返回列表 回覆 發帖

我漏咗部cellphone, 您地行先唔駛等我

回覆 97# beebeechan

思高版冇根據亂哨咁譯您又信
有一天係"8:22 Now it came to pass on a certain day"
回覆 102# beebeechan

未必, 同時一齊到都可以話"一下船,看見一大夥群眾"而且群眾唔知佢撐船會去邊, 冇可能在destination等佢, 經文亦話"跟"了他去, 咁一定係後面
回覆 104# beebeechan
有道理, 聖經真係先進文明單位
回覆 106# beebeechan
人地有好多body guard先上到車, 咁顯而經文所說叫門徒行先乃是揾笨情節啦
回覆 109# beebeechan

一間body guard 公司咪唔駛咯
回覆 111# beebeechan

係呀, 慳皮為上,門徒唔駛出糧, 最慳皮

而主耶穌駛開哂佢地, 情節純屬揾笨, 係為咗安排一場水上飄戲法表演
咁簡單嘅戲法一條友都掂嘅, 最怕冇觀眾啫

複雜戲法先要助手
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以話你唔在行, 阿穌行水戲法, 船上門徒都係媒。

若然彼得真係驚嗰隻係水鬼, 就唔會下海去試啦, 萬一真係水鬼揾替身, 咁咪攞黎衰。要試下嗰隻係咪水鬼, 係有其他較安全辦法嘅。點会好似彼得咁老襯

以下這個獨木舟tour, 早上7:00am從客棧出發, 7:30與Bethsaida的導遊會合, 沿當年路綫划獨木舟去Tabgha, 下午3:00pm返到客棧,即是來回7.5小時, 單程3.75小時, 若然rule out 停留Scenic Points, safety briefing, 食飯痾屎, 2.5小時扒11Km應該都好他條
有興趣嘅版友不妨体驗下當年水上飄戲法點樣dum時間在海上8,9個鐘頭等睇表演
http://www.tourplanisrael.com/_U ... yaking_brochure.pdf
Don't know where God is but the Devil is in the details
無畫面,無真相
旺角騷亂都有片睇哩
beebeechan 發表於 2016/2/9 06:45

行水戲法無畫面,無真相, 所以我都係信旺角騷亂
回覆 118# 抽刀斷水
您的推理講得通, 但我有小小補充

16Km行程, 本來行路都OK, 倘若搭船, 都係沿岸邊行船, 但係由於唔駛用腳行, 所以門徒就一時不察阿穌作出由佢一條友負責疏散5000群眾的無厘頭arrangement, 聽阿穌點, 搭船北上。
上咗船, 就變咗由出身水上人的彼得攞到控制權, 做咗titleless leader, 用各種藉口在海上拖咗超過一倍時間, 到天黑, 到達種下木樁岸邊, 而其他門徒都眼訓, 睡眼惺忪時就上演水上飄戲法, 加埋彼得整色整水扮驚, 耶穌行水嘅故事遂得以傳世
回覆 122# beebeechan

耶穌都係咁玩啦, 您都話有片有真相嘛
無畫面,無真相
旺角騷亂都有片睇哩
beebeechan 發表於 2016/2/9 06:45

您都係喺戲院洞悉旺角騷亂真相啦
回覆 125# beebeechan

又話唔係「海」?
湖仔有幾大浪? 浪高1米有找, 聖經古仔, 誇張失實
回覆 130# beebeechan

小心就唔會落水, 彼得都係蜑家佬, 佢一扮驚其他人就会驚
就係利用這點上演戲法
回覆 131# beebeechan

湖仔都有高聳0.4M潮水嘛, 對阿穌的戲法表演, 己好高聳
回覆 134# beebeechan

梗係啦。尤其是多馬, 出名係Doubting Thomas, 夾埋彼得做場大龍鳳希望留得住佢
內地不是用十進制嗎?
beebeechan 發表於 2016/2/10 07:31

尺係十進制喎
《漢書·律曆志》“度者,分、寸、尺、丈、引也,所以度長短也。本起黃鐘之長。以子穀秬黍中者一黍之廣度之。九十分黃鐘之長一,為一分;十分為寸,十寸為尺,十尺為丈,十丈為引,而五度審矣。”

陳版友貼這幅插圖都很能說明問題
各位去聽concert, 何曾見過散場時securities返屋企先, 由巨星一條友留在現場執頭執尾?

主耶穌咁安排, 話冇警轟我就乜都得
回覆 141# beebeechan

信徒聽話就唔會有separated brethren啦

更何况蜜蜂聽唔聽教都係睇心情
青竹蛇兒口, 陳蜂尾上針
    http://www.wccdaily.com.cn/shtml/hxdsb/20140324/197365.shtml
回覆 149# beebeechan

踏入更年期,  心情就係差d架哩。
所以, 門徒唔好話走就走,一走就穿煲
高級模式 | 發新話題
換一個