返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 基督教涉嫌的二次創作 / 抄襲

回覆  beebeechan

唔駛多謝, 因為神父嘅行為比較能顯出聖經真理啫
http://www.nytimes.com/2014/02/0 ... y-priests.html?_r=0

沙文 發表於 2016/2/10 00:32

性侵 (對女性或兒童都好哩) 是刑事罪行。
若依 UN 小組建議,
UN 係咪要給梵蒂岡的主教, 密探在 UN 成員國內都有刑事偵查的特權咁呢?
(唔使俾咁大權係嘛?!)

傳上邊的人來港執法, 帶走在銅鑼灣書店既老闆,
香港人都起哄哩

既然無權去偵查, 為甚麼便有權, 有義務去判決定罪?
因應局勢有變,「網絡23條」拉布成功,本主題決定暫停更新,基督教暫時仍可繼續抄襲/二次創作別教別神而不 ...
抽刀斷水 發表於 2016/3/4 22:09

現在的香港人,甚麼狗屎垃圾事也來政治化一番。
本壇的人,甚麼狗屎垃圾事也䶴宗教化一番。

現在你正在否認「神是無處不在」了。
抽刀斷水 發表於 2016/3/4 23:21

是啊,
你和老婆行房時,
祂也在旁望著
(暗笑: 乜扤得咁屎既.....
上帝對人類性交很有性趣麼?應該早就造亞當夏娃日做夜做啦。
抽刀斷水 發表於 2016/3/5 13:22

所以, 上帝也不會對一班香港狗屎政客的紏紛有性趣,
你不要濫用:『上帝無處不在』

對極,所以南京大屠殺、納粹大屠殺、南亞海嘯、福島大地震、菲律賓風災時,也不可 ...
抽刀斷水 發表於 2016/3/5 22:30

哦。。。。
有『南京大屠殺、納粹大屠殺、南亞海嘯、福島大地震、菲律賓風災時』便應有上帝存在。
太平盛世, 食完等屎屙時便不應有上帝? 當個百份百無神論?
道可道非常道...扮哂哲理智者咁?
其實, gay督教禀神, 係copy摩羅差的瑜珈合10手印Añjali Mudrā
沙文 發表於 2016/3/10 09:42

和尚頭祈禱咁多姿姿整整,
梗有一式會撞款哩

印度教的Japa mala念珠亦惨被顛鼠教抄襲, 稱為Rosary, 玫瑰念珠

tulasi japa mala

Rosary ...
沙文 發表於 2016/3/11 10:48

使唔使告埋周大福侵權?
盗版教一如不斷散播毒奶粉給信徒,基督教=盗版教/假野教:假神,假經,假仁假義!
中國人能容忍毒奶粉教繼 ...

中國人能容忍毒奶粉教繼續危害中國人嗎?
leefeng 發表於 2016/3/11 12:44

傻逼!
毒奶粉是中國製造
所以, 中國媽也搶購歐美品牌

泊萊貨先信得過
所以歐美也正在摒棄這個涉嫌抄襲的宗教囉。
抽刀斷水 發表於 2016/3/12 00:44

宗教信仰人數, 本來就有高潮低潮架哩
自古便是這樣
公元前700-500年的以色列, 給鄰國東侵西討時便來想起神, 求他們祖先的神來庇佑。
太平盛世時便拜淫神。 誰是 YHWH ?

短短幾十年的數字變化, 不能為已有幾千年的宗教來立論。
猶如股市日間的起起落落, 影響不了大市的大升勢。
這個禀神手印亦係copy佛門之外縛印

妖酋雖用此手印, 但其實佢係唔識解嘅, 包括先前所講Añjali Mudrā,  ...
沙文 發表於 2016/3/12 11:55

大和尚向和尚仔玩緊手影戲咋係嘛
這兩個手印肯定並非耶穌教,猶太佬禀神, 同阿拉伯佬較似, 係咁樣嘅:
沙文 發表於 2016/3/12 12:31

邊個咁無良,
留低條片就走左去?

唔知又有無人話係抄襲呢?
佛教並非中國土產就係人都知。印度希臘同屬Aryan, 人種關係十分密切, 漢書所稱「大夏」Greco-Bactrian King ...
沙文 發表於 2016/3/13 07:27

咁佛教都係左抄右抄唶
唔好講到乜都係源起於佢咁大坎

其實, 又係學阿差, 在恆河洗白白去除罪孽:
沙文 發表於 2016/3/13 07:27

其實又係去埋老泥, 順便小便
BTW, 根据12宗徒遺訓, 顛鼠教完全唔合規格
7 Concerning Baptism

7:1 Concerning baptism, you should baptize this way: After first explaining all things, baptize in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit, in flowing water.

沙文 發表於 2016/3/13 13:22

呢d 大清律例黎哩喎
呢d仲大清過大清律例啦
沙文 發表於 2016/3/13 14:43

裡邊既613條律例一早就廢左哩
係你呢類人認為基督徒要割包皮, 安息日唔可以執柴, 唔著兩種布料造既衫....

我冇咁認為, 相反, 我好鼓勵gay督徒應該多尐玩人獸交

您有養咩寵物呀? ...
沙文 發表於 2016/3/13 21:36

唔一定係人獸架,
有時係獸人交
Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。

其實生命冊呢種名單, 即是道教嘅《生死簿》, 由 ...
沙文 發表於 2016/3/13 22:32

不過出入境時, 移民局本冊上有個名就麻煩勒
他就被扔入房仔...........
回覆  抽刀斷水

而且此制度十分過癮
   Rev 20:15        若有人名字沒記在生命冊上、他就被扔在火湖裡。 ...

點解世上咁多人鍾意改12宗徒个名? Peter, James, John.....
就係因為叫哩尐名有著數
沙文 發表於 2016/3/14 00:44

所以佢地唱歌好聽
佛经有好多詞彙係凈譯音, 例如大家都好熟悉嘅南無阿彌陀佛, 並唔係東西北有阿彌陀佛咁解,而係Namo Amitābh ...
沙文 發表於 2016/5/29 11:13

挑。。。
又好很簡單唶

即係我要話:『我要調理農務』
唔係香港人就唔知我講乜哩.
翻譯時, 明白呢句話既人就括住, 加上意思: 『我要調理農務 (f uck your mother)』
高級模式 | 發新話題
換一個