返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 基督教涉嫌的二次創作 / 抄襲

唔係喎
照哩個翻譯原則, 應該咁樣譯經:

Hei chū shén chuàng zào tiān dì。然後括弧(翻出來, 就是起 ...
沙文 發表於 2016/5/31 02:14

唔該譯埋呢句:

白膠黐
"除了我以外、你不可有別的神。"

語氣咁似我老婆嘅哩個idea, 究竟係唔係邪傻瑕原創嘅呢?
1939年佛洛伊德提 ...
沙文 發表於 2016/6/6 02:48

弗洛依德在古埃及學, 神學經學的地位就無佢在心理學上既地位咁勒。
佢呢本書在考古界, 神學界一點地位都無。

佢講既 Akhenaten 又名 法魯Amenophis IV
是公元前1352-1334 的法魯。
是在出埃及之後的法魯。
回覆  beebeechan

根据顛鼠教官方立場, 出谷紀追猶太佬嘅法郎係Merneptah:
http://www.newadvent.org/cathen/10208b.htm

而Merneptah, 係Amenophis IV之後百幾年之第8任法郎,
沙文 發表於 2016/6/11 12:37

文中就寫得清楚:

The chief objection to this view is 。。。。。。。。

人地都未肯定, 你就來扮哂好肯定

你閱讀能力, 好很唔勁
...

其實, 又係抄返黎, 7日循環係出自巴比倫文化,
https://en.wikipedia.org/wiki/Week
上帝嘅creativity, 冇巴比倫佬咁高
沙文 發表於 2016/6/13 00:40

有何根據巴比倫文化會比蘇美爾文化早?

盡信維基,不如去打飛機哩
盡信基督,不如賣衣裳竹
沙文 發表於 2016/6/14 17:05

乖的走碌碡,赢得眼前熟
盡信耶穌,不如食無比膏
抽刀斷水 發表於 2016/6/14 20:02

不信耶穌,智慧唔慌高
用刀斷水,笑到歪咀
有何根據【性經】内容是真的?
gay篤徒答案:【性經】可以証明【性經】是真的! ...
leefeng 發表於 2016/6/15 05:39

自問自答, 
自己做, 自己爽................即是:
盲信耶穌,都變鑊「撈」:
        「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵, ...
旁觀者 發表於 2016/6/17 23:05

聖經我有幾本,
不用你貼經文我才有得讀

貼完一大餐,
你又實在想說甚麼?

你既帖, 鑊鑊都咁黐底
咁大把
沙文 發表於 2016/6/17 23:15

中庭哂屎哩。。。。6吋

唔使下下都出到擂漿棍
聖經哂屎6吋咁短
沙文 發表於 2016/6/17 23:30

再的識既都有
渣啦, 米雕佛经先夠的識
沙文 發表於 2016/6/17 23:38

咁又係, 
一個小米, 一千本佛經都容得下
爺爺再賞你支擂漿棍:
        盲信耶穌,屎窟要「屹」高!
旁觀者 發表於 2016/6/18 22:57

好似沙文咁高夠未?
爺爺再賞你支擂漿棍:
        盲信耶穌,屎窟要「屹」高!
旁觀者 發表於 2016/6/18 22:57

介紹新款擂漿棍,唔使屹到咁高都用到,不怕攰。
宜骨質疏鬆患者使用
6:4 那時候有偉人在地上、後來神的兒子們、和人的女子們交合生子、那就是上古英武有名的人。
There were gi ...

既然佢地咁有名, 咁究竟係邊位呢?

沙文 發表於 2016/10/10 20:27

人地有名有姓既
你睇唔見唶
去讀創世紀第四章哩
6:4 那時候有偉人在地上、後來神的兒子們、和人的女子們交合生子、那就是上古英武有名的人。
There were gi ...
沙文 發表於 2016/10/10 20:27

另外, 經上只說他們是「上古英武有名的人。」
沒有說他們就是巨人。

睇經睇你你咁很馬虎
6:4  There were giants in the earth in those days.

其它giants參考資料:
沙文 發表於 2016/10/10 22:23

「上古英武有名的人。」 是第四章
巨人是第六章
九唔搭八
其實,教徒所用嘅經,只不過係簡化版,所以佢地這方面的知識咁貧乏

詳情係記載在Book of Enoch. 睇過之後大家就明白基督教"嘅知小小扮代表"本質
https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Enoch

巨人後代叫做Nephilim,
https://en.wikipedia.org/wiki/Nephilim
係"跌咗落地"咁解, 而巨人族叫做Anakim.
https://en.wikipedia.org/wiki/Anakim
沙文 發表於 2016/10/11 01:02

咁你知丁垛, 都係扮哂代表唶
巨人在申命紀 2:10 又叫厄明人啵

厄明係希伯來文係『丫烏公』咁解
不如我送把冚家鏟過您, 您去掘條巨人賓周出來畀各界開下眼界
沙文 發表於 2016/10/11 22:33

唔使冚家鏟掘, 
成碌豎係到:

幾萬年前扯起左, 依家仲未軟

唔鍾意西式, 中式既都有:
回覆  beebeechan

嘩!各位街坊埋黎睇埋黎揀啦