返回列表 回覆 發帖

参加教会相遇营之后,发觉基督教好恐怖

唔记得登录先发上来。。。

回覆 3# Guest from 203.210.0.x

唔系啊,弥敦道附近嘅
回覆 4# 抽刀斷水

我好想返回冇决志过嘅生活,但系咩地狱啊,诅咒啊,搞到我好惊啊!!!而且,神迹?我真系feel唔到lor。。。
回覆 11# 哈佛專家

系啊。。。经常话你系咩异端啊,撒旦魔鬼啊之类的。。。。
回覆 12# Guest from 218.103.158.x

咩来嘎?唔知大陆哩边查唔查到喔,好多关于福音嘅野,大陆网站都系拦截嘎
回覆 18# 64891687

睇到啊,不过个line好似唔得
回覆 20# 64891687

呃。。。唔好意思问句,你系离左教?定系做卧底嘎???
其實我覺得最無稽是結婚那部份,上課程是教會的想法,根本不是信仰有規定,亦無阻止與非基徒結婚,很多新約信徒 ...
64891687 發表於 2012/10/31 23:15

教会D人话,要等牧师判断你嘅伴侣系真系信主定系为左同你结婚而假信主,真信就可以结婚,如果唔信或者假信,得两条路,一系就分手一系就等到距信为止。牧师会话,信主系一件美妙嘅好事,如果个男仔真系甘爱你,点解唔可以为左你信主呢?夫妻一齐服事主系一件好好嘅事,神会祝福甘样嘅家庭。
回覆 24# 64891687

距地嘅假信,就系为左结婚而敷衍下教会D人甘囖
他們盲了的嗎?白紙黑紙也不會看???
哥林多前書 第7章
12         我對其餘的人說,不是主說,倘若某弟兄有不信的妻 ...
64891687 發表於 2012/10/31 23:59

教会嘅意思系甘嘅,如果你未婚,甘就一定要稳翻基督徒结婚,有神看顾嘅婚姻先系美满嘅。如果你系结婚之后信主嘅,甘你另一半唔信,你唔可以同距离婚,但系就要带距翻教会,感动距信主。
回覆 28# 64891687

唉。。。距地只会话你系误解经文意思。。。讲唔过距地嘎。。。距地话一定要稳翻基督徒结婚嘅时候我都好无语。。。觉得已经超乎信仰问题,系变相甘通过宗教壮大一个团体。。。
回覆 31# 64891687

教会话结婚一定要稳基督徒,根据嘅经文系哥林多后书六章14节“你们和不信的原不相配,不要同负一轭。义和不义有什麼相交呢?光明和黑暗有什麼相通呢?”
呢個路過的基督徒唔好理佢

如果我係你。我寧願信天主教多過信基督教。佢地咁恐怖。我實走。 ...
哈佛專家 發表於 2012/11/1 06:56

点解宁愿信天主呢??
我都係叫佢走呀
64891687 發表於 2012/11/1 08:19

我都想走,走唔甩果下先弊呢!!!香港教会个叔叔成日打长途过来关心我同我个F,年初一都会过来大陆同我地食饭嘎。。。又唔可以坚决甘讲唔信喔,一讲左,肯定飞扑过来教育我啦。
回覆 43# 64891687

睇圣经然后反驳距???
回覆 46# 哈佛專家

系米个个入来你都叫人信佛嘎。。。
高級模式 | 發新話題
換一個