返回列表 回覆 發帖

別人的善與惡怎樣影響我們的生命?

人憑良心可大概感覺到善惡
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/2 10:35

你既意思,係咪所有人(包括教徒和反基),都可憑良心大概感覺到善惡?抑或只限於教徒?
若「離教者之家」門庭冷落,妖教會使黑客來搞﹖會派你和BB仔來搞二人轉﹖
    正是因為「離教者之家」 ...    正是因為「離教者之家」頂到妖教入心入肺,才會如此。
旁觀者 發表於 2021/3/2 23:36
同意爷爷。妖教 & 敌对势力 & 邪教,根本不够離教者之家的一众正派高手博弈搏斗,因此走夹吾抖
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
三人行必有我豬.....果然無錯
beebeechan 發表於 2021/3/3 00:24
三人行必有走狗 .....果然無錯
三人行必有走狗 .....果然無錯
上流寄生族 發表於 2021/3/3 01:18

我放咗個臭屁, 你都好似摶命嗦........ 追住嚟聞.....一字不漏咁嗦哂
你既意思,係咪所有人(包括教徒和反基),都可憑良心大概感覺到善惡?抑或只限於教徒? ...
抽刀斷水 發表於 2021/3/3 01:03

良知, 又好似與生俱來就有既人性, (人以天主肖像而造卦)
不過, 犯罪既罪性, 貪婪, 咸濕, 嫉忌....亦唔使點教就有(原罪卦)

人性善定係性惡, 亞孟子,荀子都諗唔掂。

人之初,性本善, 定係性本賤呢?
我也想引用教會一方面對教徒離教時的常見相應回應:「這是人的問題,不是神的問題。」

抽刀斷水 發表於 2021/3/3 00:56

「這是人的問題,不是神的問題。」
呢個我同意啊!

你係想搞間高級餐廳, 無奈, 有幾個低格茶客走咗入嚟,
成間波士頓餐廳變咗地踎茶餐廳咁

果然係神憎鬼亦厭

呢到既人, 係憎佢 (lee瘋)既人格, 唔係憎佢既信仰立埸
天主愛世人,點解啲教徒學唔到1%而走去憎人?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
良知, 又好似與生俱來就有既人性, (人以天主肖像而造卦)
不過, 犯罪既罪性, 貪婪, 咸濕, 嫉忌....亦唔使 ...
beebeechan 發表於 2021/3/3 05:30

想探討下教徒眼中認為善惡同信仰有無咩關係咁啫。
回覆  逃出魔幻紀

看你經常興高采烈引用剎華的例子,我也想引用教會一方面對教徒離教時的常見相應回 ...
抽刀斷水 發表於 2021/3/3 00:56

這正是我想表達嘅意思:不論有信仰或無信仰嘅人(有冇信仰只有其本人嘅內心知道,教會中人唔一定有信仰,教會外嘅人唔一定無信仰),而作出嘅善/惡行為都會對他人、對社會造成影響。剎華受教會中人嘅「惡」影響而萌生去意,然後又受到教會外嘅人嘅「惡」影響,內心極度困擾從而憑良心再去反思。相反,如果佢喺教會內同教會外都冇遇到「惡」,到處都受到他人善待,情況係咪好唔同呢?剎華個案同因人而信/而不信嘅問題無關,「因人而信」係指有啲人好buy某個牧者,只專註於此牧者而非耶穌基督,離開咗呢個牧者其對主嘅信德就會大為減弱。剎華只係遇到「惡」而思考人性,作孟母三遷嘅選擇而已。
我哋大家都希望人地善待自己,咁樣就證明我地嘅內心係向往善而非向往惡嘅。有冇信仰嘅人都係咁樣。
都唔淨止因牧者,教友的影響也是十分重要。

希望人地善待自己,也應要善待他人,否則世界邊有人善待自己?

如果在教徒眼中,將人分類成反基督就係衰人,心生憎惡,因人廢言,咁又談何要求對方善待自己?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你既意思,係咪所有人(包括教徒和反基),都可憑良心大概感覺到善惡?抑或只限於教徒? ...
抽刀斷水 發表於 2021/3/3 01:03

《天主教教理》節錄:

1776. 「人在其良心的深處,發現法律的存在。這法律的來源並不是人,人卻應服從之。這法律的呼聲不斷地促使人去愛、行善並避惡,在適當時刻,它便於人內心發出迴響……這是天主在其心內銘刻的法律……良心是人最秘密的中樞、聖所。在此,人獨自與天主會晤,並聽到祂的聲音」。
1781. 良心使人對所完成的行為負起責任。如果人作惡,良心的正直判斷能夠留在他內作為善的普遍真理的見証,同時對他這一次選擇作見証。良心判斷的裁決,仍可成為希望和慈悲的保証。在指証所犯的錯誤時,提醒人祈求寬恕,繼續行善,並因著天主的恩寵不停地修練德行:
在祂面前可以安心;縱然我們的心責備我們,我們還可以安心,因為天主比我們的心大,祂原知道一切(若一 3:19-20)。
1790. 人該常聽從自己良心確定的判斷。如果人明知故意違反這樣的判斷而行事,他必將定自己的罪。但是也有可能,道德的良心處於無知中,並對即將採取或已經冒犯的行動,作出錯誤的判斷。
1791. 這種無知多次能歸咎於當事人,要他負責。「當人對探求真理及美善不大注意,或因犯罪習慣而良心變得幾乎盲目時」,就會發生此種情況。在這情況下,人對自己所作的惡要負罪責。
1792. 對基督及其福音的無知、他人留下的惡表、作情慾的奴隸、對良心獨立自主的誤解和意圖、拒絕接受教會的權威和教導、缺乏皈依和愛德,都能成為對倫理行為判斷偏差的原因。
1793. 反過來說,如果無知是無法克服的,或者錯誤的判斷對道德的主體無責任可言,這人所作的惡便不能歸咎於他。但這行為畢竟是一件邪惡、欠缺、錯亂的事。因此,應該下功夫努力糾正道德良心的錯誤。
都唔淨止因牧者,教友的影響也是十分重要。

抽刀斷水 發表於 2021/3/3 11:30

有啲人, 個眼球就只係睇到唔好既牧者,教友..使人離教。
但又總唔見佢地睇到有好既牧者,教友呢? 又唔會話因見到好榜模入教既呢?

所以, 仍然唔係教既問題, 係人既問題。
呢到既人, 係憎佢 (lee瘋)既人格, 唔係憎佢既信仰立埸
beebeechan 發表於 2021/3/3 05:56

我既人格係90分以上,冇乜問題,欠十分係因為比較懶!
我不說謊,不虛偽,直言直說,人不犯我,我不犯人,不過人若犯我,我必犯人,華春瑩姐姐話齋:來而不往非禮也!
我認為反基個個都坦蕩蕩,光明磊落,真君子也!

當然憎我們的都一定是說謊的偽君子,假道學,被反基插到痛處,咪憎恨人囉! (個口又吹自己善良喎?)
既然耶徒覺得反基乞你地憎,肯定是與反基的道德觀念相反,所以憎,對不?

所以越憎反基的耶徒,唔使審一定係衰到加零一!
所以你已經在此承認咗你老鼠bbchan就是果個衰到加零一之人,對是不對?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
天主愛世人,點解啲教徒學唔到1%而走去憎人?
抽刀斷水 發表於 2021/3/3 10:40

呢到憎隻瘋狗既唔止係教徒啵....
唔信教既迫芒時打, 信觀音既口合人弗....都憎佢㗎喎
完全符合過街老鼠既屬性
我既人格係90分以上,冇乜問題,
.
leefeng 發表於 2021/3/3 12:33

呢一句已經係你人格上有問題哩
所以越憎反基的耶徒
leefeng 發表於 2021/3/3 12:33

你又唔見我憎抽刀?
因為你真係好很賤嘛
有啲人, 個眼球就只係睇到唔好既牧者,教友..使人離教。
但又總唔見佢地睇到有好既牧者,教友呢? 又唔會話因見到好榜模入教既呢?

所以, 仍然唔係教既問題, 係人既問題。
beebeechan 發表於 2021/3/3 12:29

蝦,其實起初我都有咁想過,應該係人既錯,而唔係神或教或牧者既錯。
但慢慢睇睇下,接觸得越來越多基督教徒之後,才發現…

教徒多數係被人拉入教,而不是見到好榜模入教既!
另一樣重要的是:物以類聚,同樣性格的人才會繼續留番係教會裡。
比較有理性和受不了那些虛偽當有趣的人都很快會退出來,或變成反基的中堅份子!

點解會有咁大反差呢?
因為蛇鼠才可以成為一窩,受不了蛇鼠竇的人就會變成滅蛇滅鼠的人,道理很明顯!

再者,好神一定出好教,好教一定出好教牧,好教牧一定出好教徒,千古不移的道理!

反基已經講完又講,但耶徒的人格實在不行,教而不善:對基督教的殺戮性侵視而不見,賣國賣民,無家無國,不知羞恥為何物?
一個這樣的教,既不善良,忠孝仁愛信義和平,道德,國家民族,憐憫心全無?
這樣一個【基督教】,有人真的認為冇問題嗎?唔關神既事?唔關教既事?唔關教牧既事?只是個人問題嗎?

個人問題?點解全部都是邪惡的人才喜歡入基督教呢?
因為臭甖只能出臭草,物以類聚,蛇蠍老鼠一定喜歡抱團成為一窩!

好人無辦法信基督教,只有壞到出汁的人才會長駐在這些邪惡的耶穌教裡,不断去為害家庭,為害社會和國家民族!
所以越奸詐的人一定越憎恨好的人!睇戯都有教啦,對嗎?!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個