返回列表 回覆 發帖

[轉載] 宗教與科學,水火不容?記中文大學「思托邦」討論會

咁樣抝一万年都冇結果嘅, 應該听其言觀其行
睇下边個professor肯生cancer後淨稟神唔睇医生
咁先係真心信宗 ...
沙文 發表於 2017/2/7 18:26

咁如有人生幾種麖灑, 醫生都話無得醫,
但稟神後又不藥而愈,
呢個人應唔應該本來唔信都變左信呢
你又認為有無咁既真實個案發生過呢?
唔稟神都有可能不藥而愈。
你又認為有無咁既真實個發生過呢?
沙文 發表於 2017/2/9 00:07

又弊在係在稟神後先發生囉.

信仰就是久不久都有d連科學也騷哂頭的奇事,
使人不敢輕率棄掉

呢個穆斯林仲肯定地說醫好他的是耶穌, 不是亞拉
http://www.christiansinpakistan.com/jesus-healed-his-cancer-former-muslim-doctor-accepts-jesus/

http://blog.godreports.com/2012/09/jesus-visits-dying-muslim-in-hospital-room-brings-healing/

好番哂
或者唔稟神都會發生呢?
proof到 稟神同不藥而愈有關先有得講
沙文 發表於 2017/2/9 00:14

如果經常都係『唔使稟神都會發生』,
就唔會有咁多人在無助時去稟神哩.
呢個穆斯林點知耶穌/亞拉係點樣先得格?佢點知醫好他的是耶穌, 不是亞拉?
冇調查過, 同佢話乜得啦 ...
沙文 發表於 2017/2/9 00:30

冇調查過, 同佢話乜得啦

係, 個人既神蹟係無得查既
真, 假...要用當事人在騙假有甚麼動機, 有甚麼得益上判斷
這個穆斯林為何要不怕得罪鄉親要說是耶穌來治好他?
說了這個大話, 他有甚麼益處 (只有面對背教被殺的危機)?\

至少, 是有人肯出來作証.

猶如, 耶穌死了復活, 當時真係搵鬼來信哩......
但就是有人出來作証.
呢個穆斯林點知耶穌/亞拉係點樣先得格?佢點知醫好他的是耶穌, 不是亞拉?
冇調查過, 同佢話乜得啦 ...
沙文 發表於 2017/2/9 00:30

即使醫好條友既係亞拉...不是耶穌
條友病到懵哂, 認錯人
也証明是有神靈,
信仰...不要輕易推了不要.
科學可以話世界上無鬼既
但又有人話佢見過鬼
你叫佢話無鬼?
回覆  beebeechan

大把人飲香爐灰啦, 咁都可以成為根據嘅, 解簽佬都有PhD學位。 ...
沙文 發表於 2017/2/9 00:47

女生的G-點, 位於那裡, 唔使我講你都知

如果在性事中給予剌激, 女生當高潮迭起, 呤聲綿綿, 甚至出現潮吹咁講.
網上也有不少人教路, 如何要勾起中指, C-字型咁, R-R-R.

當人體生理學者去解剖女生陰道內壁那位置時, 實在又是找不到那G-點所在地是有甚麼特別的組織, 神經.
所以有說:G-點跟本不存在, 說有 G-點高潮的 女生是在扮野.
說有G-點的女生又實牙實齒咁話: 我明明係有咁既高潮, 你無唶,
我那處俾人掂幾野便high到入心入肺, 亞媽姓乜都唔記得.....係咪哎媽爹?
你無G-點是你有缺陷咋, 你不知甚麼是高潮!!!你不是一個完整的女性.

實際....女生有無G點呢?

當然, 四仔片好多潮吹都係扮既

正如, 好多解簽佬, 問米婆, 占卜睇相, 運程風水師....都係扮既

或者佢覺得昆到您好過癮呢?
沙文 發表於 2017/2/9 00:49

冇調查過, 你話乜都得啦
咁調查完先賣告白咯
沙文 2017/2/9 00:55 提交

呢個版既貼文,
好多都係未調查就拎黎賣告白架哩。
你仲未習慣咩?
神父牧師都係咁啦, 揾食啫
沙文 2017/2/9 01:06 提交

咁和尚,尼姑,道士呢?
神父牧師都係咁啦, 揾食啫
沙文 2017/2/9 01:06 提交

咁醫生都有黃祿,有庸醫既
搵食唶

咁做科學研究既又有無呃飯食既偽科學發表呢?
科學與宗教相不相容,首先得看係啥宗教,若是Gay督教,就肯定唔相容。
    科學講嘅係實證,Gay督教講嘅係 ...
旁觀者 2017/2/9 01:55 提交

科學同佛教又相容否?
有人搞針對
...
在科學實驗室內,你擰氫同氧溝埋,做一萬次試驗,一萬次都變成水,這是科學。
旁觀者 發表於 2017/2/9 01:55

咁一萬個四期驚灑既病人,
用同一種醫療方法, 同一種藥,
又不是一萬個都會被醫好, 有d得, 有時又唔得, 有時唔使醫又話得....
撞彩咁
咁醫術, 藥物學, 豈非不是科學黎囉???
...
假如一萬個生花柳嘅「神父」或「牧師」去祈禱,一萬個都好番,呢個係科學,若統統都冇好,就係偽科學。
旁觀者 發表於 2017/2/9 01:55

和尚有無生花柳既呢?
咁又唔止呢個版。
成個顛鼠教嘅立教原則都係狗噏當秘笈, G點摷到濕。 ...
沙文 2017/2/9 04:42 提交

會唔會
秘笈當狗翕,
出汁當尿急
若果您有verified 而 confirmed:
「在起初天主創造了天地。」咁就會。

before that, 仍然係:
神父愛兒童
...
沙文 2017/2/9 05:17 提交

咁你一日未死都唔可以confirm,verify
「末期癌症係無得醫」呢句係真既。

...
爆菊唔用笠
沙文 發表於 2017/2/9 05:17

爆菊又時都會用笠架
「在起初天主創造了天地。」咁就會。

...
沙文 發表於 2017/2/9 05:17

不可以 verify, 不可以confirm 的話, 不會一定是假的, 無發生的。
假若, 我告訴你「我這亞伯昨晚睡覺時失禁了」,
你一樣是不可以 verify, confirm, 我諗你馬上就信哩。
或是因你不能 confirm, verify ...所以, 我一定不會失禁了?

「在起初天主創造了天地。」
『昨晚我大便失禁』
那一句會是真?

在本版既貼文, 一早証明了 能夠"verify", "confirm" 不是『信』的唯一要素。
您諗錯啦, 您連出示底橫都悭番,我點解要信哩?
我話您聽, 其實天地連同天主係我屎窟痕嘅時候創造黎遣 ...
沙文 發表於 2017/2/9 08:48

你個屎窟一定俾人轏到大哂, 連天地都放得入
高級模式 | 發新話題
換一個