返回列表 回覆 發帖

尋歌啓事

似樣喇,似樣喇!重有冇呀?
原帖由 訪客得得b 於 2008-1-22 18:17 發表
無咁舊架,油脂仔時代個d呀。

哦~咁我明喇! 呢首ONJ 既 Hopelessly Devoted to You 就係經典啦。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
無咁舊架,油脂仔時代個d呀。

And I love you so Perry Como

Don't know where God is but the Devil is in the details

This is my song Petula Clark

Don't know where God is but the Devil is in the details

The Tennessee Waltz Patti Page

呢首好唔好呀?

原帖由 訪客得得b 於 2008-1-21 19:06 發表
沙兄阿沙兄,想聽番一些七十年代尾,流行於本港p場的慢歌。

即係可攬住條女跳舞個d呢。

雖然我唔太知七十年代尾P場既情況,假如你想跳華爾滋的話,睇下呢首岩唔岩駛?

Andy Williams - Moon River

重有無呀?呢!好浪漫,好浪漫個d呀!
揸住煲茶時代的歌呢?要浪漫到跳舞時攬到實哂個隻呀。

like this?

And when she danced
沙兄阿沙兄,想聽番一些七十年代尾,流行於本港p場的慢歌。

即係可攬住條女跳舞個d呢。

勿錯過menu中的其他歌。請問有冇人知hero的中文改編歌是何名字?

原帖由 訪客得得b 於 2008-1-8 01:29 發表
買得太遲

一早有首《買得太遲》啦,可惜無短片。

不在沉默中爆發,就在沉默中滅亡
送給大家:縴夫的愛

這首歌在小弟當年遊歷神洲曾紅極一時,至今仍印象深刻。

大秦文歌 Io che non vivo

Io vivo per Lei

回復 58# 的帖子

《論語‧衛靈公》子曰:「放鄭聲,遠佞人。鄭聲淫,佞人殆。」

本來我孔門弟子就掩耳不聽鄭聲淫嘅。但係阿B您咁易sentimental,即本俾波斯嘅靡靡之音您歎啦
中國的樂曲,詩詞作品故然是精彩豐富,但當中不少作品的題材,都是涉及亂世,戰禍,送愛人上戰場等等。其實亦反映中國人自古苦難多的一面。

回復 56# 的帖子

我話死史京仔冇文化啫,何曾有話B哥您呢?
係哩,王羲之的瓷器係冰度有得賣咖?係咪哥窰咖?幾錢担呀?
吾中華文化,當然係可以靜如處子,又可動若脫兔啦

不過,文化呢味嘢就要講浸淫,最忌臨渴掘井,恐防虛不受補。您要有文化,是但係【神奇秘譜】中攞一曲彈黎指點我顧曲周郎啦
原帖由 沙文 於 2008-1-18 00:08 發表
挑,係您冇文化之嘛。呢啲歌全用西域樂器伴奏,非我中土之物。out得過我師妹?這個太陽神節,佢就用聯合國選為世界非物質文化遣產--純中國樂器 --古琴  ,彈一曲「陽關三疊」過我聽。我魂兮飄渺,直情返咗唐朝呀..............
h ...

聽埋d慢吞吞野就叫做有文化呀?

好彩你話我無文化個句係細細隻字乍,吾係比其他網d人睇到實笑你,話你吾識野架。
王羲之的瓷器,凡高盛年嘅字畫,重有米開朗基羅原聲大碟,我屋企都有大把收藏啦,咁都算無文化?
你無咁淺層下嗎!

回復 54# 的帖子

呢喲都係大秦景教衰,害到我地咁,您冇理由用佢來hurt我,徒令親者痛、仇者快.......

雖則我係未娶到佢,但係只要有此段

則未可蓋棺定論者也!
原帖由 沙文 於 2008-1-18 00:08 發表
挑,係您冇文化之嘛。呢啲歌全用西域樂器伴奏,非我中土之物。out得過我師妹?這個太陽神節,佢就用聯合國選為世界非物質文化遣產--純中國樂器 --古琴  ,彈一曲「陽關三疊」過我聽。我魂兮飄渺,直情返咗唐朝呀..............
h ...

番左唐朝的話...你就娶左佢好耐啦
你依家有冇唐代婚姻批文丫?
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

高級模式 | 發新話題
換一個