返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 《從頂尖軍團到香港大班》讀後感

可以把這種態度應用於作出「離教」的決定,當然也可以被理解為趁青春去「入教」。最初成立這個網站,其實就希望可以團結好離教者,「給予無與倫比的戰友情誼」,填補離教後失去「教友」的空虛。

究竟有沒有其他年輕追夢的離教者,有志向與魄力團結組織離開基督教的人,從而成為一個真正活著的組織,互相幫助,給予彼此鼓勵?
抽刀斷水 發表於 2022/7/1 17:51

看來你以為創辦離教者之家就是你人生中大成就, 無悔, 60歲時回想起也自豪的事。

「其實就希望可以團結好離教者」,, 經過18年。。。
你團結了甚麼? 一班傻更更, 没頭又没腦, 半痴半癲的「同道者」
填補離教後失去「教友」的空虛。
抽刀斷水 發表於 2022/7/1 17:51

你有無覺得矛盾?
當在教會時, 敎友來交通就說煩, 死纏, 滋擾。。。
當離開了, 又話「失去教友的空虛」
是有矛盾的沒錯,但人與人之間的相處,何嘗又不是不斷出現種種矛盾?

...
抽刀斷水 發表於 2022/7/2 11:57

人與人之間存在矛盾唔出奇,
不過呢到講緊既係自己同自己矛盾
今日鍾意陽光溫暖,明天喜歡下雨微涼,這樣算是自己同自己矛盾嗎? ...
抽刀斷水 2022/7/3 00:00 提交

溫暖陽光同下雨微涼係兩件事。

把口話鐘意陽光時,出了太陽又嫌晒熱辣辣。
呢啲先係矛盾。

好似我老婆去食肆。
人多就話無社交距離, 高危!
人少既又嫌無人幫襯啲野唔荒好食。
人性本來就係可能出現矛盾架啦,你呢個比喻都唔錯。
抽刀斷水 發表於 2022/7/3 16:24

「人性本來就係可能出現矛盾架啦」...呢個你袋落袋。
對「人人都是罪人」「人是與神隔絕」....呢啲就「袋住先」都唔肯。
你呢個比喻都唔錯。
抽刀斷水 發表於 2022/7/3 16:24

明顯你係有共嗚
莫非你老婆都係咁? 至少你見過有啲女人係咁睇野諗野。

宗教信仰都係一樣, 無咗共鳴, 你就當人係九噏。

當日在曠野二百幾萬以色列人, 死心塌地咁聽梅瑟訓示, 就係佢哋有共鳴....有一齊步過紅海的經歷。
宗教信仰, 缺少咗經歷, 真係幾難「共鳴」
高級模式 | 發新話題
換一個