返回列表 回覆 發帖

為何基督教兩千年來至今仍屹立不倒?

此法由抽刀斷水用之尚可。
但我行不得此計。我老婆一向知我有fxxking machine這外號, 金槍不倒,能征慣戰。莫講話昨晚,好似閃光燈咁即刻recharge都視作等閒
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

我有咩辦法要佢:「若然妳信妳今晚好靚就一定要信埋我尋晚冇去滾」?
若您幫到我,您就免咗我嘅債,如同我免了人的債。
沙文 發表於 2015/2/8 16:39

有,你今晚努力搖,交足貨,斤両足,梅開二度,証明你個倉存貨足額,即係昨晚無私幫生意,無穿櫃桶,無打斧頭

軟奶奶,有氣無力咁就穿崩哩

記得量力而為, 不要死充死頂, 
回覆 322# 小鹿

係呀。可惜教会学校一直唔信新約其實係歷史科教材。您幾時做校長,可以監硬叫歷史科教師以後不准教史記,要用新約做textbook,唔係就炒魷。

如此学生家長負担又少咗, 又環保 -- 一本書兩科share用,一定受業界表揚,第日升您做minister of education都有之。
回覆 319# beebeechan

就係啦。
尋晚我冇去同隻雞滾床單嘅事,同而家相隔一晚啫,可信度遠遠高於前晚嘅冇1 night stand

我有咩辦法要佢:「若然妳信妳今晚好靚就一定要信埋我尋晚冇去滾」?
若您幫到我,您就免咗我嘅債,如同我免了人的債。
回覆 306# 沙文

CHECK PM
二十四史,中國古代各朝撰寫的二十四部史書的總稱,是被歷來的朝代納為正統的史書,故又稱「正史」。它上起傳說中的黃帝,止於明朝崇禎十七年(1644年),計3213卷。

二十四史中最有名的是西漢歷史學家司馬遷編寫的《史記》,是中國第一部、最出名的紀傳體通史,記載了中國上古傳說上自黃帝時代,下至漢武帝元狩元年,共三千多年的歷史。

就舉《史記》的例子來說。
《史記》,成書於公元前104年-前91年。
現存最早的版本為南北朝時期(420年—589年)的抄本殘卷,相隔年代為500年。
現存各種古本100多種。

《新約聖經》包括福音書、歷史書、使徒書信和啟示錄等幾部分,共有二十七卷。

《新約聖經》,成書於公元50-100年。
現存最早的一份新約聖經手抄本—賴蘭抄本(John Ryland MMs),約在公元130年左右寫成,現存於英國曼徹斯特的賴蘭圖書館,相隔年代不到50年。
現存早期的抄本約有7500種。

時間間隔越長的抄本,出錯的可能性越大。就版本的可信度來說,越早期的版本數量越多,越能縮小與原版的差別。從上面的比較來看,《新約聖經》的可信度,遠遠高於《史記》。
任何歷史都不能重演。
你也未曉怎樣找到個虫洞可以回到那個時框目睹一切。
甚麼都只憑人的記錄來作判斷真 ...
beebeechan 發表於 2015/2/8 02:29

正是這個意思。

比較可信度,需要考察人的記錄離事件發生時間的遠近,所保留下來的古籍的多寡,古籍之間的比較等等。在這些方面,新約有極高的可信度。目前在我所知道的古籍中,還沒有找到可以與新約古籍相比較的。

過咗去就算啦,往事且休提啦
沙文 發表於 2015/2/8 06:13

咁人地若欠你錢,你千祈咪追

唔出奇啫。
譬如,同樣係我講嘅嘢,我老婆都係有時信有時唔信。

我話尋晚冇去滾,佢就 ...
沙文 發表於 2015/2/8 05:16

當然不信哩
佢明明叫你滾開,滾蛋,滾落床,又見你屎滾尿滾。。你都話無滾。
回覆 314# beebeechan

過咗去就算啦,往事且休提啦
回覆 313# beebeechan
好啦。您雪凍食啦
回覆 315# beebeechan

唔出奇啫。
譬如,同樣係我講嘅嘢,我老婆都係有時信有時唔信。

我話尋晚冇去滾,佢就唔信。
我話「妳今晚好靚」,佢就信。
感謝,我這個基督徒能夠在此註冊。謝謝阿文的鏈接。

僅僅從上帝殺死人的事件上才能了解上帝的存在,不 ...
小鹿 發表於 2015/2/7 23:09

他們也是用那本經來說上帝殺死人的,他們信十足呀。鐵証如山似的。
同是那本經說耶穌復活了,他們又不信喎!
.冇.......冇任何一個一個同期的(或一千年以上)我確信是歷史事實嘅例子,sorry. 我歷史好喳咖咋,您唔好考我啦

沙文 發表於 2015/2/8 02:11

你會唔會連上兩個小時做過乜都唔知哩。。。老人痴呆
回覆 312# 沙文

雪凍食
我未。您自己食番啦,凍咗冇益咖
Don't know where God is but the Devil is in the details
您就拍得好high哩。今日痾咗福音未呀?
沙文 發表於 2015/2/8 03:01

你肚餓哩咩?
開餐囉!
回覆 309# beebeechan
您就拍得好high哩。今日痾咗福音未呀?

咁又未必。整緊咖啦,至於商務客位收費若干,要等顧問報告,遲尐話您聽
...
沙文 發表於 2015/2/8 02:35

哈。。你話鍾意話佢整緊哩,就黎得哩咪由你得到夠咯,我唔阻你。

人的相信機制好妙架,
有d 野,狗翕都有人信
有另一 d, 打銀死也不信。

Can traversable wormholes be created, allowing us to achieve our wildest dreams of traveling between the stars? ---挑
啪幾粒十字架,藍精靈都有咁既效果哩
回覆 307# beebeechan

咁又未必。整緊咖啦,至於商務客位收費若干,要等顧問報告,遲尐話您聽
http://www.centauri-dreams.org/?p=561
高級模式 | 發新話題
換一個