返回列表 回覆 發帖

對我啟發至深的經文

以致今日成日買new toys被老婆鬧。
沙文 發表於 2023/1/28 04:41

你俾一億幾千萬佢楂手, 就哦少啲
咁亦完美解釋咗很久很久以前的墮落天使好lunglung點解會咁墮落,根本就係結構性的工資分配不公導致
沙文 發表於 2023/1/28 04:41

以你對經文的認識, 應知天使係為乜反叛既
你唔好特登係到教壞啲後輩虫
經您解說,我們明白咗反叛的發過程吖嘛: 唔好大教壞細,這是由於天主嘅品格在勤儉方面的缺陷所導致
道德就好似一條防線,一點被攻破就很容易有機會全線崩潰,所以"一件污,兩件穢"就係咁解。好似我公司receptionist Susanna 每次行過我都想揸下佢對波,若果今日得揸到波,唔爭在聽日摸埋籮柚,後日入房……
天使得到嘅薰陶亦係咁,佢見天主完全唔care資源,本來應該慎用的資源,佢睇下邊個做嘢少就多多有打賞唔學壞有鬼啦。大花筒都得,又唔爭在多幾様啦。

事情就係咁發展出來。

Don't know where God is but the Devil is in the details
經您解說,我們明白咗反叛的發過程吖嘛: 唔好大教壞細,這是由於天主嘅品格在勤儉方面的缺陷所導致。
道德 ...
沙文 發表於 2023/1/28 23:51

乜你做過天主既天使, 係天堂打個工咩?
唔通沙文真係摸咗天使receptionist Susann對波, 被逐出天庭,打落人間, 做撒殫跟班?
僱人進他的葡萄園做工
沙文 發表於 2023/1/28 23:51

又聯想到好似遊船河, 你一早報名, 8日7夜 $1299
人地last minute 刁....$800 又可以上船...同你住既食既一樣, 著數多過你
咁你又同船公司嘈咩?
(係咪早報名無著數咁呢?)
回覆 44# beebeechan

都有可能架。聽講投胎後未必能即時知道自己前世係邊個。主耶穌細路嗰陣都唔知自己原來咁駕勢,後來忽然有一天覺得屎窟甚為痕癢,先致realizes“原來我係聖子!”
到我覺醒嗰陣話您知。
咁你又同船公司嘈咩?
beebeechan 發表於 2023/1/28 12:18

唔會啦,咁係fair嘅。我有好多房揀,佢得一兩間揀一定冇balconey.以及,last minute book cruise 難買機票,可能要business class or 1st class.
這裡還有小小補充。
點解我話天主的品格在勤儉方面有缺憾呢?這古仔表面上只透露佢大花筒,點睇出佢懶呢?
耶穌話園主清晨出去為自已的葡萄園僱工人,之後分別在第3,6,9,11時辰去請人。11時辰嗰陣,佢問“為什麼你們站在這裏整天閒着?”可知嗰尐人唔係11時辰之前出現,根本佢地成日喺度,只係園主並冇行勻曬成個街市搵人,而係行小小範圍就收工,lailai閒話知您。

所以我們得知,係園主偷懶。
Don't know where God is but the Devil is in the details
這裡還有小小補充。
點解我話天主的品格在勤儉方面有缺憾呢?這古仔表面上只透露佢大花筒,點睇出佢懶呢?
...
沙文 發表於 2023/1/29 09:18

你話招工管家大花筒亂使錢。
唔係喎....佢出一個德納請人...大花筒又想懶早收工, 不如出十個德納..班友個個仆嚟開工哩, 管家收得工。唔使仲有人嫌工資奀唧唧唔吼豆.
擺明管家佢係用市價嚟請人, 同老闆慳家架。
11時辰嗰陣,佢問“為什麼你們站在這裏整天閒着?”
沙文 發表於 2023/1/29 09:18

我都有少少補充

管家11時辰仲招工, 係當night shift嘛
釀上等靚酒係要採用晚間採摘既萄葡架。

管家出糧時係人工後付, 先付 (好似買基金, 都有front load, back-end load)選擇既
管家唔想開夜, 又接近11時要收工返屋企搵羅沙蓮...朝早又瞓得晏, 凌晨補一Q, 唔想日未出就迼起身去出糧, 不如俾咗先咁解.
回覆 49# beebeechan

我冇話管工大花筒。出幾多糧係事頭吩咐,否則事頭就唔會咁樣講”我並沒有虧負你,你不是和我議定了一個『德納』嗎?”
管家唔想開夜, 又接近11時要收工返屋企搵羅沙蓮...朝早又瞓得晏, 凌晨補一Q, 唔想日未出就迼起身去出糧, 不如俾咗先咁解.
beebeechan 發表於 2023/1/28 20:28

no la.係事頭叫現在出糧
到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。
sorry經更仔細考量,48樓的推論可能不夠準確,事頭並非冇行勻成個市集,事情的真相係,佢係葡萄園素人,以前根本未營過winery, 唔識計要請幾多人。
佢話“為什麼你們站在這裏整天閒着?”可知佢朝早已見過這班人而且認得佢地,只係佢孤寒,冇叫曬全部unemployed之人開工,諗縮數只叫一部份人。

到3點,佢睇下仲有好L多提子未摘,驚住明天thunder strom,所以又請多幾個,6點又係咁……
sorry經更仔細考量,48樓的推論可能不夠準確,事頭並非冇行勻成個市集,
沙文 發表於 2023/1/29 13:03

呢個推繼都唔岩,
家主話請哂成個市集既工人, 都有人唔願開工架喎
好似今日天主都話請哂所有人去天國飲結婚喜酒, 都唔係人人想去.
即使派人出去勉強人來坐滿屋, 都唔肯嚟〈路加福音〉14章
我冇話管工大花筒。出幾多糧係事頭吩咐,否則事頭就唔會咁樣講”我並沒有虧負你,你不是和我議定了一個『德納』嗎?”
沙文 發表於 2023/1/29 12:42

咁事頭都係以市價工來請人, 點大花筒?
你老細用5萬人工請個乜都唔曉(只懂一樣)既花瓶女秘書先係大花筒囉
回覆 54# beebeechan
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?

唔跟佢搵食好合理啫

若然有headhunter來找我話lunch有嘢傾,原來個position係摘提子……屌,當我當黑,呢餐is on me.

若果犬子話讀完BCom去摘提子一兩年,累積一些工作經驗再攞MBA………各位,我真係不如憾頭埋牆

回覆  beebeechan
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?唔跟佢搵食好合理啫

若然有headhunter來找 ...
沙文 發表於 2023/1/30 01:04

妖...
人地年薪50K-80K,....都係搞葡萄咋
“到了晚上,葡萄園的主人對他的管事人說:你叫工人來,分給他們工資,由最後的開始,直到最先的。”

若果係請上述經文管事人都或者諗下,但係園主hiring係日薪散工之嘛。$16蚊一粒鍾都冇呀陰公
https://ca.indeed.com/Grape-Harv ... jk=73a72150b9a953cf
摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?
唔跟佢搵食好合理啫
沙文 發表於 2023/1/30 02:14

我係話緊你...唔好亂講「摘提子又真係唔係好多人有興趣做,有咩前途?
唔跟佢搵食好合理啫」
行行出狀元,
佢都摘葡萄入行喎, 有錢途架
冇亂講喎。起碼搵份fulltime.佢請散工梗係冇興趣
高級模式 | 發新話題
換一個