返回列表 回覆 發帖

我哋仲咁緊張亂唔亂倫黎做乜L嘢?

其實,全人類都係由一pair男女的仔女亂倫生出來,我哋仲咁緊張亂唔亂倫黎做乜L嘢?

Don't know where God is but the Devil is in the details
我知,這世代長過命,邊個死佢都未過
Don't know where God is but the Devil is in the details
hello........anybody home?
沙文 發表於 2023/3/27 10:01

我實在告訴你們:這世代還沒有過去,這些事都要成就
hello........anybody home?
咁如果話條蛇出嚟行嘅時候, 露先生已經衰咗, 你同唔同意呢?
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:
沙文 發表於 2023/3/25 22:46

撒殫為甚麼要揀蛇來誘惑原祖犯罪?

蛇...是引誘的形象卦

加條蛇, 幅相既效果當堂唔同。

再者, 經文上的serpent..唔係乜大蠎蛇, 唔係咁懼怕既..
即係黑社會紋身大佬..你特別提防
身邊既「豬」朋「狗」友..你就唔為意。

就係好多以為係少少事既誘惑, 衰咗都無乜壞既心態....溫水煮蛙先令人墮落。
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:
沙文 發表於 2023/3/25 22:46

約伯傳1:6
有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。

匝加利亞 3:1
以後上主使我看見大司祭耶叔亞,站在上主的使者面前,同時撒殫站在耶叔亞右邊控告他。

不是說「蛇」夾在他們當中,, 「蛇」站在耶叔亞右邊控告他。

所以, 蛇不是撒殫, 撒殫亦不是蛇, 蛇有蛇路
舊問未清:
返去搞掂條蛇先啦:

https://exchristian.hk/forum/vie ... age%3D1&page=11
制定禁亂倫法的摩西, 自己都係亂倫生出嚟
若非亂倫,聖經都冇人開始作
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝 ...
沙文 發表於 2023/3/24 19:32

猶太人米德拉什釋經傳統提出了淡化這個近親通婚, 使之不與肋末紀18章的通婚禁忌有矛盾。
它說約革貝得是跟隨雅各伯到埃及的70人之一。
70人中的男子, 只能由這小組中揀到老婆....祖先話唔好同異族通婚嘛。
咁無, 或很少選揀下, 自己個妹, 姑母, 侄...侄女...都要上架哩。

因為要滿全兩個大前題: 不與外族通婚, 要繁殖多生育

梅瑟在肋未紀18章定律法時, 跟他出埃及的以色列人有200萬喎....條件唔同咗
可以唔扑近親
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝 ...
沙文 發表於 2023/3/24 19:32

你同抽水都搵來唔少「近親通婚」, 甚至兄妹扑野, 唔係犯法既地方和個案咯
點解姑侄婚你就掛個「亂倫」標籤咁呢
Exo6: 20阿默蘭娶了自己的姑母約革貝得為妻,她給他生了亞郎和梅瑟。
意大利都有一些程度合法:
https://www.delightcounselling.c ... 0Article%20564%20of,the%20other%20person%20was%20underage.

唔知意大利入面嘅煩帝肛點呢?
蛙島都有聲音討論應否考慮廢法:
胡貞山:亂倫應否除罪化? - 思考香港 (thinkhk.com)
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
有啲地方係唔理亂倫問題既:
近親性行為相關的法律 - 維基百科,自由的百科全書 (wikipedia.org)

好似食大麻一樣,鍾意既咪去果啲地方囉,不過啲基督徒往往超越法律去指摘他人既。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原來「抽仔扑抽女」是不惜要「犯法」也要捍衛的「權利」「「真理」
beebeechan 發表於 2023/3/24 04:06

違法達義主要都係基督徒主張既。
回覆  beebeechan

地上法律咁重要咩?傳教士屢屢在禁教期間傳教,又是怎的一回事? ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/24 02:26

原來「抽仔扑抽女」是不惜要「犯法」也要捍衛的「權利」「「真理」
中國內地沒有法律禁止(如雙方為成年人並同意)與直系血親或旁
系血親性交。

香港是中國地方, 好快 ... (那時抽仔可以扑抽女, 你記住不要站在「道德高地」來干涉)
beebeechan 發表於 2023/3/24 01:14
曹子建七步成诗

尔神辅开口便【大便之便】淫,

基督教果然好家教!!!
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
回覆 5# beebeechan

地上法律咁重要咩?傳教士屢屢在禁教期間傳教,又是怎的一回事?
有啲人總想站在道德高地,對他人行為指指點點,尤其係關乎與「性」相關。

其實如果亂倫係你情我願,又無傷 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/23 07:49

中國內地沒有法律禁止(如雙方為成年人並同意)與直系血親或旁
系血親性交。

香港是中國地方, 好快就與祖國看齊, 廢除有港英殖民地色彩 的法律架啦。
(那時抽仔可以扑抽女, 你記住不要站在「道德高地」來干涉)
高級模式 | 發新話題
換一個