返回列表 回覆 發帖

不自由,毋寧死!

回覆 38# beebeechan

咁呢啲係耶穌天兵同撒但撒但追隨者之間嘅事啦!
咁乜你係天兵咩?你死而復活左啦?

耶穌就係教人係對峙時任人打,所以澤連司機如果係耶穌啲人應該識係開戰前用和平手段解決,
如果普京硬係要打埋嚟,咁咪唯有攪投降囉。
如果你話呢種做法講不通,咁咪即係聖經耶穌教導話任人打左右面講不通,咁即係聖經耶穌教導「假」囉!對不?
回覆 38# beebeechan

「你唔亂挑衅聖經時我都會幾愛你既」

咁咪即係你只能「以牙還牙、以眼還眼」,做唔到「愛仇敵」,即係你跟唔到耶穌成全的律法囉。
回覆 39# beebeechan

要用到高等批判,咁即係聖經唔係「全真」,咁聖經咪唔係所謂嘅「神所默示」囉。

回覆 40# beebeechan

嘅然聖經唔係無誤,何解天主教(或教理)又會無誤?
嘅然天主教唔認為聖經無誤,咁即係承認聖經有假啦!對不?
嘅然聖經有假,咁即係聖經唔係「神所默示」啦!對不?
回覆  beebeechan

「你唔亂挑衅聖經時我都會幾愛你既」

咁咪即係你只能「以牙還牙、以眼還眼」,做 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:01

我係呢到成日俾條友屌喎
你有無見我屌番佢呢?
點可以話我以牙還牙, 以屌還屌

要用到高等批判,咁即係聖經唔係「全真」,咁聖經咪唔係所謂嘅「神所默示」囉。 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:03

即係黑社會陀地叫你「出入平安」時
你係咪要用higher textual criticism嚟睇咁呢
你唔可以話佢講假話喎
回覆 45# beebeechan

咁你都係唔係完全做到唔以牙還牙額,咁即係你唔係完全跟到耶穌嘅成全律法囉!
而你跟到幾多呢?我睇到你只係跟到好少。

回覆 46# beebeechan

咁你都可以話佢唔係講緊假話呀?
咁我服左你。
你只能講佢講出入平安時真時假。
咁套用聖經咪即係聖經有假囉。

咁你都係唔係完全做到唔以牙還牙額,咁即係你唔係完全跟到耶穌嘅成全律法囉!
而 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:12

#20你先話我做到
咁即係你只能做到「以牙還牙,以眼還眼」囉!

依家又話我做未到

唔知點textual criticism勒

回覆 49# beebeechan

嗰時你都未向我自證你有做到過。

拿,咁你係完全跟到耶穌嘅成全律法之前就唔好隨便向人傳福音學人講耶穌啦,如果唔係啲人見你做唔到做唔足啲聖經耶穌教導就會知聖經耶穌係信唔過㗎啦。

咁你都可以話佢唔係講緊假話呀?
咁我服左你。
你只能講佢講出入平安時真時假。
...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:13

higher textual criticism就係要由文字中找回真正要表達的意思
即使是黑社會陀地同你講出入平安, 都可以係祝福嚟
視乎講話埸合, 前因後果
唔係同你講緊「真假」

回覆 51# beebeechan

咁即係見人講人話,見鬼講鬼話。
聖經向唔同嘅人就講唔同嘅話嚟呃呃tumtum。

回覆 51# beebeechan

高等批判指出聖經有好多講大話造假嘅地方,呢啲事實又唔見你講?

高等批判指出聖經有好多講大話造假嘅地方,呢啲事實又唔見你講? ...
天人…. 發表於 2023/1/20 06:27

咁「有好多」時又唔見你舉到一個例子既?
你見人講鬼話哩

回覆 54# beebeechan

使鬼我舉咩!大把聖經歷史批判法學者舉晒證啦!

話時話,又唔見你可以舉到一例駁斥到學者用高等批判指出嘅聖經大話造假唔係事實嚟嘅?

話時話,又唔見你可以舉到一例駁 ...
天人…. 發表於 2023/1/20 07:04

哦..原來你不舉

大把聖經歷史批判法學者舉晒證啦!

李+X大把錢時, 唔等如你就係有錢架喎

回覆 56# beebeechan

係囉,我「不舉」,亦唔代表學者無舉,不過你都一樣「不舉」啫。

你唔係「不舉」嘅咪駁斥下高等批判指出聖經嘅大話造假點解唔係事實囉。

.
天人…. 發表於 2023/1/20 07:04

亦有大把神學家, 經學者講咗呢段野係要點睇啦
生擒了艾城的王,將他解到約書亞那裏。以色列人在田間和曠野殺盡所追趕一切的居民,艾城人倒在刀下,直到滅盡。以色列眾人就回到艾城,用刀殺了城中的人,當日殺斃的人,連男帶女,共有一萬二千,就是艾城所有的人。約書亞沒有收回手裏所伸出來的短鎗,直到把艾城的一切居民,盡行殺滅。惟獨城中的牲畜和財物,以色列人都取為自己的掠物,是照耶和華所吩咐約書亞的話。約書亞將艾城焚燒,使城永為高堆、荒場,直到今日。又將艾城王掛在樹上,直到晚上。日落的時候,約書亞吩咐人把屍首取下來,丟在城門口,在屍首上堆成一大堆石頭,直存到今日。」《約書亞記》8:18

咁你唔好叫我舉喇

係囉,我「不舉」,
天人…. 發表於 2023/1/20 07:15

喂...咁你即係舉唔舉到架

你唔好去呢啲垃圾網到搵喎
「聖經的錯誤 - 令人戰慄的聖經 (truthbible.net)」
嗰到無架
亦有大把神學家, 經學者講咗呢段野係要點睇啦

咁你唔好叫我舉喇
beebeechan 發表於 2023/1/20 07:16

咁即係你只能剪貼人哋啲嘢出嚟,唔能夠舉你自己啲嘢出嚟,咁即係你「不舉」啦!

李嘉誠有錢唔等如你有錢呀麻!你講嘅!唔係咩?
高級模式 | 發新話題
換一個