返回列表 回覆 發帖

逃出魔幻紀及beebeechan救命

教會入邊有好多弱智人士教友,我每次主日彌撒都見到佢哋
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/6 08:32

咁佢地對天主道理既領受會打折扣架喎,同埋弱智人士通常都係天生既,咁就滿足唔到陳版友「截算日期」理論了。
回覆 41# 抽刀斷水

一直以來我都唔敢肯定究竟係咪好多信耶穌嘅人弱智, 如果直接問佢就梗係唔認
但係旁敲側擊, 就會鬼拍後尾枕
咁佢地對天主道理既領受會打折扣架喎,同埋弱智人士通常都係天生既,咁就滿足唔到陳版友「截算日期 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 10:39

我嘅真實感覺:喺本版,抽刀你嘅IQ都幾正路,我經常睇到你良心嘅發言,你提出嘅問題一般都有可討論性,唔怪得我同你起碼有一個共同點:都會睇沈旭暉啲嘢(我睇佢啲嘢20幾年),不過可惜你未有智慧嘅開端。但係凡事都有兩面,你如果有智慧嘅開端當然係好事啦,但係呢個曲線光榮天主嘅網站就會立即收皮。無論如何,天主自有安排,呢個世界仲有無數嘅揮刀斷水、舞蹈團水、飛刀斷水⋯⋯
教會入邊有好多弱智人士教友,我每次主日彌撒都見到佢哋
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/5 16:32

我都有相同經驗。試過有一排我陪老婆返教會, 撞口撞面嗰啲人都好多弱智, 原來你間church又係咁
唔知係咪間間church都係咁呢?
咁佢地對天主道理既領受會打折扣架喎,同埋弱智人士通常都係天生既,咁就滿足唔到陳版友「截算日期 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 10:39

在你舉的例子:
我就唔知handle boundary cases,例如失憶、弱智、痴呆、植物人,或如樓主般精神病發,當事人既決心 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 02:16

除了弱智可以是天生外, 其他的都是後天的......如遇意外, 老邁衰退引至....當然可以有「截算」, 之前有正常的心智。
當時,我都唔好意思問“點解貴會咁多弱智教友”我都驚會傷人自尊心。
而家先知原來您哋都唔避忌肯正視問題嘅。早知當時就問清楚啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
咦,如果教會多弱智教友,那句「敬畏耶和華是智慧的開端」又怎能成立?

(不是跟我說他們未信之前智商更低吧
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 47# 抽刀斷水

從前都有enjoy,  而家算L數吧,我戒咗吹水好L耐矣。
其實您有冇諗過您可能陷入prisoner's dilemma?

如果畀您問嗰位都係弱智,您會得到咩答案呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
咦,如果教會多弱智教友,那句「敬畏耶和華是智慧的開端」又怎能成立?

(不是跟我說他們未信之前智商更低 ...
抽刀斷水 發表於 2023/3/6 12:54

你認為「智慧的開端」=「智商的開端」?
您認為弱智=\=弱智慧?
您認為弱智=\=弱智慧?
沙文 發表於 2023/3/6 14:27

真係唔好意思,我自己忍唔住笑咗出聲,估唔到中文大學嘅畢業生變成左leefen一模一樣嘅風格,咁睇嚟你哋兩個離天主教距離應該係相等。
天主教和基督教肯定不是好宗教
回覆 52# 逃出魔幻紀
讚到我面紅添。
用同天主教嘅距離判斷人,又真係幾creative. 點解你咁叻茄, 咁都畀你諗到茄?

我從來都唔知原來我同天主教咁close㗎
回覆 54# 沙文

你點同我丫,我呢啲係真慕道,你係假野黎既。
回覆 55# 抽刀斷水
我梗係唔同您,您只不過係真慕道。我同leefeng哥哥當然更close to天主教
回覆  抽刀斷水
我梗係唔同您,您只不過係真慕道。我同leefeng哥哥當然更close to天主教 ...
沙文 發表於 2023/3/6 21:47

你不是close to....是  closed to 天主教
接近基督教比接近天主教易。
I think what you're trying to say is "closed off", "shut off." is even better.  no such phase as "closed to".
I think what you're trying to say is "closed off", "shut off." is even better.  no such phase as "cl ...
沙文 2023/3/6 22:38 提交

你都唔曉寫對聯

要襯番你個 close to 嘛。

你啲番書仔唔識
都要用啱嘅英文先對得工整。您再推敲下先啦,仲要check下啱唔啱平仄。
但係您唔好返教會問人喎,聽講裡面好多人弱智,no offence,我驚佢地幫您唔到啫。
高級模式 | 發新話題
換一個