返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

原帖由 沙文 於 2008-2-17 22:15 發表
「信移鼠大聖現象」之出現一定唔會早過佢首次還陽顯靈。因為「信移移鼠大聖」之內容包括還陽。
請提供資料予我方調查該日日期,以便决定計算到邊一日係「兩千年來」。
沙文兄,鼠年祝你早日信移鼠大聖!

所需資料如下:
來11:24 摩西因著信、長大了就不肯稱為法老女兒之子.
來11:25 他寧可和神的百姓同受苦害、也不願暫時享受罪中之樂.
來11:26 他看為基督受的凌辱、比埃及的財物更寶貴.因他想望所要得的賞賜。

回復 35# 的帖子

沙兄唔記得有人問耶穌過以下既問題咩?
太22:23 撒都該人常說沒有復活的事。那天、他們來問耶穌說、
太22:24 夫子、摩西說、人若死了、沒有孩子、他兄弟當娶他的妻、為哥哥生子立後。
太22:25 從前在我們這裡、有弟兄七人.第一個娶了妻、死了、沒有孩子、撇下妻子給兄弟。
太22:26 第二第三直到第七個、都是如此。
太22:27 末後、婦人也死了。
太22:28 這樣、當復活的時候、他是七個人中、那一個的妻子呢.因為他們都娶過他。

咁一個婦人嫁七個丈夫都得,摩西只係娶兩個老婆姐,你唔駛眼紅掛?
原帖由 小妹 於 2008-2-17 19:41 發表
反基督教/徒的事件與思想從耶穌時代已經存在, 聖經中記載不少.
儘管反基聲音越來越多, 也十分多元化, 但基督教至今立教兩千年, 信徒達世界人口3分1, 當中不乏文人學者科學家等.
究竟是甚麼原因使基督教在斥責聲及多 ...

不倒既原因就係因為經過兩千年,信徒只達世界人口3分1,仍然只係小數。
萬一信徒超過世界人口既二份一,變成大多數,咁就一定會倒下來喇,因為我地已經冇辦法再遵行主既命令啦!

太7:13 你們要進窄門.因為引到滅亡、那門是寬的、路是大的、進去的人也多。
太7:14 引到永生、那門是窄的、路是小的、找著的人也少。

反基既人只要不斷咁加入信徒行列,咪可以令到基督教倒下來囉!

回復 59# 的帖子

何以見得佢個埃及老婆當時未死?

唔駛捨近求遠,最多穆斯林既國家係印尼。

回復 63# 的帖子

共有4種說法:
1. 重婚、
2. 娶繼室、
3. 古實女子 = 西坡拉 (佢唔係埃及人,係米甸人)
4. 西坡拉早已被休。
http://www.ccbiblestudy.org/Old%20Testament/04Num/04CT12.htm
http://www.pcchong.net/Numbers/Numbers6.htm

唔駛捨近求遠,最近既穆斯林就係屋企既印傭。安坐家中都可以宣教既。

點解小妹唔計我個答案既?

回復 72# 的帖子

如果果節經文太難解,可以睇以下呢節:太 22:14 因為被召的人多,選上的人少。
我認為根本唔應該用世上有幾多信徒來看基督教的成敗,而根據聖經所講,信徒亦點都唔會成為大多數。

信仰是個人的決擇,唔受地域網域限制。所以"呢度"可以有人當聖經係流,亦可以有人當聖經係堅。教會裡面亦一樣可以有人當聖經係流。

粗略來說,小弟開始信聖經已經係上一個世紀既事。

回復 102# Paul_Bard 的帖子

To Paul: 中國人過年就緊係要熱鬧吓喇!要同沙文兄拜年吖麻。
如果我尋日俾一個自稱為無神論者既人打劫,我今日上黎呢處搵人問責道歉,會否被認為「好天真、好傻」?

回復 129# dye 的帖子

從來就沒有什麼救世主,也不靠神仙皇帝。

回復 132# dye 的帖子

從來就沒有什麼救世主,也不靠神仙皇帝。所以「人不為己,天誅地滅」。
原帖由 Nomad 於 2008-2-21 15:38 發表
真好
多得M2的例子,我們被基督徒打劫,只要到教會引用「起初神創造天地」問責,就可以了。

見笑了!閣下唔係不嬲都已經係咁早咩?小弟豈敢邀功。
跟住係未會問我 "Are you ready to condem 黃帝 for his genocidal campaign against 蚩尤?"

回復 139# Nomad 的帖子

如果以為讀大學唔駛交學費就真係好天真好傻!

回復 140# Nomad 的帖子

小弟今次唯有自認好天真好傻。
原來"黃帝vs>蚩尤"係"隻揪",唔係部族戰爭!
多謝賜教!

回復 146# dye 的帖子

如果趕人走唔算種族清洗,以色列趕哂d巴人走咪攪掂?
講到底呢個係爭奪土地既問題。

而家世界既共識(so to speak)係反對更改國界,但現時既國界咪係靠前人打生打死爭番黎。點解以前既人野蠻(以現代人既眼光)搶番黎既地方,而家就變左神聖不可侵犯既領土?如果支持維持現有國界,係未等於endorse以前既野蠻行為?

回復 152# Nomad 的帖子

四千年前蚩尤族走了到中國南部,咁中國南部既人又左去邊,唔通跳落南中國海暢泳呀?

>現在巴人走哪裡?四處都是指著他們的槍。
家下仲有唔少巴人係落難約旦,約旦人冇搵槍指住佢地播。

>如果你連有限資源和解決困難的能力下避免殺戮的折衷案和認同古代的野蠻做法都分不開...
無論你支持或者反對科索沃從塞爾維亞分裂出去,都會有人唔認同。折衷案就正正係認同古代野蠻行為既後果,保存搶番黎既地方。

回復 158# 的帖子

>If one use certain beliefs as the reason to kill, the belief should be condemned.

If I use a knife to kill, would you condemn the knife?  If I use a knife to save (say as a surgeon), would you appreciate the knife?

There is no need, and not possible to differentiate real or false Christians.

There are Christians who "use" their beliefs as reasons to kill, and there are Christians who "use" their beliefs as reasons to save.  Are u going to condemn the beliefs or the persons doing the bad things?
一位內地學者告訴我,兩廣原居民是現在的越南人。聽後你會否超特大苦笑,立刻派船把他們接來。

回復 165# Nomad 的帖子

空地雖然多,優質地卻唔係咁多。如果唔係d中國既小數民族都唔會走哂去d窮鄉僻壤既山區喇。
無驚無險,又到五點!

走之前都要同Dye拜年:鼠年祝你既人道主義事業蒸蒸日上!
高級模式 | 發新話題
換一個