返回列表 回覆 發帖

縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,有什麼益處?

言下之意, 佛道的「萬物皆自然」亦是無証又無據。
你只是用白口說空話來說人空口說白話 ...
beebeechan 發表於 2023/1/11 22:40

言下之意,即係你認同咗呢句「天主按照祂的形象造人,這根本就是空口說白話」。
要犯罪後才知道德?
咁你咪要犯多啲罪先知犯罪係唔好既
殺多啲人然後先知咁係唔岩? 好似阿育王咁..殺到血 ...
beebeechan 發表於 2023/1/11 22:48

食「分辨善惡樹的果子」係犯罪咩?未食又點知道喎。
好似經上話厄娃未食之前就一早知食咗會「死」,, 係天主吩咐過唔食得既
咁算唔算「知道」呢 ...
beebeechan 發表於 2023/1/11 23:21

在不能分辨善惡的狀態之下去食禁果,比較起禁教期間蓄意違法傳教既傳教士,後者犯罪意識強得多了。
大清皇帝就是神?

康熙, 雍正都無話佢哋係神啵

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落咗 ...
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:00

大清皇帝就唔係神,不過响佢既管轄區域之內,就要聽佢說話,否則就係違抗聖旨,即係違法。
你回答一下, #11 說的, 怎樣是「在不能分辨善惡的狀態之下」
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:01

#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡..係用天主俾既尺
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:24

呢點唔係好了解,係咪會咁:

1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。
分雲吞水餃可以好客觀地用大小, 形狀, 食材來分辨
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

你所指既「客觀」係用天主/店主把尺定係自己把尺先?

例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢
beebeechan 發表於 2023/1/13 23:43

我咪講咗有個好客觀既標準可以跟隨囉,就係法律。犯法拉得被判有罪既,咪就係恐佈份子囉;判入小欖青山既,咪就係儍佬囉;判無罪釋放既,咪就係烈士囉。最後佢單case點判呢?

係你一直唔buy法律之嘛,禁教期間違法傳教既傳教士,你都話好OK無問題。
天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 22:49

請教下,聖傳係咪因時間改變?我睇禮儀之爭,見到教皇反反覆覆,有感而發咋。
你「請」到, 我一定盡力「教」((雖然我唔一定識哂咁多野)

中文說的「聖傳」,, 你看不出甚麼來的。
...
beebeechan 發表於 2023/1/14 03:49

咁基於教宗無誤,而歷代教宗對神儀之爭既policy又咁反覆,一時一樣,點無誤法?
你呢度有誤會,「教宗無誤」係教宗使用「無誤」嘅權宣佈嘅嘢先至有無誤既性質,歷來宣布過嘅好似五只手指 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/1/14 12:23

奇怪陳版友在41樓已說Tradition之中有「聖母無玷原罪」的例子,那又何須用「教宗無誤」既權來宣佈呢?
陳版友講到一舊舊,於是拜讀蘇遠泰博士(神學及歷史科副教授)關於「聖傳」既文章,發現一段:

我們不應把聖傳「物化」或「文字化」,所謂「物化」或「文字化」,就是視聖傳為一件固定的事物,或是一段經文、一項教義等等已經完成的東西 – 聖傳不應被視為一件由耶穌時代保留的東西,一代傳一代,沒有改變,死板一塊。

https://www.bshk.edu.hk/2021-12-16/

按此段理解,咁即係話:聖傳係隨時間而改變既。

對此陳版友仲有無咩補充呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 51# beebeechan

唉呀,真係唔鬼知你地啲基督徒咁多門派丫嘛,咁唯有睇天主教教理啦:

75-83節:

耶穌建立教會,是藉着祂所選定的宗徒。祂親自的教導和後來藉着聖神的默感,令宗徒悟出耶穌對我們確切的指引。這些教導有些經敘述寫下來成為新約聖經;但也有很多並不能盡寫下來的。如口傳的教導、禮儀和凡藉着那活躍的聖神,並透過教會和宗徒的承繼人,即主教和教宗,對我們不斷的教導。這後者就稱之為「聖傳」。

聖傳包括信仰上和道德上的教理,是來自耶穌和宗徒的訓導,並藉着聖神加以深化。所以聖傳中的教導,在大方向方面,是不能改變的,但在其表達和解釋,卻可隨着時間漸漸加深和變得完整。

係咪好似人大釋法咁呀?港人治港大方向無改變到呀,而選舉制度亦只係「完善」咗啫。
回覆 53# beebeechan

聖傳見解又有門派分別,神父解說又話唔準確,你又講到一舊舊,比喻言不達意,算了我遲些再了解吧。
高級模式 | 發新話題
換一個