返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

反基督教/徒的事件與思想從耶穌時代已經存在, 聖經中記載不少.
儘管反基聲音越來越多, 也十分多元化, 但基
...
為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?
【谢谢】小妹 發表於 2008/2/17 19:41
...... from My own 4 deleted newposts   【轉載】
[  too sensitive 《……抱歉,可能影响条虫{个人}仕途》] :::

【虫评
其实,基督教会,颇太多此等高高高高科技高高高学历之人士《《《例 - 孙中山《医生》》》》,来证明基督教是“10 分
有理性
有道理 的教”
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
反基督教/徒的事件與思想從耶穌時代已經存在, 聖經中記載不少.
儘管反基聲音越來越多, 也十分多元化, 但基 ...
為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒
小妹 發表於 2008/2/17 19:41
谢谢小妹

因太多$
故太多诸葛亮

例如

https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13860&rpid=137270&ordertype=0&page=1#pid137270
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
長春子誕辰歡欣!

今日係我祖師爺全真7子長春子丘處機丘真人寶誕,唔知點解基督徒版友又唔發表賀詞呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 423# 抽刀斷水

萬事都互相效力叫唔愛神嘅人都得埋益處丫嘛
沙文跟小鹿的互動性真強!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

祝元宵節愉快!

願邪儍瑕往後不再伸手擊打屁股。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

一度住宅,一度office咁啫
沙文 發表於 2015/3/4 05:50

祝元宵節愉快!

願媽媽往後不再打屁股。
回覆 420# beebeechan

一度住宅,一度office咁啫
拜祖先向來都係包埋咳臣咖啦
一入祠堂,成籮神主牌,一定會順便拜埋2叔公嘅
...
沙文 發表於 2015/3/4 04:12

哇。。。。乜住公屋,劏房咁慘呀

住獨立屋,豪宅嘛
拜祖先向來都係包埋咳臣咖啦
一入祠堂,成籮神主牌,一定會順便拜埋2叔公嘅
佢爬樹太叻, 始終未係好習慣行路
就算唔係,拜下cousin都唔會蝕底嘅, 叔婆奶奶都會保佑您咖嘛

...
沙文 發表於 2015/3/3 16:05

拜祖先降格成拜咳臣
跌隠左落地都挪渣沙
佢爬樹太叻, 始終未係好習慣行路
就算唔係,拜下cousin都唔會蝕底嘅, 叔婆奶奶都會保佑您咖嘛
http://humanorigins.si.edu/evide ... ls/fossils/al-288-1
http://www.bbc.co.uk/sn/prehisto ... other_of_man1.shtml
係呀,所以我每逢春秋二祭都有去National Museum of Natural History, Washington, D.C.裝香拜下祖先

係咁咖啦,親生一定似樣, 其實只係8婆式錯誤觀念。所以我唔否認我係靚過Australopithecus Lucy

沙文 發表於 2015/3/3 09:47

你上錯山墳, 拜錯祖先哩

法國 Science et Vie 雜誌早有報導
人類學界已否定露茜是人類祖先。

噢, 原來早在 1999 年便這樣說了。

2015年的你仍是懵盛盛, 追不上知識。
係咁咖啦,親生一定似樣, 其實只係8婆式錯誤觀念。所以我唔否認我係靚過Australopithecus Lucy

古鯨亞目 都唔係照自己嘅形像

搞條咁嘢出來

回覆 412# 沙文

一點都不像您呀。
回覆 411# 小鹿

係呀,所以我每逢春秋二祭都有去National Museum of Natural History, Washington, D.C.裝香拜下祖先
其實,喜樂一詞出於《淮南子·泰族訓》:有喜樂之性,故有鐘鼓筦絃之音
係道家嘅經典。基督徒一般係執人 ...
沙文 發表於 2015/2/28 06:37

人類都是同一個來源,並且都是繼承了前人的積累才發展到今天。
基督徒一般不用快樂一詞,而是使用喜樂一詞。
小鹿 發表於 2015/2/22 20:16

其實,喜樂一詞出於《淮南子·泰族訓》:有喜樂之性,故有鐘鼓筦絃之音
係道家嘅經典。基督徒一般係執人口水尾啫
回覆 408# 小鹿

心疼。打在兒身痛在娘咁咯
回覆  小鹿
唔止。跪玻璃頂痰罐或任何前蘇聯酷刑我都OK,從不需要參考聖經 ...
沙文 發表於 2015/2/24 21:42

您老婆就不心疼您呀?
高級模式 | 發新話題
換一個