返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

回復 63# 的帖子

共有4種說法:
1. 重婚、
2. 娶繼室、
3. 古實女子 = 西坡拉 (佢唔係埃及人,係米甸人)
4. 西坡拉早已被休。
http://www.ccbiblestudy.org/Old%20Testament/04Num/04CT12.htm
http://www.pcchong.net/Numbers/Numbers6.htm

唔駛捨近求遠,最近既穆斯林就係屋企既印傭。安坐家中都可以宣教既。

點解小妹唔計我個答案既?

回復 64# 的帖子

抽刀, 請不必擔心. 小妹並非那些容易受傷的脆弱小女生. 不過都謝謝你啦!

版規寫得很清楚: 言論自由, 尊重他人.  
這裡有些人是很樂意坦誠討論的.
一個理性的人, 應該懂得控制自己的情緒, 別要感情用事, 被蒙蔽看不到事實的真相.
而且, 沒有比一個和諧的環境更適合討論"宗教"這個題目吧?

容許小妹說句真心說話, 這幾天, 你們確實刺激了我很多思考, 也從更多的角度去思考.

世界的廣闊, 歷史的長遠, 豈能是我輩輕易就能弄得明白的?
希望大家也不要滿足於現下心裡這個答案吧.
各位,  跟據你們的意見現將個list修改如下.

now,
1. 有人於獨立思考/批判思考等方面天真及傻.
2. fear of punishment after death, and the reward after-life
3. 人的奴性以及依賴性萬年不變
4. 人從起初已經在尋求"神"
5. 社會的發展, 並未能填補人心靈的需要. 基督教的神卻提供了這方面的滿足.
6. 有人利用宗教上的權力企圖得到更多其他權力.
原帖由 Jom 於 2008-2-19 10:57 發表
車,我夠有提出佢有point hit中人性既弱點咯.落筆又中肯,你話邊個刻薄同過份呀你.你話你自己呀?快d約個時間出黎,我決定要出埋私伙架撐黎劈殘你.

水哥,下次用"你地班友"既同時唔該睇清楚吓有無其他人係側邊穩陣喎.咪 ...

莊少呀,我知道你果D私伙架撐勁,出手快狠準,武功了得,見血封喉,但係我只係建議大家溫柔D姐,唔係咁都要比你劈殘下話?

你就做下好心,放下你暴戾既假面具,將你溫柔的真面目向各位呈現,我會好欽敬你架。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 61# 的帖子

"一些重要的聖經人物也相繼是多妻的,包括亞伯拉罕、以掃、雅各、摩西、撒母耳的父親以利加拿、大衛等。"
http://www.bible-magazine.net/tc/download/17/17-10.htm

啊,我唔記得咗伊拉克嘅穆斯林被貴教10字軍壓抑人口增長...........
其實我錫住您,驚多得滯浸死您,特登揾個少啲。我想揾一個冇穆斯林嘅國家叫您去添呀 ,不如梵蒂岡好唔好?
http://www.factbook.net/muslim_pop.php
Don't know where God is but the Devil is in the details
咪住!各位!到今年年中,呢個問題就唔駛答嘞,佢地唔夠1/3嘞
world population :6,691,484,000
Christians (total all kinds) (=World C): 2,231,421,000 = 29.98%

http://www.gcts.edu/ockenga/globalchristianity/resources.php
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 59# 的帖子

何以見得佢個埃及老婆當時未死?

唔駛捨近求遠,最多穆斯林既國家係印尼。

回復 53# 的帖子

車,我夠有提出佢有point hit中人性既弱點咯.落筆又中肯,你話邊個刻薄同過份呀你.你話你自己呀?快d約個時間出黎,我決定要出埋私伙架撐黎劈殘你.

水哥,下次用"你地班友"既同時唔該睇清楚吓有無其他人係側邊穩陣喎.咪一聽到人地係妹妹仔就衝出黎做盾至得架

弱雞兄: 我諗要將呢個point分拆做兩個,
1. controller係幫政府/當權者進行另類操控,從而得到某種政治/軍事特權;又或者係先進行另類操控,當得到一定程度既群眾認同之後就同政府/當權者進行bargaining,從而得到某種政治/軍事特權.
2. be-controller就好似你咁講,將其歸類入point4&5個catergiory

回復 57# 的帖子

我讀書不多,您不要騙我。
佢個埃及老婆當時未死嘅。

反基嘅人口只係好少數,對此幫助微乎其微。兄您唔好甘於印印腳做一個吹水太平基督徒,克日動身往伊拉克傳福音,周遊列國,捨身將16億穆斯林引領歸主,則可成就此事矣
原帖由 小妹 於 2008-2-17 19:41 發表
反基督教/徒的事件與思想從耶穌時代已經存在, 聖經中記載不少.
儘管反基聲音越來越多, 也十分多元化, 但基督教至今立教兩千年, 信徒達世界人口3分1, 當中不乏文人學者科學家等.
究竟是甚麼原因使基督教在斥責聲及多 ...

不倒既原因就係因為經過兩千年,信徒只達世界人口3分1,仍然只係小數。
萬一信徒超過世界人口既二份一,變成大多數,咁就一定會倒下來喇,因為我地已經冇辦法再遵行主既命令啦!

太7:13 你們要進窄門.因為引到滅亡、那門是寬的、路是大的、進去的人也多。
太7:14 引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。

反基既人只要不斷咁加入信徒行列,咪可以令到基督教倒下來囉!

回復 35# 的帖子

沙兄唔記得有人問耶穌過以下既問題咩?
太22:23 撒都該人常說沒有復活的事。那天、他們來問耶穌說、
太22:24 夫子、摩西說、人若死了、沒有孩子、他兄弟當娶他的妻、為哥哥生子立後。
太22:25 從前在我們這裡、有弟兄七人.第一個娶了妻、死了、沒有孩子、撇下妻子給兄弟。
太22:26 第二第三直到第七個、都是如此。
太22:27 末後、婦人也死了。
太22:28 這樣、當復活的時候、他是七個人中、那一個的妻子呢.因為他們都娶過他。

咁一個婦人嫁七個丈夫都得,摩西只係娶兩個老婆姐,你唔駛眼紅掛?

回復 55# 的帖子

咁仲想點喎?
葉漢加埋戴子郎聯手做庒都贏唔到小妹,好未?
原帖由 沙文 於 2008-2-19 02:17 發表
超,呢啲嘢我都有得出賣啦
我有讚佢勁過賭聖葉漢咖!

佢受先得格!

回復 53# 的帖子

超,呢啲嘢我都有得出賣啦
我有讚佢勁過賭聖葉漢咖!
原帖由 小妹 於 2008-2-18 22:15 發表
好感動.......抽刀的見解果然沒讓人失望!

各位睇到啦,對小妹要溫柔D,咁先可以感動佢丫嘛。

你地班友唔識既話,等我教下你地:

首先要讚賞對方:無論你認為對方的見解多麼的不合理,都首先要欣賞和讚美對方。
措詞婉轉:就算你認為對方真的很錯,都要婉轉地告知,不可太硬綁綁及太直接。
互相尊重:我雖然不同意你的說話及見解,但我都會尊重你的意見。
用心回應:不可因為認為對方的問題太愚蠢,而戲言敷衍一兩句,當是回答。

教會的牧者好多都懂得這些技巧/技倆,你地仲唔與時並進,就會被淘汰。

小妹不要見怪,如果對你回得太過分和刻薄,你即管告訴我,讓我好好教訓他們!

回復 51# 的帖子

Jom:
For that point, I refer to some of the believers (especially those who are controlled). If this combines with my point in post #45, would it be a more complete story?

回復 50# 的帖子

沙兄: 我既意思係因為人潛在既惰性令大部份人都會選擇單一(揀少樣煩少樣)服從(懶得去諗及做話事人,跟隊算數).你講既民族都未算,連諗都唔諗,求九其將附近地區既宗教炒個雜綿又話又原創又話獨家又盛咁.唔係點會有太陽神節變咗人家既聖子壽辰啦.

妹妹仔/弱雞兄: 收到,唔該晒.但呢個point我唔完全認同.如果只係指信既人我同意,但幾乎所有宗教入面都好多人只係利用人既弱點黎進行另類操控.好肯定呢班友唔係傻同天真.

原帖由 Jom 於 2008-2-18 07:22 發表
人從起初己經尋求一個神
喂,聽講好似某民族懶,先會淨係尋求一個神咁少ju喎?其他勤力嘅部落唔會將個goal set得咁低喎
原帖由 prussianz 於 2008-2-18 04:24 發表

My Fair Lady 小妹 ,

hi greeting good morning ,

couldest thou declare whether thou wert a Catholic or Protestant ?

cheers ThANKye bestrespects , pendragon

據現在常用分類:  Protestant. but i'd rather call myself a Christian. To me, what branch a Christian belongs to doesn't really matter. The core value of their faith is what I look at. Maybe will elaborate more if there's chance (and time...)

btw...你在外地嗎? 若然在香港, 4點幾都唔訓....好傷身的.
Jom, 你可以睇返之前各位發表的post. 我只是將之總結, 看看有甚麼發現.
高級模式 | 發新話題
換一個