返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 基督教涉嫌的二次創作 / 抄襲

《毛語錄》是曇花一現的東西,現在是否仍保持高印刷量,有點常識的都會質疑,有待考証。

「煽動性」用另一套詞,便是「觸動人心」。
聖經的目的不就是喚醒人心的嗎?
beebeechan 發表於 2016/2/3 22:51

是[蒙蔽人心]!神棍耶稣[欺骗世人]!
聖經喚醒人心?屁!!!
聖經喚醒人心内的姦滛獸性嗎?喚醒信徒和教牧姦滛千萭個兒童婦女嗎?
即是你開辦一個網站,每月點擊探訪才是一百萬人次,這就是很「值得高興和自豪的事」?

斷水版主有點 ...
beebeechan 發表於 2016/2/3 23:05

點擊探訪數據代表甚麽呢?
你地啲基督滛蟲點擊咸網探訪數據都十分之驚人,這就是信基督教的很「值得高興和自豪的事」?

基督徒咪扮不知情!
回覆  beebeechan

你要質疑,就用了嚴謹態度喇。Your turn now.
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 00:51

你回帖的方式就不嚴謹了
基督徒咪扮不知情!
leefeng 發表於 2016/2/4 02:26

你就扮黃毓民滔滔雄辯, 卻没有黃毓民的知識和才華
只學到聲大夾惡, 掟蕉, 掟鞋
要搞一個多人探訪的網站不是你的宗旨.
但要搞一個多人探訪的離教者心聲網站便是你的宗旨.
搞個少人探訪的 ...
聖經是喚醒世人為宗旨,
能喚醒很多世人也是宗旨.
beebeechan 發表於 2016/2/4 00:38

聖經是喚醒世人獸性姦滛暴力邪悪欺騙虛偽戰爭奴性為宗旨,
能喚醒很多世人獸性姦滛暴力邪悪
貪婪欺騙虛偽戰爭奴性也是基督教的宗旨.

基督教徒被喚醒 故去姦滛!(看千萬單被教牧教徒强姦案)
基督教徒被喚醒 故去暴力!(奉基督之名打死父母,子女案)
基督教徒被喚醒 故産生邪悪!(鏟除異己,打壓他人)
基督教徒被喚醒 故去貪婪!(看教牧教徒貪財案)
基督教徒被喚醒 故去欺騙!(看教牧教徒詐騙案, 耶神耶稣係假野,但教會仍不斷將虛假的神吹嘘欺騙不知情的人)
基督教徒被喚醒 故去虛偽!(看信了教之後的教徒前後不一的嘴臉比比皆是,外表仁義内里骯髒)
基督教徒被喚醒 故去戰爭!(看歴史十字軍和現今布殊的十字軍挑起中東之亂)
基督教徒被喚醒 故去奴性!(看聖經教你如何做一個好奴才,中國人推翻了满清的奴才制度,然後又去投在異族以色列為當權者創作出来的神去當奴才?莫非信基督教的中國人都有天生的奴性?)

/
    你要質疑,就用了嚴謹態度喇。Your turn now.
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 00:51

你想嚴謹, 我就同你謹一謹

這位 Scott 專家的料來源, 原來都是維基咁大把!
以維基當水泡的, 專家極都有限哩! (你已經好「專家」哩)

第二
屎葛先生文下附有幾個暢銷書的書目

There is a slightly different top ten here (but it also does not include AA): http://www.ipl.org/div/farq/bestsellerFARQ.html

There is another top ten list here (again, it doesn't include AA): http://uk.askmen.com/toys/top_10_60/62_top_10_list.html

Only about 22 million copies of AA have been sold, according to this press release: http://utahvalleyaa.org/index8.html.

三個都不相同架啵
咁叻叻呀,那麼說好了的聖經出版數字嚴謹理據呢?

別忘了是你先提出的,麻煩做返次好見證,負吓舉證責任丫。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

別忘了是你先提出的,麻煩做返次好見證,負吓舉證責任丫 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 09:02

我未舉証, 也不等如你可以亂舉一通

別忘了是你先提出的,麻煩做返次好見證,負吓舉證責任丫 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 09:02

咁我搵個中立, 而又有點權威的團體, 
看看它怎樣說:
自 1815-1975 聖經印刷量是5億冊
http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/best-selling-book-of-non-fiction/

有那一本書超越了這個數字的, 麻煩知會一聲, 好長知識
咁我搵個中立, 而又有點權威的團體, 
看看它怎樣說:
自 1815-1975 聖經印刷量是5億冊
http://www. ...
beebeechan 發表於 2016/2/4 10:02

Guinness都係引述the Bible Society,得閒無事又double個數字,自我吹噓又有幾咁中立丫?(不過我第一次見到你貼link,有進步架喇,畀個like你啦)

A survey by the Bible Society concluded that around 2.5 billion copies were printed between 1815 and 1975, but more recent estimates put the number at more than 5 billion.

P.S. billion在中文來說是十億,5 billion即50億,身為教徒的你,自豪感是否又大了十倍呢?
P.S. billion在中文來說是十億,5 billion即50億,身為教徒的你,自豪感是否又大了十倍呢?

抽刀斷水 發表於 2016/2/4 10:17

錢係搵唔哂既, 留番d俾人搵嘛, 有點厚道。
威, 也不能全部我拎哂, 留番d 俾你威下, 自豪下嘛。

嗯。。。。
呢個威你擒擒青就拎左, 袋左入袋。。。
咁...班後生既咪......無得威囉?
Guinness都係引述the Bible Society,得閒無事又double個數字,自我吹噓又有幾咁中立丫?(不過我第一次 ...

Guinness都係引述the Bible Society,得閒無事又double個數字,自我吹噓又有幾咁中立丫?(不過我第一次見到你貼link,有進步架喇,畀個like你啦)

至少健力仕內的考實人員對呢個數字無特別異意。
我係信健力仕, 不是 Bible Society
(不過我第一次見到你貼link,有進步架喇,畀個like你啦)

我習慣左講野有根有據, 查過係真先講番出黎既
唔似有人道聽途說便狗翕一番, 搬條拎出黎(通常都係維基, 百度, 亞福亞水講既...)扮堅料
至少健力仕內的考實人員對呢個數字無特別異意。
我係信健力仕, 不是 Bible Society ...
beebeechan 發表於 2016/2/4 10:49

這就是你的嚴謹考證、「查過係真」了?非常感謝閣下的華麗示範,辛苦了。
這就是你的嚴謹考證、「查過係真」了?非常感謝閣下的華麗示範,辛苦了。 ...
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 14:06

唔係客氣
最緊要係你學到野。點先係可靠既資料來源。
這份報紙中立性又如何?可以看到Bible Society突然double聖經出版數字的可能原因麼?

It’s not exactly a ripping yarn, but the Koran is the most popular book of all time.
The religious text has been translated into 50 different languages, has nearly 400 editions and more than three billion copies have been printed.
The King James Bible is a close runner up, with 2.5 billion copies to its name.
In third place is Quotations from Chairman Mao Tse-tung.

http://metro.co.uk/2015/07/15/th ... rry-potter-5297319/
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
這份報紙中立性又如何?可以看到Bible Society突然double聖經出版數字的可能原因麼?

...
抽刀斷水 發表於 2016/2/4 15:03

無乜點特別去發掘原因。
每個機構的調查, 統計方法都不同。

聖經發行量, 是否只計一本, 一本的聖經呢?
這個世代才流行了的卡式帶, 光碟, MP4 形式數碼發放, 網上下載又有無計算?
這些媒體也是近二, 三十年才興起,
所以, 數字也增加得有點『突然』, 好像人為篤數似的罷
我習慣左講野有根有據, 查過係真先講番出黎既
唔似有人道聽途說便狗翕一番, 搬條拎出黎(通常都係維基, 百 ...
beebeechan 發表於 2016/2/4 12:52

耶徒白痴本色,永遠自以為是,揸支雞毛當令箭!

你的所謂有根有據, 查過…係邊度查過?從乜野有根有據?

因為你只係狗翕一番,從耒唔敢貼link出來,只係貼幾隻字就夠膽大言不慚話自己有根有據?

根乜?據乜?根你狗翕牙?據你狗翕牙?

維基, 百度的資料都並不能任由亞福亞水講就可以作實!

如果你認為亞福亞水講既野不能作實,唔通你呢個耶徒bbc單方面自言自語完全冇根冇據的說話就是可以作實?

難怪[性經]的出處一如你這個人版,話係真就一定係真?簡直無知冇腦笑話兼白痴!
我隔黎有條狗成日係屋到吠
嘈到死
各位有乜好建議
耶徒白痴本色,永遠自以為是,揸支雞毛當令箭!

..
leefeng 發表於 2016/2/5 01:42

最緊要係睇條毛邊個俾唶

你條毛, 梗係做唔到令箭哩
高級模式 | 發新話題
換一個