"知慧", 早就去"天堂"排隊享福啦, 為啥咁戇鳩還在世上磨蹭?
我都信退化論, 見你同屎料feng (再加個下流族)....就見到甚麼是人類智商大倒退 ...
beebeechan 發表於 2023/7/19 06:22

你不單信, 更係倒退緊!
    你有智商, 會做孩子王咁戇鳩? 早就求屁眼教主俾72個處女做老婆啦.
唔係講笑,我對退化論真係深信不疑個喎,人離開咗真理嘅源頭,越嚟越蠢係好正常嘅事喎,「敬畏上主 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/7/19 08:25

我地領洗時一拼領受堅振聖事。
當時慕道班資深教友話領堅振時便有聖神七恩::智慧、聰敏、超見、剛毅、明達、孝愛和敬畏之恩。
初時只係聽, 你話係就係喇咁。
經多年同反基仔「便」論, 都覺得真係有少少智慧、聰敏、超見、明達
(有時有啲說話真係聖神教我講咁架)
我都信退化論, 見你同屎料feng (再加個下流族)....就見到甚麼是人類智商大倒退 ...
beebeechan 發表於 2023/7/19 06:22

唔係講笑,我對退化論真係深信不疑個喎,人離開咗真理嘅源頭,越嚟越蠢係好正常嘅事喎,「敬畏上主是智慧的肇基;只有愚昧人蔑視知慧和規律。」(箴言1:7)
你信進化論?
旁觀者 發表於 2023/7/18 23:05

我都信退化論, 見你同屎料feng (再加個下流族)....就見到甚麼是人類智商大倒退
高級模式 | 發新話題
換一個