返回列表 回覆 發帖

17vs40

香港平等機會委員會由17位委員組成:
平機會是我們在推動平等機會及消除歧視上的重要伙伴。根據《性別歧視條例》,平機會由一位主席及不多於十六位委員組成。http://solicitor.com.hk/common_main.cfm?CommonID=1619

17人可處理全港歧視案
教會性騷擾要40人先搞得掂。即係一年幾多單呢?有冇人識計?


40委員處理教會性騷擾案
【記者張嘉雯報道】被強姦後不應尋公義而要先寬恕?因應去年某教會爆出「教會之狼」強姦女教友醜聞,香港基督教協進會成立40人投訴委員會,處理性騷擾投訴,又訂立防止性騷擾政策,即日起向全港教會推廣;協進會總幹事蒲錦昌牧師稱,不少教會低估性騷擾投訴的複雜性,抱「家醜不出外傳」心態,隨時令教會變「色狼溫床」。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131205/18537373
盼教會成立投訴機制
為消除教會及機構的性騷擾情況,協進會今年3月通過制訂「防止性騷擾政策」,上月底完成,蒲錦昌稱,參考亞洲基督教議會、本地機構及非宗教團體做法制訂政策,曾諮詢律師及社工,並邀請40人接受平機會培訓,擔任投訴委員會委員,包括不同宗派代表。
蒲指,很多教會認為性騷擾不會在教會發生或誤以為有能力處理投訴,未有考慮事情的複雜性,「教會好重視聲譽,加埋中國人傳統諗法,覺得家醜不出外傳,又唔知點處理,以為私下解決咗佢,原諒咗對方就無嘢㗎啦,但其實唔夠」。
蒲認為維護教會聲譽的最好方式是面對問題,並非逃避,「加害者見教會冇乜反應㗎喎,做完第一次、做第二次,做完第二次、做第三次,發覺呢度唔做得,就去第二度做,教會唔想張揚、唔揭發,會令佢覺得呢樣嘢原來無代價、無後果,教會就會變成溫床」。
協進會已把相關政策送到各大教會,希望教會可自行成立約8至10人的投訴委員會,堂會亦可邀請協進會受訓成員協助。
「教會之狼」事件去年爆發,信徒K小姐聲稱被基督徒上司強姦,多次向教會求助不果,又遭牧師阻撓報警,去年中發表公開信,控訴惡行。
點解教會性騷擾案,要教會內部自己成立委員會處理,而唔係報警求助?家陣係關乎香港法律,定係要判天上既律法先?咁呢班委員會唔將審判唔留返比上帝,係咪想架空香港司法制度及上帝審判制度呢?
支持鼓勵每位離教者
點解教會性騷擾案,要教會內部自己成立委員會處理,而唔係報警求助?家陣係關乎香港法律,定係要判天上既律 ...
抽刀斷水 發表於 2013/12/30 10:08



    幾時發生過強姦性侵案中, 從犯是神職人員便獲豁免訴架?
回覆 3# beebeechan


    試過遭牧師阻撓報警果下死囉。
回覆 2# 抽刀斷水

我撑佢地咁樣做。
因為佢地自己知道有幾多單積壓個案。而佢地知道香港警方根本冇足夠警力處理該數量及頻率的教會性騷擾案。

而佢地亦知道以特區目前的香港外匯基金數額根本冇可能有能力撥足夠款項畀警方聘請足夠人手處理教會性騷擾案。
就算解决到政治障礙,由長毛、卿姐、毓民跪求北京抽調內地公安來港協助, 又輪到習總話唔制:祖國公安人手真空,不止犯罪率急升,全民叛國都有之.....
估唔到牽連咁大,睇黎要好似老廉成立時,搞一次特赦先得。
支持鼓勵每位離教者
回覆 6# 抽刀斷水

一次特赦都冇用嘅。以香港警方manpower追案發率, 猶夸父追日而已。

唯一解決方法就是陳版友提議的豁免起訴。
其實教會亦深知40委員是杯水車薪,但若冊立真正能處理教會性騷擾案的委員數量又太過驚世駭俗,所以才冊立40人, 目的是契合主耶穌曠野絕食之日數,以便傳福音時宣稱此乃上帝默示云云:您睇主嘅恩典幾奇妙!
典解唔係五餅二魚:五個委會員成員+一個受害者+一個侵犯者?五個夠哂處理N個個案啦。
支持鼓勵每位離教者
回覆 8# 抽刀斷水

不如教會派一個人出來縛在十字架上講7句sorry贖哂其他全部人性騷擾罪咪算撚數
非耶穌再臨不能成事!
支持鼓勵每位離教者
返回列表
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個