返回列表 回覆 發帖

本網proudly presents: 離教文庫

有理據架:

中文:又睇唔到由梵蒂岡廣播電台編寫的天主教歷史,寫明法國大革命視教會為敗類
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 10:36

法國大革命份子敵視天主教又點?
不是因為要敵視天主教而革命啵.....

又打個比喻, 黃曱甴敵視藍店,
但唔係因為敵視藍店而上街。

你將個臨記咖哩啡當咗係主角

你咁講野, 真係唔講好過講
中文英文理解能力欠佳:英文:以為James Kwon Sang-yeon係金範禹,仲大大聲話人地錯。
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 10:36

你呢啲係和尚笑人甩髮光頭
兩篇講同一個人既野, 都好大出入啵, 一個人, 兩種死法

http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10092/2502

或者係金禹範唔同金範禹卦

實核一下人地寫既野,用埋腦去諗下, 唔好妄抄亂引胡貼
咁你學識咗兩者係有關係就得了,無謂講埋啲野代表自己無知啦。

...
抽刀斷水 2021/9/23 16:02 提交

你究竟想表達啲乜?
你貼的連結http://www.icm.gov.mo/rc/viewer/10092/2502話:

但你之前又講:
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 15:59

「你究竟想表達啲乜?」

回帖劈頭第一句已經巿好清楚既主題:

你呢啲係和尚笑人甩髮光頭
如果有錯漏,敬請各位指正 ...
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 16:06

康熙話傳教士要傳教, 便要領牌, 註冊。
有牌既就可以照傳教.....咁就唔係叫「禁」哩。

行醫要有牌, 股票經紀要有牌, .....
就給你說成「香港政府禁醫, 禁股票買賣」?
Timeline應是:

禁->容->容但需領票->禁
抽刀斷水 發表於 2021/9/23 23:32

跟你這條時序線....
由容(1669年)-----大容(1692年)------容(領票)1707年-----禁(1721年)
康熙1722卒,
即    康熙一生, 99%時間都是容教, 頂多是容+領牌
一禁...就無命了 (基督徒又可以用嚟抽下水)
叫做同傳教士打交道多年,臨死前終於覺悟做返件正確既事咁囉。
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 00:09

用少於一年的禁教, 就拎嚟話康熙全個朝代都係禁教.......
1669年起係禁。
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 00:11

康熙8年1669, 釋放被拘禁的耶穌會教士:湯若望、南懷仁
呢啲叫「禁教」??
禁……太迟。

禁……太短。

播下亡国因。
上流寄生族 發表於 2021/9/24 00:18

沒有禁教, 還是尊基的西方: 英, 美, 法,蘇 又會成列強喎
大清國弱,
好比人大昏迷50年, 醒番時仲話打撥號電話, 唔知乜係5G
不如你花少少時間望望,來源應該啱你口味:
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 01:01

你望完, 有乜唔明嚟問我仲好哩
你係盲定係刻意歪曲?

禁1669->容1692->禁1721->死1722

禁 = 1692 - 1669 + 1722 - 1721 = 24年
...
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 00:51

1669年---1692年 (23年)都係禁教咩?

1669年釋放南懷仁,
說楊光先揑詞天主教是邪教;
天主教無惡亂之處;
伊等照舊供奉....

呢啲係禁教既動作, 言詞嚟咩!!!

仲係蜜月期呀!....你睇到未?

(你唔好卦住睇文言文, 用埋個腦)
http://rportal.lib.ntnu.edu.tw/bitstream/20.500.12235/95400/2/n069022013702.pdf

你也花少少時間望望, 不要一篇網文睇到老。

如1669年後都是禁教,
為何仍會:

釋放傳教士

禁止地方官稱天主教為邪教

令地方官讓傳教士照行走, 不必禁止

這都是1669-1692年間的事。
你所引用的:

第二幅圖「禁止地方官稱天主教為邪教」,描述年份為1691年

抽刀斷水 2021/9/24 10:48 提交

內文寫了是 1687 年的事。
好多年份既,1687年將天主教從謀叛字樣刪去,「雖非明文弛禁,但也顯出中國朝廷對天主教政策的寬大 ...

你引述呢篇,即係認同1669年係「禁」唔係「容」了?
抽刀斷水 發表於 2021/9/24 14:29

康熙一登位, 除去前朝重臣鰲拜的權力後, 便釋放鰲拜要拘禁的傳教士。說「禁教」只是順一順前朝保守派大臣。

老師一早就說了:

可能當時你無領悟, 現經老師引導你多看些零碎史料, 重整組合下, 便是老師說的無錯:康熙禁教, 有名無實。
說真正的禁教是雍正開始, 還像樣一點
教徒同所謂違法達義,果真關係密切。
抽刀斷水 2021/9/24 22:10 提交

你打開 Laws of Hong Kong 也不難找出一堆寫在法律上卻又沒有嚴格執行的律列。

大清時代沒有立法會三讀。
皇上說的算
早上說禁
下午說容也可以
還是即時生效

莫非你以為逢法必義?
你打開 Laws of Hong Kong 也不難找出一堆寫在法律上卻又沒有嚴格執行的律列。 ...
beebeechan 發表於 2021/9/24 22:36

香港法律 228章 《簡易程序治罪條例》
4號, 15條

(15)在公眾街道或道路上奏玩任何樂器;
但根據及按照警務處處長運用絕對酌情決定權發出的一般或特別許可證的條件奏玩者,則屬例外;

警察見到都唔拉, 仲做埋觀眾, 維持秩序

4號
舞獅等的許可證
(1)除第(2)款另有規定外,任何人在公眾地方組織或參與舞獅、舞龍、舞麒麟或任何附隨的武術表演,即屬犯罪,經定罪後,可處第1級罰款及監禁6個月;但根據及按照警務處處長運用絕對酌情決定權發出的一般或特別許可證的條件進行者,則屬例外。

(新年時, 可以告好多武館, 唔少文娛表演都犯咗法)

28號
醉酒
(1)任何人被發現在公眾地方醉酒,或在根據任何與酒牌有關的條例而領有牌照的處所內醉酒,均可處第1級罰款。

大時大節警察去蘭桂坊會為庫房執唔少

6 號
街頭叫買或叫賣
任何人為了買賣任何物件而叫喊,或為了將其貨物、商品或生意脫手,或為了引人注意其貨物、商品或生意而發出任何噪音,可處第1級罰款。

(即係話...去鴨寮街, 女人街.....日日都可以拉到人!)
高級模式 | 發新話題
換一個