返回列表 回覆 發帖

地球的年齡

研究地球的誕生和發展,與其宗教在這個年代仍勉強去做,倒不如就交給科學好嗎?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
科學好勁咩?
一粒肉眼也看不到的 COVID-19已搞到世界秩序亂哂大籠
beebeechan 發表於 2021/9/5 23:35

如果現在仍是宗教掛帥年代,人們就日夜祈禱,或者找些替罪羔羊燒死,不懂戴口罩洗手打疫苗來防避了。
聽聞講令全世界人民聞之色變嘅黑死病同西班牙流感點解忽然間消失咗,到而家都冇人諗得明。今次唔知會唔會都係咁,過幾年忽然間丁一聲乜事都冇。
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/5 23:42

呢隻野又唔怕熱又唔怕凍,唔怕乾又唔怕潮濕,變種又叻,我就唔多樂觀了,最多就純咗變成流感囉。
問:科學不能解決一切問題。
答:誰說它能?但科學精神在於追求真理、探索未知,而不是將解決不到的事情訴諸鬼神。

如果人們生於沒有科學的年代而有Covid-19,那麼人們根本不知道什麼空氣飛沫傳播,能做的只有祈求上帝憐憫與寬恕。

當然,現今仍有教徒十分嚮往這種解決問題的方法,而我就慶幸自己活在民智稍開的時代了。

靈糧堂的禱文, 没有叫人禱告後不用戴口罩, 勤洗手, 持社交距離, 打疫苗。

正如耶穌的五餅二魚, 耶 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 16:31

如果活在宗教掛帥年代,人們會懂得戴口罩, 勤洗手, 保持社交距離, 打疫苗麼?

你要將解決不到的問題訴諸鬼神,找到滿足自己的答案,我沒有阻止你呢,但請也別阻止科學繼續求真解決問題的精神。
屌臭你基狗
讲道惊金醒

基督教果然派来来来超1流高手
上流寄生族 發表於 2021/9/6 17:12

麻煩你收斂一下,我們想認真討論。
幾時又罪加一條呢:「阻止科學繼續求真解決問題的精神」

科學未解決的來訴諸神是對的, 的確是可滿足的答 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:25

因為信奉宗教的人,往往會認為世間的一切,都在宗教(以基督宗教而言是聖經)可找到答案,於是就不再尋找其他解決/解釋啦。

有無阻止科學?你睇下非基督教血淚史囉。
我每次喺教堂彌撒完都同教友一切戴住口罩唸聖羅格禱文,唔覺得有衝突。
我每日都會為疫情祈禱,不過我已經打咗兩針biotec,唔覺得有乜嘢衝撞
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/7 00:09

我看衝突的位置在於:

- 如果祈禱有效,又何須戴口罩打biotec?
- 如果戴口罩打biotec有效,又何須祈禱?
你可能不知道誰是「大爆炸」Big Bang Theory 之父。
當年愛因斯旦聽過他的理論後也讚不絕口 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:43

呢啲人咪醒囉,識得借教會既力量同資源做科學,仲識跳出地球,奔向宇宙,畀教會用下佢個名有乜所謂,咁就可避免非基督教血淚史又添一個亡魂喇。
你不要忘記在宗教掛帥的年代, 推動科學的主力是教會。修院內的教士。
哈佛, 劍橋, 牛津都是教會一手創立 ...
beebeechan 發表於 2021/9/6 21:30

多少科學家寄人籬下,小心翼翼才得以避免被燒死,真係諗起都辛酸。
你講到佢係咁世界仔, 識利用教會資源上位,
咁名成了, 又唔跳出教會既呢?
佢一生都留在教會內當神父喎。
...
beebeechan 2021/9/7 00:59 提交

諗到個宇宙大爆炸,並唔可以當飯食架大佬。
愛因斯旦都話佢叻仔, 你慌無真銀搵?
仲使係修院清茶淡飯?
beebeechan 發表於 2021/9/7 08:29

或者佢同我一樣,諗唔到點可以利用宇宙大爆炸既諗法,實現財富自由啦。

又或者佢跳唔出comfort zone,所謂既清茶淡飯,其實係鐵飯碗、安樂茶飯。

地球現正流通既金錢同食物,實際同宇宙既起源無關架。
不過點都好,而家新約時期,天主耶穌基督嘅恩寵點樣運作法,反基者諗一千年都唔會諗得明嘅。
逃出魔幻紀 發表於 2021/9/7 09:32

我地諗唔明又好,你地解唔通都好,我又唔會阻止你地繼續祈禱既,我只不過指出我所觀察到既衝突位啫。
嗱,鬼拍後尾枕又一次自認反基喇!
逃出魔幻紀 2021/9/8 08:08 提交

哼,我以為我諗唔明,你就當我反基添。
高級模式 | 發新話題
換一個