返回列表 回覆 發帖

逃出魔幻紀及beebeechan救命

其實您有冇諗過您可能陷入prisoner's dilemma?

如果畀您問嗰位都係弱智,您會得到咩答案呢? ...
沙文 發表於 2023/3/6 13:27

初時唔係好明,睇完資料,prisoner's dilemma係咁用架咩?

真係排除唔到被問既都係弱智,只要係弱智,佢答乜都得既,logically if FALSE then TRUE
我要生生世世信法輪功,生生世世因法輪功而信耶穌基督。
不過可惜你未有智慧嘅開端。但係凡事都有兩面,你如果有智慧嘅開端當然係好事啦,
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/6 11:08

你覺得呢版既人個個都唔夠你有智慧?
可惜你件天主既智慧係弱智到製造萬物中最「自吹尊貴的弱智和畸形的物種」=>基督教徒。

所以點解每個教會都有咁多弱智既人,(當然佢地一定認為自己係有智慧嘅開端,例如你)
既然你咁有智慧,而不是弱智的,點解唔回答我問你既【人是天主按照自己的肖像及模樣創造的,我們肖似天主,是天主所造萬物中最尊貴的物種】啫?

俾埋圖來問你咯,你個天主肖像及模樣究竟係點既啫?
唔敢答即是暴露了你自己既弱智真面目,對不?
吹牛都要吹得有智慧先至得架,否則就會讓人覺得你只是弱智架啦!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
真係唔好意思,我自己忍唔住笑咗出聲,估唔到中文大學嘅畢業生變成左leefen一模一樣嘅風格,咁睇嚟 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/6 16:26

你又“智障開端”上身嗱?
自作聰明估沙文只係中文大學嘅畢業生?
唔俾人地係哈佛或約克咩?
沙文哥哥係另樹一格,而且學識高深莫測,豈是你呢件弱智大話精所能猜度佢既心意吖?!

我只不過係呢個論壇學下玩下打基督妖獸,
向弱智基督教徒追討三代既回復之馬!
睇死你一係唔敢回應,
又會答呢啲係天主既安排包括你件天主個非洲雞肖像及模樣! ! !

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 61# 抽刀斷水

用得的確唔係好準確, 有一點derivation,
我嘅意思係, “the majority of chosen strategies were always to defect”, 你問一個弱智教友”為咗證明你唔係弱智, 唔該你證明畀我睇你哋呢班教友弱智”, 於是佢畀一個佢覺得好smart 嘅solution你, 佢背叛群體希望獲取你認為佢唔係弱智, 而結果會令你覺得..............
當佢話”教會入邊有好多弱智人士教友,我每次主日彌撒都見到佢哋”, 佢就presume自己唔係弱智人士教友, 亦都presume你都係咁樣認為, 其實咁樣已經係一個自己掘出來的陷阱

回覆54#沙文

我同leefeng哥哥當然更close to天主教
沙文哥哥係另樹一格,而且學識高深莫測
我唔係諗嘅,係根據我睇到嘅嘢嚟判斷之嘛。你兩個互相哥哥前哥哥後惺惺相惜,背靠背肩並肩一齊對抗天主,咁咪即係話兩個同天主嘅距離係等距囉。我曾經前後兩次send過一條蕭若講智慧與愚蠢嘅片俾你leefeng哥哥,但係佢睇極都唔明,我想send俾你睇吓但係可惜摷唔番出嚟。啲世俗嘅嘢唔睇就罷啦,睇吓天主你說個仲有益:「原來十字架的道理,為喪亡的人是愚妄,為我們得救的人,卻是天主的德能,因為經上記載:『我要摧毀智者的智慧,廢除賢者的聰明。』智者在那裡?經師在那裡?這世代的詭辯者又在那裡?天主豈不是使這世上的智慧變成了愚妄嗎?因為世人沒有憑自己的智慧,認識天主,天主遂以自己的智慧,決意以愚妄的道理來拯救那些相信的人。」(格前1:18-21)「        正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)
this?
Don't know where God is but the Devil is in the details
你睇錯啦, 我同Leefeng哥哥係各自對抗, approach完全唔同, 並無背靠背結盟
對抗天主咁小事都結盟?打仗咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
this?
沙文 發表於 2023/3/7 11:16

唔係呢條,幅圖有個包頭印度人打座,我都係想大家參考吓乜嘢叫做世俗嘅所謂「智慧」啫,唔緊要啦,反正世俗嘅嘢都睇唔明,講天國嘅智慧就更加難明白啦,我一心只求天國嘅智慧,唔阻你哋哥倆嘅戰術份工合作。
唔係呢條,幅圖有個包頭印度人打座,我都係想大家參考吓乜嘢叫做世俗嘅所謂「智慧」啫,唔緊要啦, ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/7 12:02

你求天國嘅智慧,一定掌握咗天國既真理!
你崇拜既蕭若元在片尾有一句好似係度講緊你同你個神!
難怪你咁崇拜佢,睇黎蕭若元真是好了解你同你個神;

若有人自稱掌握真理
包括神
那人一定是非常愚蠢

.
我一心只求天國嘅慧
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/6 20:02

你梗係唔係”一心”啦, 呢度有天國嘅慧咩? 你Loitering嚟呢處做乜L嘢?
你梗係唔係”一心”啦, 呢度有天國嘅慧咩? 你Loitering嚟呢處做乜L嘢?
沙文 發表於 2023/3/7 12:50

你呢個問題我一早講過N次啦,你同你哥哥唔明之嘛。
你睇下同你肩並肩作戰嘅哥哥,連「若有人自稱掌握真理,包括神,那人一定是非常愚蠢」係乜意思都唔理解,你呢個哥哥曾經講過佢對俄國人、蘇聯人屠殺亞洲東北30萬大清同中國國民嘅事件持贊成態度,話理應如此咁,呢句嘢係我呢世人親耳聽過嘅最反感最作嘔嘅說話,而家諗起都作嘔,所以你哋哥倆好背對背合作無上限,我有啲戥你個背脊擔心。
您咁作嘔,即係證明此處唔會有天國智慧咯。此處冇您一心follow嘅智慧,但您得閒又要分心走入來講兩嘴?

弱智教友真係多得咁交關?搵咁嘅嘢來擔心我何曾講過,合作無上限?您imagined過就話我有

世界上唔會有兩個對所有嘢意見都相同嘅人。
亦都唔會有兩個對所有嘢意見都不同嘅人。
咁就構成咗全部世人嘞,係咁簡單啫。

雖然簡單,但您都唔好簡單成咁呢陰功您以為對天主睇法一様,就要對其他一切事睇法一樣?

唔係我想offense, you asked for it.
您imagined過就話我有。
沙文 發表於 2023/3/7 17:49

部分教徒既FF係超乎你想像既,否則就唔會認同神既存在啦。
雖然佢FF值高,我都唔介意同逃出魔幻版友有相同而且高度吻合意見:
“教會入邊有好多弱智人士教友”
您咁作嘔,即係證明此處唔會有天國智慧咯。此處冇您一心follow嘅智慧,但您得閒又要分心走入來講兩嘴?

弱 ...
沙文 發表於 2023/3/7 17:49

你邊度有offense啫,我多謝你都嚟唔切啦,因為耶穌同門徒講「幾時人為了我而辱罵迫害你們,捏造一切壞話毀謗你們,你們是有福的。你們歡喜踴躍罷!因為你們在天上的賞報是豐厚的,因為在你們以前的先知,人也曾這樣迫害過他們。」(瑪5:11-12)當然,我絕對唔會因為有着數而希望你offense我多啲,因為天主「不願任何人喪亡,只願眾人回心轉意」(伯後3:9)

天主不嬲都話「基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:15)㗎啦,你同你啲哥哥睇唔明聖經,成日將天主嘅奧秘撈埋啲世俗事嚟講,咁我同你哋有乜好傾呢?只不過呢度唔止你哋幾兄弟,仲有好多潛水嘅網友,聖經中,「主藉異象對保祿說:『不要害怕,只管講,不要緘默,给因為有我與你同在,必沒有人向你下手加害你,因為在這城裡有許多百姓是屬於我的。』」(宗18:9-10)我都係照天主指示喺呢度「只管講」,因為我相信呢度都有許多潛水百姓是屬於天主嘅。

所以冇乜嘢offense唔offense,你啲問題我一早講過好多次㗎啦,例如呢篇:https://exchristian.hk/forum/vie ... 2%E5%97%8E%EF%BC%9F大家一場同事,為咗同一個目標做嘢,何必講offense唔offense?大家部門唔同,最緊要做好自己嘅嘢,天主滿意就得啦。
一場同事?唔覺意喺庇護工場打多份工添。好在您提一提,唔係報稅報漏咗罰到我甩褲就唔抵
回覆 77# 沙文

貴國做donation可以免稅嗎?

https://exchristian.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
回覆  沙文

貴國做donation可以免稅嗎?
抽刀斷水 發表於 2023/3/7 22:59

會唔會累你「收受國外捐款...入罪
高級模式 | 發新話題
換一個