返回列表 回覆 發帖

岩岩睇完《殺神特工》(註:有劇情,入錯黎唔好x我!!!)

回復 23# Jennifer 的帖子

妳的做法固然可以省卻一些麻煩, 但珍小姐妳似乎也花了不少時間在教會, 以fulfill到「經常聚會+熱心事奉」要求. 真的沒有一了百了的辦法了嗎??

回復 28# 訪客得得b 的帖子

oh...你覺得唔好睇...真係sorry晒
不如下次你介紹番一套我覺得唔好睇嘅戲當無數啦?
原帖由 Jennifer 於 2008-7-7 16:25 發表
有幾爛...講黎聽下

英語港產武俠片 傻仔遇上高人 上山學藝順便跟師姐談戀愛  
學成下山根據無厘頭指示斬妖除魔 最後跟師父反目掉轉鎗頭
咪咁囉
原帖由 龍井樹 於 2008-7-7 16:16 發表
睇黎都係等出碟穩陣....

將租碟的錢用黎買個波蘿包食下好過啦

回復 24# 訪客得得b 的帖子

有幾爛...講黎聽下
睇黎都係等出碟穩陣....
原帖由 Jennifer 於 2008-7-4 23:39 發表
好好睇
其他人睇左未?入黎討論下劇情?

爛到死的衰片 比你害死

回復 22# 抽刀斷水 的帖子

(此post一次回Peter & 抽水...可以慳d時間 )

唔離教唔係因為「心軟」,而係因為「怕麻煩」,好似有d男人唔分手/唔離婚一樣,
因為要同太多人解釋太多野,而既然唔離教都冇人會關心我的所謂「屬靈光景」如何,
又可必高調地宣稱自己已離教,來忽然「撩起」教會中人對我的「關心」呢?

「如果你唔信就可以走架」...基督教本身的排他性同埋「信與不信」的二元對立,真係
好難令到唔信嘅人同佢地有溝通嘅餘地架...但係又唔怕話阻人做生意嘅,你睇「必瘦站」
咁衰都有大把人幫襯啦

趁有時間再講多少少...

其實如果我要教會嘅人「關心」下我,我大可以將我喺呢到講嘅野post喺團契website
或者email-to-all就可以,但係我諗,冇理由要你打正「離開」或者「反對」嘅旗號先至
有人理,反而你正正經經、四平八穩就「老奉」比人駛你做乜做物架?不過,話分兩頭,
呢個現象又係咪一般社會組織 (或社會本身) 的慣性行為模式呢?

回復 20# Jennifer 的帖子

做乜咁「心軟」唔離教?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 20# Jennifer 的帖子

fulfill到「經常聚會+熱心事奉」
呢個「基本條件」,咁就唔會有人成日煩住你問你點解唔番教會架啦???

haha, 係論戰o既過程中,

d 人唔夠我講,

就乾脆話"如果你唔信就可以走架"......

老實講, 我對呢個所謂教會o既組織好失望......

最後都係走左,

不過間唔中都有一種"阻人做生意"o既內疚感......

回復 19# peterchansuper 的帖子

團契已經冇返啦...主日崇拜仲會間唔中返下嘅 (一個月一次到啦)。

佢地「確信」我好忙 (工作+part time 進修) 同埋冇人關心我都ok架,所以團契
冇人搵過我lor  ...都唔係exactly冇人搵過我嘅,對上嗰次有個姊妹搵我 (三個禮拜前),
問我借場打badminton (我住嘅地方有場借的...) lor

但係,最搞笑嘅係d傳道人竟然仲會問我有冇時間教主日學 & 一d培訓兒童嘅課程lor
(我以前有教開嘅) 我諗佢地都幾等人用下...

我諗間唔中show下face同埋幫手做下d唔等駛野,就可以fulfill到「經常聚會+熱心事奉」
呢個「基本條件」,咁就唔會有人成日煩住你問你點解唔番教會架啦...

回復 18# Jennifer 的帖子

haha, 果然有先見之明.

咁你仲有無返教會?

你應該好難投入架 wor,

因為你都好清楚佢地所確信o既野係好值得商榷o既......

回復 17# peterchansuper 的帖子

應該咁講...就係因為我估到如果我send類此你post出黎條link嘅資料比教會中人會有乜
後果,所以我唔會嘗試喺教會裡面挑起咁「激」嘅討論。你可以話我冇膽,但係有d野
明知會搞到好煩就唔想"徙"時間啦...
如果你間教會真係咁開明,

我會考慮接觸下,

去交流考察下......

回復 15# Jennifer 的帖子

但你o既教會能夠接受你呢種咁"前慧"o既思想嗎?

我就因為 send 歐洲神學界o既資料俾教會班白痴,

http://www.gcpnews.com/zh-tw/articles/2007-01-05/C1165_3631.html

結果就唔想提啦......  

回復 14# peterchansuper 的帖子

因為我了解離教者的心lor
好...正經嘅...戲裡面有好多關於身份認同,信仰,信心等等的問題真係值得諗下架
但問題是樓主不是離教者,
又何以會有共鳴呢?  
經過組織眾多出色又帶點邪氣的高手的教導,包括謎一般的組織領袖犘根費曼(Morgan Freeman),韋斯里開始享受他從沒想過要擁有的力量。同時慢慢地,他發覺這個神秘組織的存活是因為一套古老而又牢不可破的法規:他們順應天命,執行死亡指令。他呢?他要聽從組織安排為父報仇?抑或善用自己強大的力量成為英雄?韋斯里將要學習沒有人教導他的事─—命運是由自己掌握!

http://hk.movies.yahoo.com/movie.html?id=mcl_wanted

回復 8# 抽刀斷水 的帖子

我都好想睇, 但唔知約唔約到人...
原帖由 Jennifer 於 2008-7-6 00:00 發表
本人認為離教者必看!會有好多共鳴 (如果肯細心睇而又會消化下d劇情的話)
睇完就會明點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted")

>>>>>>>>> 睇完就會明點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted")

yes , 點解套戲嘅中譯會係《殺神特工》(英文原名"wanted") ??
??

yes , originnally have me not interested to see it ,
but ,
after your just above-mentionned introduction ,
now .........

exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
高級模式 | 發新話題
換一個