返回列表 回覆 發帖

[分享] 自我介紹

大家好,新嚟報到,呢篇係我第一篇文,或者就先作個簡單嘅自我介紹啦。

自小响基督教學校長大,有幾年好沉迷教會生活,識得最耐嘅朋友都响教會。雖然依家間中仲有聯絡,但因為時代久遠,已經冇以前果種熟落感,亦好難再約出嚟見面。離開該教會前,有位弟兄知我對李天命有興趣,送咗本「李天命的思考藝術」畀我,當時仲係直行本。冇幾耐就冇再返教會,但應該同李天命冇直接關係,而係自覺自己嘅觀值觀同教會愈嚟愈遠。

離開之後,簡單講就係冇晒朋友(感受上就梗係唔簡單啦)。之後四出搵新活動,例如行山露營、甚至嘗試轉其它教會等等。當然,直到如今,都冇一間令我認為值得留低。我認為無論任何時代,「理性」都係最基本嘅。失去咗理性,講咩都冇意義。

除咗行山,對日本文化亦好有興趣,不過因為人懶,學日文文法學極都唔識,淨係識單字。
Hello, 歡迎您的光臨。希望您能在這裡,找到您想要的東西。

李天命已退休,他們那邊試過出來聚,李天命也出席,但近年我就不清楚了。

李天命的思考藝術對很多人都很大影響,許多人對這種語理分析的認識還是由這本書開始。近年李天命出的書比較有詩意,反而感覺上曲高和寡了。
支持鼓勵每位離教者
離開該教會前,有位弟兄知我對李天命有興趣,送咗本「李天命的思考藝術」畀我
Psyche 發表於 2013/12/29 02:07

呢位弟兄即係叫您走啫, 您位弟兄並唔係知您對李天命有興趣,而係知您想走咋
歡迎的說XD
歡迎歡迎
神, 是由無家可歸的人幻想出來的
各位2014新年快樂!大家有冇去邊度玩咁呀?

李天命出的書比較有詩意,反而感覺上曲高和寡了。

除了詩集,《殺悶思維》也有很多好詩!估計《哲道行者》暫時銷量不及《李天命的思考藝術》,可能和入面的「33教謬」有關。但長遠應該會有正面影響,即所謂的「給宗教沐浴,擦掉其中的愚言蠢思」。

呢位弟兄即係叫您走啫, 您位弟兄並唔係知您對李天命有興趣,而係知您想走咋

哈哈!佢應該係覺得真理愈辯愈明。我地依家仲有聯絡嘅,但可能半年先見到一次咁囉。
以理為基
回覆 6# Psyche


    你位弟兄應該係李天命粉絲吧, 那他有沒有離教?
聽以前女友的教會朋友,想考傳道人時,都要看思考藝術這本書的,可見對教會來說,其江湖地位很重要。
支持鼓勵每位離教者
回覆 8# 抽刀斷水


    凡戰者,以正合,以奇勝。既然他們已識思方劍法,我們就要另闢途逕,不能再固守於思方劍
佢地已經識好多野喇喎,莫非我地要做發明家乎?
支持鼓勵每位離教者
回覆 10# 抽刀斷水


    差不多啦。
點解大秦景教咁低能呢,就係因為佢地係predictable, 講來講去都係3幅被所講嘅嘢,冇一樣係您唔知咖嘛
最估你唔到,就係你或我去信耶教囉。我成日都想整個專欄:「抽刀斷水在教會的日子」,但苦無incentives。
支持鼓勵每位離教者
回覆 12# 抽刀斷水

咁又唔係, 我話咗我係會信嘅。
http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1

不過唔知到時您信唔信我信啫
你位弟兄應該係李天命粉絲吧, 那他有沒有離教?

唔係,亦沒有離教,仲諗緊做果啲咩執事幹事添。
最近我送番本新嘅《李天命的思考藝術》畀佢,但我估佢應該冇睇。
凡戰者,以正合,以奇勝。既然他們已識思方劍法,我們就要另闢途逕,不能再固守於思方劍

我估計,以他們的程度,應該只會讀,例如只會朗誦,但不會讀懂。
以理為基
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個