返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

我讀書不多, 你不要騙我
點解我冇聽過佢同佢老豆信耶穌茄?
沙文 發表於 2023/2/28 20:32

或者佢對上四代都唔乞天主憎呢,或者起碼冇喺離教者之家之類嘅地方鬧天主調侃天主呢?天主用佢嘅主權做嘢我知唔得咁多㗎喎,只不過覺得你嗰啲佛教嘅邏輯喺天主嘅主權範圍內行唔通咁啫。
回覆 81# 逃出魔幻紀
好似係貴教的基督邏輯喺reality行唔通。
您話“其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又要衰三四代”
咁,就算Elon阿爺積落咩陰德,但佢老豆唔信耶穌,又同繼女生仔唔止一個:
https://www.indiatimes.com/enter ... aughter-574820.html

According to 您鐵口直斷,Elon Musk應該折墮過這位窮教友:https://morningstarnews.org/2023 ... -death-in-pakistan/

btw, 這位窮教友個老豆係咪又係唔信耶穌呢?我真係畀您搞到好亂

P.S. 天主始終念在佢祖先有信德,賜Elon老豆寶刀未老,係咪咁呢?
回覆  逃出魔幻紀
好似係貴教的基督邏輯喺reality行唔通。
您話“其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又 ...
沙文 發表於 2023/3/1 00:31

OK啦, 我只係講出我相信嘅嘢同埋自己嘅觀點,冇時間繼續打牙骹,你悉隨尊便啦。
係嘅係嘅,逢親係你解釋唔掂嘅問題就係打牙骹
點先至唔係打牙骹呢?  唔知。因為冇問題係你解釋得掂嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  逃出魔幻紀

我未投胎之前, 我老豆啲衰嘢關我叉事, 唔好叫我投胎去沙通天嗰度, 而係去Rockefeller家 ...
沙文 發表於 2023/2/28 19:41

其實當你還是無主孤魂時, 被配到是Rockefeller, Paul Getty個仔, 還是一個印度達利特種姓家的仔, 機會是均等的。

你現在比上當然不足, 比下也很滿足。
你好比係葡萄園第九時辰開工過啲架哩

唔好咁多撳瓶拎喇
回覆 85# beebeechan
您對我誤會真係好深。

您睇我為人表面上衰衰咁,其實我唔係一個咁自私的人,可以說是略微有一些偉大添。

我問這個問題不是為咗我自己,亦都係為一個印度達利特種姓家的仔發問。

天主憑乜L嘢標準,決定這個無主孤魂質去印度達利特種姓家, 那個就去比上當然不足, 比下也很滿足沙通天的家, 另一批特別優待的就Rockefeller, Paul Getty家?
回覆  beebeechan

天主憑乜L嘢標準,
沙文 發表於 2023/3/1 09:32

抽籤...得唔得?
random

你唔好拎啲+3, -3 既standard deviation 嚟講喇
回覆  beebeechan
您對我誤會真係好深。

您睇我為人表面上衰衰咁,其
沙文 發表於 2023/3/1 09:32

咁我都睇你係版上鹹濕, 在家頭耷既小男人嚟
屌咁不如天主開賭。投番個牌

Don't know where God is but the Devil is in the details
係嘅係嘅,逢親係你解釋唔掂嘅問題就係打牙骹
點先至唔係打牙骹呢?  唔知。因為冇問題係你解釋得掂嘅 ...
沙文 發表於 2023/3/1 07:47

我有嘢做,唔得閒一日到黑喺度吹水啫。況且信與不信有何共同股份?其實我相信救恩臨到之後仲大鑊過以前,三四代都好難信耶穌仲慘過三四代都捱窮,我唔知我係咪三四代之中嘅一份子,不過我係我成個家族中第一個信耶穌嘅,所以只要肯回頭,天主都會接受嘅。我希望我嘅後代千代都信耶穌。
我有嘢做,唔得閒一日到黑喺度吹水啫。
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/28 18:04

I can wait.
你唔應該因為自己有嘢做就對福音吹水半途而廢
I can wait.
沙文 發表於 2023/3/1 10:06

我發覺我信耶穌之後真係變咗好多,以前揸住杯咖啡喺水吧同人吹水拗嘢係一件最開心嘅事,而家一啲興趣都冇,而且對呢種環境有一種另外嘅睇法,諗返起同你拗澳洲袋狼嗰啲嘢,真係覺得好無謂,好無聊。始終都係嗰句:呢度每個人都係我嘅老師,但係我聽課唔一定要提問嘅,亦唔一定要同意老師嘅觀點嘅。
what 澳洲袋狼

雖然我好尊重同埋理解你有另外嘅睇法, 但係對你另外嘅睇法我又冇乜興趣

亦都冇要求你同意老師嘅觀點, 我淨係請教緊:

天主憑乜L嘢標準,決定這個無主孤魂質去印度達利特種姓家, 那個就去比上當然不足, 比下也很滿足沙通天的家, 另一批特別優待的就Rockefeller, Paul Getty家?

屌咁不如天主開賭。投番個牌
沙文 發表於 2023/3/1 09:44

呢啲唔係賭搏嚟。
路加福音16章就有個乞兒拉匝祿同富翁。
一個執到條好籤, 一個執條劣籤。
在世上天主俾咗你既野比人多, 要求的也會多, 你辦不到, 就要還既。
執差籤既都無俾野佢, 要捱苦....都無乜要求喇。

25節 :
「孩子,你應記得你活着的時候,已享盡了你的福,而拉匝祿同樣也受盡了苦。現在,他在這裏受安慰,而你應受苦了。」

俾你做邊個大富既仔, 你無好好利用俾你既野回報, 在世嘆盡後, 在陰府就要嘔番出嚟, 好似福音中個富翁咁

我唔介意要求多, 都唔畀我點知我辦唔辦得到啫?

我相當肯定印度達利特種姓家的仔唔介意

畀咗先講啦

點解天主畀一啲人既野多, 要求的也多

畀一啲人既野, 要求的也

用乜嘢標準來決定邊啲人畀得多要求的也多

邊啲人比得少要求的也

我相當肯定印度達利特種姓家的仔都唔介意
畀咗先講啦
點解天 ...
沙文 發表於 2023/3/1 11:25

你好似啲癌症末期病人, 係咁要醫生同佢做化療, 電療, 標靶.....
從來唔知自己頂唔頂得順啲副作用

沙文 發表於 2023/3/1 11:25

咁你又點知依家無俾多咗少少你呢?
你用哂嚟進貢雞欄, 去哄susanna 之嘛
再俾多多你, 你實生花柳而亡, 害你咋
既然我能知道唔夠,咁夠嗰陣我都會知咖嘛。即如我知而家性慾未發洩夠,但發洩夠我會知道攰、知道滿足。滿足咗之後您叫我再多一Q我都唔制

到時,我會咁:阿四,做咩今日P/L又進賬100B, 快啲同我捐出去,睇見錢就眼寃

我要求多,係因為我樂意承擔更大責任。而家的resources少,發揮唔到嘛。
這不單係我的問題。印度達利特種姓家的仔都有同樣遭遇。
進貢雞欄亦係付出,唔通餓親雞姐姐您好忍心?

邊個靈魂做Rockefeller嘅仔都得,投胎之前都冇原罪, 您唔可以話我投胎前的靈魂已很衰格。點解唔可以係我或者達利特種姓家個仔?
做咩今日P/L又進賬100B, 快啲同我捐出去,睇見錢就眼寃
沙文 發表於 2023/3/1 12:28

你唔好係俾你賺咗100元話捐番10蚊出嗰啲大善人。
應該好似舊約時既猶太人, 初熟第一造既葡萄係全部都捐出既。第二造先係園主既。

「睇見錢就眼寃」,, 不如就捐啲出嚟贊助一下呢嗰「家」,(雖然呢嗰家都唔係等錢使)  俾抽水更新一下, 佢仲用緊十幾年前既作業系統, 好鬼陰公。

又唔使你捐100B咁多, 太多錢盞誘抽水犯罪。
不如就捐你「一個德納」身家一個崩, 兩嚿水勒。
我無你賺100B咁很本事,又唔會見錢眼冤, 我就捐一嚿咁大把, 唔搶你風頭勒。
我要求多,係因為我樂意承擔更大責任。
沙文 發表於 2023/3/1 12:28

係咪你個仔話:老荳, 「我樂意承擔更大責任。」
你就俾佢楂架法拉利上街去架呢?
高級模式 | 發新話題
換一個