返回列表 回覆 發帖

蘇美爾神話比耶禍華神話更早存在

蘇美爾神話比基督教的耶禍華神話更早存在!
抄抄抄的基督教!難怪基督教徒個個說謊不臉紅,不知羞恥為何物 ...
leefeng 發表於 2023/4/1 13:29

你好似我帶狗咁, 隻狗屎又聞, 尿又聞...乜都聞一餐
你「自說自話的蠢材」又聞一餐..囫圇吞屎咁
先唔講權唔權威, 個presentation都高低立見。
就「五書作者是誰」,,
鬼佬 matt baker 講明佢都唔知答案既, 只係擺哂各家論據出嚟, 叫人自己決定。
條「自言自語蠢才」就搬埋啲偽資訊, 路邊婆說, 然後懶係講出真相咁。
(識野既都庵住咀笑哩)
哎哟,原来咁多鬼佬鬼婆反基督教喎?

leefeng 發表於 2023/4/2 11:20

睇你個衰樣就係會話鬼佬放個屁都香過中國人嗰啲長城內之蛙
回覆  beebeechan

屌我唔識咁多。不過我同您一樣中意食鬼佬鬼婆的屎
Matt Baker就話佢自己本身係猶太佬。
佢話Isaiah7:14,53:5-6您中意點interpret. 佢吹您唔脹,佢地猶太佬不認為係講芝實士。
沙文 發表於 2023/4/2 11:47

期待默西亞來臨拯救以色列, 是猶太人夢寐以求的事。
依撒意亞書53章是論及默西亞的....但一早在猶太人會堂讀經系列中被抽起, 不再誦讀。...點解呢? 係咪「身有屎」既表現嚟?
(因為該段被基徒直指是耶穌, 就是文中默西亞?)
這就是女人咁...口中說不, 心中說是
阿伯話耶穌唔夠資格喎。
沙文 發表於 2023/4/3 00:36

阿伯一睇裝扮就知佢係最保守傳統既猶太人嚟
點會同意耶穌就係經上說的默西亞

即係習帝同佢黨羽會認新疆有集中營, 勞工剝削呢啲事咩

As I said,
  "  唔通我想學廣東大戲,唔搵廣東人師父,卻去英國咩?"
feel free to le ...
沙文 發表於 2023/4/3 00:45

廣東師父都會走樣架

會唔會藍到出青

accents 唔得, 聽到show 讀咗so
"break the rules" is a phrase, 就算犯咗一條都唔會減 ...
沙文 發表於 2023/4/3 01:09

咁依撒意53章, 猶太是倫是類既睇法又係點

武藝方面, 我淨係識兵器,唔方便評論
沙文 發表於 2023/4/3 01:23

有啲野你唔方便評論時都隨便評哩
6樓,您話presentation高低立判嗰位Dr. Baker 都有講啦。 16:55

不如您去上拉比Singer 53章深造班,記得 ...
沙文 發表於 2023/4/3 03:52

哇...咁你貼一粒鐘既片, 我要係到睇, 邊分鐘過到講咗乜呀?
你唔好咁搞笑, 我得閒都唔係咁硬膠

有話..你係到1510講
上完嗰位拉比堂,再有continuous studies. 這個拉比特別設course教育您們基督徒。

you can go to him directly
沙文 發表於 2023/4/3 05:20

「Him」唔係在離教者之家
你沙文係此
猶如少矽公仔同少真人, 真人有血有肉, 有濕有暖...有聲有色, 仲有味, 過隱好多架喎
好L多拉比講53章喎,點身有屎法?
沙文 發表於 2023/4/3 05:26

話口剛完, 你真係懟條2粒鐘既片叫人睇?

呢到只懂少, 鹵味.....學術性高啲, 啲友都訓哂哩
好L多拉比講53章喎,點身有屎法?
沙文 2023/4/3 05:26 提交

佢地既「屎」就係會堂誦經,不會讀依撒意亞第53章。
上邊我講咗。你 eyes too big so u see through dragon
回覆  beebeechan您好L得閒個個星期5晚去聽猶太佬唸乜經咩?人哋希伯來chanting邊章經您識聽咩?
叫咗您去 ...
沙文 發表於 2023/4/3 09:53

咁你都好得閒去睇2粒鐘既拉比講經youtube哩
人哋chanting乜嘢你知唔知呀?讀曬成本以賽亞書你都唔知啦, 唔好淨係53
沙文 發表於 2023/4/3 10:07

就係奇在第53章唔chant唔讀
人哋chanting乜嘢你知唔知呀?讀曬成本以賽亞書你都唔知啦, 唔好淨係53

或者而家讀緊你唔識聽呢?
...
沙文 發表於 2023/4/3 10:11

5通你識聽?

靠「或者」,, 唔似你個嚴謹潛水教練認真既作風喎
喺排除佢係讀緊53之前你就否定佢係讀53, 咁你咪就係唔得嚴謹囉
沙文 發表於 2023/4/3 10:15

唔好或者, 不排除...
人地講咗呢章係「伙咇凳」
Forbidden Chapter of the Tanakh
https://www.jewishvoice.org/read/blog/forbidden-chapter-tanakh

你識英文自己睇, 唔使2粒鐘架

呢舖你排便哩
"

There is no rabbinic edict that prohibits Jews from reading any portion of the Jewish bible. On the contrary, the Jewish bible, including the book of Isaiah, is accessible to anyone who wants to read it.
沙文 發表於 2023/4/3 10:53

你又用你既big C eye, always see through the dragon!!
我又唔係話猶太人唔俾讀依撒意亞53章, 係在會堂誦經中不會拿來讀...
成本經咁長梗有些冇讀。我夠可以話你地從來冇讀sg 4:5
沙文 發表於 2023/4/3 11:35

猶太佬話呢段係講以色列人為外邦人受罪喎
咁很偉大既事點會漏讀?

你潛水影到隻金龜, 都拎出嚟威哩
唔使去冰島就睇到極光, 你又曬
我認我衰格,我show off.猶太佬謙厚,右手做咗叻嘢唔畀左手知。唔記得邊章邊節 ...
沙文 發表於 2023/4/3 12:26

好似沙文偷食, 唔好俾老婆知
高級模式 | 發新話題
換一個