返回列表 回覆 發帖

逃出魔幻紀及beebeechan救命

喺呢個網站,我不嬲都覺得抽水網主最正路,經常睇到佢良心嘅發言,但係有啲位,佢嘅觀點又令我難過,例如攞弱智人士來開玩笑,俾我嘅感覺同見到leefeng贊成屠殺滿州同中國三十萬家園被佔領嘅人一模一樣,呢種冷血真係令人難以理解。
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/11 00:00

你地基督教/徒偽善偽君子係出咗名,
如果基督教/徒不偽善怎會去性侵小童?
如果基督教/徒不偽善怎會殺人滅族?屠殺滿州同中國三十萬同胞?

你們基督教/徒的偽善真是令人到了零容忍的地步!

你們基督教/徒尤其是你逃出魔幻紀最拿手就是製造誣衊,然後又假裝難過來扮慈善好人?
正視一下你自己同你們個基督邪教,講到冷血,沒有任何人比得上你們基督教/徒!
扮什麼為滿州同中國三十萬人難過啫?
咪又係給你們基督教徒殺的,你敢否認嗎?!

扮什麼為【弱智】兩個字,當人地係有譏諷既意思,才來扮道德者自鳴清高啫?
當你們基督教處心積慮煽動打殺香港老人家既時候,招招見血,又唔見你企出黎難過呢?

我問了你千次,你怎樣看基督教強姦小童,你冇回應啵? ? ?
問你對基督教殺人滅族,殺印弟安人的子女,你一樣扮盲扮啞扮聾? ? ?
又唔見你難過?Why??????

信了耶穌會變弱智是眾所公認的事實,有什麼問題?
你又來扮偽善者〖哎喲,物以類聚人以群分,我逃出魔幻紀係道德好人,唔會咁講既〗

問你一句,冇種咪答。
究竟你認為做基督教徒的確係弱智嚴重啲吖?還是基督教/徒煽動打到香港老人半死嚴重啲呢?
究竟你認為做基督教徒係低B嚴重啲吖?還是督教/徒性侵小童殺人滅族嚴重啲呢下?

不要次次本末倒置扮偽善來包裝你自己,
你:【逃出魔幻紀是不折不扣的冷血,偽善,弱智低B人士】,我Leefeng講既,吹呀?

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
信了耶穌會變弱智是眾所公認的事實,有什麼問題?
leefeng 發表於 2023/3/12 11:32

這是雞與雞蛋的問題:究竟係由於弱智才信耶穌,還是信了耶穌會變弱智,這是值得探討和研究的課題。

聖經說:敬畏上主是智慧的開端。如果「教徒多弱智」這個觀察是正確的話,那麼經文用的「智慧」,很有可能跟一般人的定義有完全相反意思。中國有成語「大智若愚」,看來弱智的人,分分鐘有大智慧,可能這句聖經可以如此解釋。

我看過不少弱智的人,他們的笑容是最真摯和開懷的,而一般人的憂慮則比較多。一般人努力返工生活,弱智的人往往不用工作/不適合工作,從這些角度看,弱智的人比起一般人更有智慧。
我就比較有興趣探討教友透露教會入邊有好多智力障礙教友,咁其餘很少的係咩教友?
我明白用顔色話人亦都 ...
沙文 發表於 2023/3/12 02:24

我嘗試同情地理解,逃版友指教會入邊有好多智力障礙教友,未必係指「智力障礙教友 > 非智力障礙教友」,而可能係指「在教會智力障礙教友的百分比 > 在社會智力障礙人士的百分比」。
這是雞與雞蛋的問題:究竟係由於弱智才信耶穌,還是信了耶穌會變弱智,這是值得探討和研究的課題。
...
抽刀斷水 發表於 2023/3/12 12:30

真是弱智的人士比較單純,如你所說他們的笑容是最真摯和開懷的。
沒有任何正常人會歧視他們。
令人討厭和歧視的只有看似正常人,實際上是弱智(不思考),黑白不分,善惡不分的教徒!
看看教徒逃出魔幻紀的虛偽言論和偽善,假仁假義,足以證明他是弱智之最,比弱智人士更弱智!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 182# 抽刀斷水
係呀,我都認為其實進化做智人十分笨七。做古猿好過。不如叫人類學家改唔好叫智人?
可能係中文人自作聰明,homo sapiens並冇話智唔智
回覆 185# 沙文

咪就係,如果識投胎,分分鐘做隻貓做隻狗不做人,仲舒服過癮呀:

阿SA蔡卓妍八個月第三隻愛犬離世:謝謝妳這15年來帶來的快樂
回覆 186# 抽刀斷水

又不可一概而論, 做狗都要講命水

總之世上總是有幸與不幸, 唔知根據咩標準生在哪裏,

但是肯定做人根本已經唔係智慧嘅開端, 而係終結

敬唔敬畏耶和華都冇影響

當然最好都係乜L都唔好做. 唔知道佛教的涅槃係咪就係咁解?
點解我想乜L都唔做都咁難?
回覆  抽刀斷水
係呀,我都認為其實進化做智人十分笨七。做古猿好過。
可能 ...
沙文 發表於 2023/3/12 14:29

點解做古猿好過做智人呢
回覆  抽刀斷水

可能係中文人自作聰明,homo sapiens並冇話智唔智

中文人無自作聰明喎
sapien 拉丁文就係指wise, who knows....咁解架喎
你認為譯知人, 好過智人?
回覆 189# beebeechan
thank you for your information.既然都開始咗sapien, 咁或唔駛耶和華啦
回覆 188# beebeechan
呢樣就係我欣賞貴的背景教哲學思想之處。

我認為猶太佬這古仔根本係analogy. 古猿即是未食禁果之前。
回覆  抽刀斷水
係呀,我都認為其實進化做智人十分笨七。做古猿好過。
可能 ...

沙文鐘意做古猿一個好處, 可能就係見阿沙咁索, 就拉佢返山窿到扑...唔怕俾差人拉

回覆  beebeechan
呢樣就係我欣賞貴的背景教哲學思想之處。

我認為猶太佬這古仔根本係analogy. 古猿即是 ...
沙文 發表於 2023/3/12 22:54

食前係完美智人
食禁果後是壞旦智人
回覆  beebeechan
thank you for your information.既然都開始咗sapien, 咁或唔駛耶和華啦 ...
沙文 發表於 2023/3/12 22:46

咁點解一啲古猿無喇喇變咗有「智」
曱甴比人早出現, 進化咗咁耐, 又唔見曱甴有同人般的智慧既
咁點解一啲古猿無喇喇變咗有「智」
曱甴比人早出現, 進化咗咁耐, 又唔見曱甴有同人般的智慧既 ...
beebeechan 發表於 2023/3/12 06:59

as I said. 世事總是有幸有不幸。有些古猿不幸地有咗智
點解我對阿仔好?我生佢出來其實係因為我對佢唔住。本來佢唔需要來經歷人生8苦。最衰都係俄
人未有足夠經驗係不會知道生仔係對個仔唔住,知嗰陣往往已too late.
佛祖都係要生咗仔先覺悟,唔係我特別蠢
Don't know where God is but the Devil is in the details
as I said. 世事總是有幸有不幸。有些古猿不幸地有咗智
點解我對阿仔好?我生佢出來其實係因為我對佢唔住 ...
沙文 發表於 2023/3/12 23:04

你又唔好戴住灰色眼鏡嚟睇人生。
你老荳射野搞咗你出嚟
依家你可以性事綿綿無絶期, 高潮迭起, 周圍有阿sa susanna相伴,  日有紅酒送牛扒, 日進斗金, 華廈車乘, 享用5G網絡, 夜睇8K電視...計埋都唔止八福樂哩

(你亞仔未來仲可以享用AI 智能老婆 , 扑野唔使睇老婆心情面色...福樂大過你)
天有不測風雲人有旦夕禍福

樂要有好彩先有
人生8苦就一定有

圍起上來點都唔著數
Don't know where God is but the Devil is in the details

樂要有好彩先有
人生8苦就一定有

圍起上來點都唔著數 ...
沙文 發表於 2023/3/12 23:33

好彩都唔一定快樂
早前你拎嚟個位 Howard Hughes 本來好彩, 收尾幾年佢好不快樂

沙文 發表於 2023/3/12 23:33

咁彩數嚟到時, 你都抗拒唔到, 收到手軟
https://globalnews.ca/video/9444133/ontario-man-wins-major-lotto-max-twice-in-a-month-for-grand-total-of-1-8m
Ontario man wins major Lotto Max twice in a month for grand total of $1.8M

有啲人行運行到腳趾尾....

衰運,好運幾時來...機會都係均等, 好隨機。
不公平中也有公平
高級模式 | 發新話題
換一個