返回列表 回覆 發帖

[數據資料] 鄭觀應《論傳教》

鄭老師說出個重點來了,呢個教根本一直都狗咬狗骨,所到之處,並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/7 16:56

鄭觀應:《盛世危言》, 應是《危言聳聽》
他把歐洲19世紀前幾個世紀的戰爭動亂, 都歸入宗教分歧的賬?
十分膚淺的分拆囉

「俄土之戰,其尤著者也」
俄土之戰, 是信基督與信回教的人開戰,.....就給上邊一句:「其勸善成化,如回佛諸家,亦在包容之列。」打臉了。打回教說成了「包容之列」
再者,俄土之戰, 是信基督與信回教的人開戰....就是因宗教而起的嗎?

這位鄭先生撰寫《盛世危言》時, 對歐洲歷史有多少研究? 未熟思而審處矣!
回覆  beebeechan

假如按亨廷頓的文明衝突論,戰爭又確實由文明/宗教衝突而起,你唔想咁膚淺,

即管可以講到好多原因既,但宗教好多時都被視為主要原因之一。

抽刀斷水 發表於 2023/6/8 01:14

放到今日, 有你對眼自己睇....
有無幾十萬人(或更多)的宗教狂熱者會為信仰而賣命? 拋妻棄子, 執戈上沙埸。

淨係執住個俄土戰爭有鬼用。

嗯...呢位鄭老師也不是「淨係執住個俄土戰爭」來立說咩?

「如回佛諸家,亦在包容之列」係講緊「中國聖人之道」點樣「無畛域之分」

講緊「中國聖人之道」的無神政府, 一樣有唔少「畛域之紛」啵
https://newtalk.tw/news/view/2020-09-16/466113

https://www.thenewslens.com/article/14098

幸好只在擦鎗, 未至走火
現時呢個你所謂既無神政府唔係講聖人之道,係講馬列主義喎。
抽刀斷水 發表於 2023/6/8 01:36

你在說馬列主義不是聖人之道, 因住定位不當言論, 會危害國家安全,

即管可以講到好多原因既,但宗教好多時都被視為主要原因之一。

兩國開戰, 不會只為一個原因。
歷史上, 有那埸戰爭被史學家定位是「宗教為主要原因」??
佢講咗一句咋喎,你成篇文只係睇到呢句?
抽刀斷水 發表於 2023/6/8 01:36

正如四十幾萬個神父,你只係睇到幾個有性侵的。
你睇到我粒木屑, 唔睇你碌大杉
哈哈幾個。
抽刀斷水 發表於 2023/6/8 02:26

四十幾萬中有四千個才是一個巴仙
無三, 又不成幾

(今日全球有幾多宗神父性侵畸屎先?)
高級模式 | 發新話題
換一個